Znaleziono 19 wyników

autor: kurt_1984
2007-10-19, 22:03
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Re: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Problem ogólnie dotyczy okien dialogowych. Opiszę to tak: gdy jakiś program próbuje wyświetlić nazwę folderu z dysku to wyświetla ją z krzaczkami w oknie dialogowym (tak na chłopski rozum :mrgreen: ) Nic nigdy nie zmieniałem w fstab oprócz ustawień po instalacji! Wiem, że mogę zmienić kodowanie dla ...
autor: kurt_1984
2007-10-18, 18:53
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Re: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Polonizacja jest w porządku! Wygląda jakby Thunar (menadźer plików) albo Xfce (moje środowisko graficzne) zapisywało nazwy plików w jakimś innym kodowaniu niż ISO-8859-2. Może spróbuje innego środowiska graficznego! Jak pomoże to o tym napisze! Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam :ok:
autor: kurt_1984
2007-10-17, 12:02
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Re: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Hmmmm... A jak to nie pomoże to sprawdz czy nie masz czasami zahaszoiwanej linijki dotyczacej układu klawiatury w xorg.conf. Nie mam gdyż w konsoli mogę pisać polskimi literami i są one wyświetlane! 1) wpisujesz setconsolefont i wybierasz lat2-16.psfu.gz 2) Dodajesz do /etc/profile następującą linij...
autor: kurt_1984
2007-10-17, 09:49
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Re: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Ok, kodowanie zmieniłem na pl_PL i teraz w XMMS są polskie litery, ale w oknie dodawania piosenek nie ma, nie ma też w konsoli. Ale nie dodałem (sorry ale teraz to zauważyłem): polskich czcionek nie ma gdy wydam polecenie ls w terminalu i wyświetlana jest zawartość katalogu. W każdym innym przypadku...
autor: kurt_1984
2007-10-17, 08:03
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Re: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Ok, rozumiem ale nie mam takiego kodowania: # locale -a ...... om_KE.utf8 or_IN pa_IN pa_PK pl_PL pl_PL.utf8 POSIX pt_BR pt_BR.utf8 pt_PT pt_PT@euro pt_PT.utf8 ro_RO .... Aby mieć kodowanie iso muszę mieć takowe, a jak widać powyżej nie posaidam kodowania iso, chyba, że się myle! W jakim pakiecie mo...
autor: kurt_1984
2007-10-16, 20:23
Forum: Slackware Advocacy
Temat: Wasz pierwszy linux...
Odpowiedzi: 208
Odsłony: 143130

Re: Wasz pierwszy linux...

Heh, zaczynałem od Red Hat 7.1 , potem Aurox 9, po drodze było DSL testowo, potem SUSE 10, dalej Slackware 10.2, troche Arch no i w końcu trafiłem na Slackware 12 i to jest to :mrgreen:
autor: kurt_1984
2007-10-16, 20:04
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1885

Brak polskich liter w Xmms-1.2.10 [Slackware 12]

Witam! Mam problem z polskimi czcionkami, ale tylko w niektórych aplikacjach, w tym jest xmms,xpdf i gv. Mianowicie xmmsa ściągłem ze stronki www.scxd.info i nie mogę ustawić polskich liter (są tylko niektóre). W opcjach xmmsa ustawiam czcionki z kodowaniem iso-8859-2 ale to nic nie daje. Localizacj...
autor: kurt_1984
2007-07-20, 18:30
Forum: Pozostałe problemy
Temat: [Rozw.] Niedziałający Firefox
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1232

Re: [Rozw.] Niedziałający Firefox

Problem rozwiązałem, błąd polegał na tym, że podczas startu kompa zostawał nadpisany plik resolv.conf z adresami serwerów DNS. Wpisałem do niego własne adresy, a w pliku /etc/rc.d/rc.inet1 przy linijkach gdzie skrypt załącza się interfejs et0 dodałem literkę -R, no i Firefox działa :) Pozdrawiam, dz...
autor: kurt_1984
2007-07-16, 21:33
Forum: Pozostałe problemy
Temat: [Rozw.] Niedziałający Firefox
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1232

Re: [Rozw.] Niedziałający Firefox

Zmiana ustawie nic nie daje! Ale moge z firefoksa wejsc do menu routera !! Tak jakby router blokowal firefoxa, i nie pozwolil pobrac strony? Naprawde nie wiem co jest :help: A oto koncowka : dmesg skge eth0: enabling interface skge eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex, flow control both NET: Re...
autor: kurt_1984
2007-07-15, 19:52
Forum: Pozostałe problemy
Temat: [Rozw.] Niedziałający Firefox
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1232

Re: [Rozw.] Niedziałający Firefox

Takie samo proxy jest w konquerorze jak w firefoksie , czyli Direct connecting to intenet!
autor: kurt_1984
2007-07-15, 19:39
Forum: Pozostałe problemy
Temat: [Rozw.] Niedziałający Firefox
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1232

Re: [Rozw.] Niedziałający Firefox

Mam ustawienia Direct connection to internet !
autor: kurt_1984
2007-07-15, 19:15
Forum: Pozostałe problemy
Temat: [Rozw.] Niedziałający Firefox
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1232

[Rozw.] Niedziałający Firefox

Witam! Mam taki problem: gdy próbuje wczytywać strony firefoksem przeglądarka zacina się gdy pisze na dolnym pasku Connectig to... pasek postępu wogóle nie rośnie i tak można sobie czekać, i czekać, i czekać ! Co może być przyczyną ? Mam najnowszą paczke z firefoksem, slackware 12, komputer znajduje...
autor: kurt_1984
2007-07-10, 20:51
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Plik autostartu w KDE
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 1644

Re: Plik autostartu w KDE

Koledzy już zrobiłem jak napisał BeteNoire i działa tak jak chciałem. Niewątpliwie jest to wart umieszczenia w FAQ ! Dzięki :ok:
autor: kurt_1984
2007-07-10, 20:15
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Plik autostartu w KDE
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 1644

Re: Plik autostartu w KDE

Podoba mi się opcja z tym skryptem, ale w którym folderze umieścić gotowy skrypt ?
autor: kurt_1984
2007-07-10, 18:38
Forum: Środowisko graficzne
Temat: Plik autostartu w KDE
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 1644

Re: Plik autostartu w KDE

Dzięki, przeglądałe FAQ ale gdzieś przeoczyłem ;]