Znaleziono 22 wyniki

autor: dawidy
2007-01-11, 23:31
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Konsole a kodowanie znaków
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1999

Re: Konsole a kodowanie znaków

Na innym użytkowniku działa normalnie - zapisuje zmiany. W katalogu domowym ustawiłem siebie jako właściciela wszystkich plików, teraz jak zmienie kodowanie, zapisze i otworze nową zakładkę to ustawienia są prawidłowe (wcześniej było znowu 8859-1), jak zamknę Konsole i znowu uruchomię - ustawienia s...
autor: dawidy
2007-01-10, 12:30
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Konsole a kodowanie znaków
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1999

Re: Konsole a kodowanie znaków

Kropka jest na końcu zdania, nie w nazwie pliku :-)

Wpisałem to do tego pliku i nic :sad:
autor: dawidy
2007-01-09, 00:47
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Konsole a kodowanie znaków
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1999

Re: Konsole a kodowanie znaków

infern: Ale faq zaczynało się :
Jeśli korzystamy z GNOME/gdm,
Ja korzystam z KDE (bez kdm) więc dopisałem to do .kderc.

Czy niezależnie od środowiska graficznego ten wpis powinien się znaleźć w pliku .dmrc ?
autor: dawidy
2007-01-08, 19:33
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Konsole a kodowanie znaków
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1999

Re: Konsole a kodowanie znaków

infern: dopisanie do ~/.kderc Language=pl_PL.ISO8859-2 nie pomogło. BeteNoire: zapisanie profilu sesji nic nie zmieniło. Jeszcze jakieś pomysły? edit: Na koncie roota zapisuje zmiany :/ Właśnie zauważyłem, że jak otwieram nową zakładke to też mam ustawione iso8859-1. W ustawieniach na liśce sesji ni...
autor: dawidy
2007-01-08, 00:43
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Konsole a kodowanie znaków
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1999

Konsole a kodowanie znaków

Witam.
Mam problem z Konsole. Po restarcie X'ów mam zawsze ustawione kodowanie iso8859-1. Zmieniam na iso8859-2 >Zapisz jako domyślne. Po restarcie X'ów znowu iso8859-1.

System (11.0) mam spolonizowany, kodowanie ustawione na iso8859-2.

Jakies sugestie?
autor: dawidy
2006-05-04, 23:14
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Re: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

Kod: Zaznacz cały

root@slackware:/dev# ./MAKEDEV /dev/hda2
./MAKEDEV: don't know how to make device "/dev/hda2"
O co chodzi z tym minor & major? W manualu nic o tym nie ma.

edit

Pogooglałem i znalazłem mknod /dev/hda b 3 2 i lilo działa.

Dzięki za pomoc.
autor: dawidy
2006-05-04, 19:10
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Re: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

ups root@slackware:~# ls -l /dev/hda* |sort brwxrwxrwx 1 root disk 3, 0 2002-06-09 21:27 /dev/hda brwxrwxrwx 1 root disk 3, 1 2006-02-27 23:23 /dev/hda1 brwxrwxrwx 1 root disk 3, 3 2002-06-09 21:27 /dev/hda3 brwxrwxrwx 1 root disk 3, 4 2002-06-09 21:27 /dev/hda4 brwxrwxrwx 1 root disk 3, 5 2006-04-0...
autor: dawidy
2006-05-04, 18:56
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Re: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

Odpaliłem live'a, chrootowałem się i lilo nadpisał mi mbr'a. Do nowego jądra nie brałem starego konfiga. System na nowym jądrze wstał, wywalał tylko brak jakiegoś modułu z iptables w nazwie. Lilo na nim wywala to samo. Co do udeva i ls -l /dev/hda: root@slackware:~# ps -A |grep udev 795 ? 00:00:00 u...
autor: dawidy
2006-05-04, 17:18
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Re: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

/proc/partinions root@slackware:~# cat /proc/partitions major minor #blocks name 3 0 78150744 hda 3 1 12289693 hda1 3 2 1 hda2 3 5 19944666 hda5 3 6 32242423 hda6 3 7 13358016 hda7 3 8 313236 hda8 fstab #POSIX memory management tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 #root /dev/hda7 / ext3 defaults 1 1 # ...
autor: dawidy
2006-05-03, 21:58
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Re: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

lilo.conf: boot=/dev/hda map=/boot/map lba32 #prompt timeout="50" root=/dev/hda7 default=Slack-2.6.15.1 image=/boot/vmlinuz-2.6.16.13 label="Slack-2.6.16.13" root=/dev/hda7 read-only image=/boot/vmlinuz-2.6.15.1 label="Slack-2.6.15.1" root=/dev/hda7 read-only
autor: dawidy
2006-05-03, 19:24
Forum: Instalacja systemu / uaktualnienia
Temat: Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'
Odpowiedzi: 55
Odsłony: 6022

Lilo wywala "/proc/partitions' does not match '/dev'

Witam. Skompilowałem sobie nowe jądro, dodałem wpis do lilo.conf. Gdy odpalam lilo wywala mi Warning: '/proc/partitions' does not match '/dev' directory structure. Name change: '/dev/hda2' -> '/dev/hda2' part_nowrite check:: No such file or directory Zahaszowałem nowy wpis, zostało tylko jedno jądro...
autor: dawidy
2006-04-23, 21:28
Forum: Problemy ze sprzętem
Temat: Jak ograniczyć uzycie procesora na konkretny program
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 1984

Re: Jak ograniczyć uzycie procesora na konkretny program

Sad Mephisto pisze: *) Przydałoby się jakieś polskie tłumaczenie słówka "scheduler", ale jakoś wyleciało mi z głowy. Terminarz nie pasuje ;)
Może "planista" - takie określenie powtarzał za Krzysztofem Stencelem ( "Systemy Operacyjne" wyd. PJWSTK) pewien dr. inz., z którym miałem kiedyś zajęcia.
autor: dawidy
2006-04-02, 21:01
Forum: Rozrywka / multimedia
Temat: mplayer działa, gmplayer się tnie.
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 944

Re: mplayer działa, gmplayer się tnie.

Ja się z tym męczyłem, zmieniałem wyjście wideo, z sumie chyba wszystko zmianiałem, oprócz wyjścia audio. Kutwa to boli.
Zmieniłem wyjście audio z alsy na oss i wszystko zaczęło płynnie chodzić.

Swoją drogą ciekawe, zmieniałem wszystko inne po kilka razy a tego nie ruszyłem.

Wielkie dzieki Rysiu.
autor: dawidy
2006-04-02, 20:43
Forum: Rozrywka / multimedia
Temat: mplayer działa, gmplayer się tnie.
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 944

mplayer działa, gmplayer się tnie.

Mam problem z gmplayerem. Niektóre filmy się pod nim tną. Pod mplayerem ida dobrze, pod kmplayerem też. To wywala konsola przy odtwarzaniu tnącego się filmu: ========================================================================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Se...
autor: dawidy
2006-03-26, 14:10
Forum: Serwery i sieci
Temat: Minimalne wymagania serwera
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 4966

Re: Minimalne wymagania serwera

W końcu pozbyłem się choroby, która trzymała mnie przez kilka dni i zakupiłem wyżej wspomniany (http://www.allegro.pl/item91044639_najt ... _3gb_.html) komputer. Zainstalowałem Slacka i narazie (od wczoraj) działa bez problemów.

Dziekuję wszystkim za pomoc.