K.Muzyczna SB Live 5.1

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
ukasz
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2004-05-31, 14:06
Lokalizacja: Z Dużego pokoju
Kontakt:

K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: ukasz »

Witam,

sprawdzałem sterowniki alsy i obsługują one tę kartę, niemniej chciałbym się zapytać o doświadczenia innych z jej konfiguracją, czy przebiega bezproblemowo i czy nie uświadczę zonków w stylu nieporządanych szumów/trzasków itp.

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: rapid »

Jezeli karta jest dobra to czemu mialbys doswiadczyc? Ja jade na zintegrowanej karcie z nforce i nie mam problemow...
Awatar użytkownika
ukasz
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2004-05-31, 14:06
Lokalizacja: Z Dużego pokoju
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: ukasz »

ok dzięki za info (dodatkowo przed chwilką się dowiedziałem że qumpel qumpla nie ma z 5.1 problemów ;P )
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: Ciuciu »

wątpię żeby z jakimkolwiek livem były problemy
modprobe emu10k1, kmix i jedziesz :> (alsy jakoś nie używam... chyba :>)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
kB_a
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-06-11, 16:38
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: kB_a »

ja używając ALSA zauważyłem że dĽwięk jest charczący, co słychać było już całkiem dobrze (te charczenie) na podgłoszonych (a mam zestaw 5 satelit z subwoferem od Creativa)... co prawda emu tools ustawiam z edytora extu, ale warto moim zdaniem używać do SBLive 5.1 właśnie emu10k1

chyba nauczę się programować w C i własny Surround Mixer sobie napiszę :) (open source, oczywiście ;))

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: Sad Mephisto »

kB_a pisze:ja używając ALSA zauważyłem że dĽwięk jest charczący, co słychać było już całkiem dobrze (te charczenie) na podgłoszonych (a mam zestaw 5 satelit z subwoferem od Creativa)...
To chyba bolączka każdego Linuxa.... Ustaw głośność gdzieś tak na 75% i reguluj głośność fizycznie w głośnikach
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: Corvin »

Sad Mephisto pisze:
kB_a pisze:ja używając ALSA zauważyłem że dĽwięk jest charczący, co słychać było już całkiem dobrze (te charczenie) na podgłoszonych (a mam zestaw 5 satelit z subwoferem od Creativa)...
To chyba bolączka każdego Linuxa.... Ustaw głośność gdzieś tak na 75% i reguluj głośność fizycznie w głośnikach
eee, tam :twisted: to żadna bolączka w KDE polecam sterowanie Arts, można tam ustawić wzmocnienie sygnału-> normalnie jest przesterowany, ustawisz - 4 dB i jest cudnie :D
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz
Awatar użytkownika
kB_a
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-06-11, 16:38
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: kB_a »

tylko że ja nie używam KDE :)


WMaker only ;)


pozdrawiam
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: jacol »

Mam starą SB live 1024 na sterownikach z jądra pracuje bez najmniejszych problemów od 3 lat. Pytanie jest następujące: czy udało się uruchomić regulację barwy dĽwięku? A dla WM
jest fajny programik: volume.app. Ma jedną niepodważalną zaletę: ma pokrętła.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: rapid »

jacol pisze:Mam starą SB live 1024 na sterownikach z jądra pracuje bez najmniejszych problemów od 3 lat. Pytanie jest następujące: czy udało się uruchomić regulację barwy dĽwięku?
Chodzi ci o zmiane glosnosci?
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: jacol »

:D Nie chodzi o regulację tonów wysokich i niskich pod oss. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kB_a
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-06-11, 16:38
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: kB_a »

>A dla WM
>jest fajny programik: volume.app. Ma jedną niepodważalną zaletę: ma pokrętła.

ale ja mam pokrętła od głośników !
jest jedyna wada sblive pod linuxem. brak takiego narzędzia, jak surround mixer dla windy.
moim zdaniem należy się opieprz dla tych ludzi z creative'a ,którzy takiego zaniedbania się dopuścili. przecież to ze moim systemem operacyjnym jest linuks, nie oznacza ,że jestem gorszym klientem... :x
o tyle dobrze że są pakiety emu, bo inaczej osobiście bym nacierał im uszu :twisted:

no ale moze z biegiem lat....

pozdrawiam :)
Zulik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2004-06-14, 20:07
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: Zulik »

jeśłi chcecie mieć czysty dzwięk
to kanał master dajecie na 100% (full)
kanał PCM na około 50% !
Awatar użytkownika
kB_a
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-06-11, 16:38
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: K.Muzyczna SB Live 5.1

Post autor: kB_a »

>kanał master dajecie na 100% (full)
>kanał PCM na około 50% ![/quote]

chodzi ci pewnie o jakiś mixerek....
z tego co oglądałem sobie z dostepnych dla linuxa,
to nie podobały mi się :(
ODPOWIEDZ