[Rozw.] klawiatura nie działa

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ukaszq
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2007-02-18, 17:36

[Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: ukaszq » 2007-04-23, 13:44

Zainstalowałem na laptopie slacka 10.2. No i wszystko niby jest OK. Klawiatura działa jakieś 2 min i przestaje dzialac. Kursor miga, a klawiatura przestaje działać. Mysle ze to wina klawiatury. Co móglbym zrobic?
Ostatnio zmieniony 2008-04-23, 18:26 przez ukaszq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Radek_R » 2007-04-23, 15:04

Mógłbyś przeczytać to, bo jakoś nie mam ochoty po raz kolejny wyciągać (tym razem od Ciebie) jak na przesłuchaniu konkretów dotyczących posiadanego sprzętu (jak ta klawiatura? USB, PS/2, DIN5). Poza tym jak przeszukasz forum pod kątem niedziałających klawiatur, to powinieneś znaleźć odpowiedź.
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Ahizzead » 2007-04-25, 16:07

Kod: Zaznacz cały

jak ta klawiatura? USB, PS/2, DIN5
Nie jestem pewien no ale ukaszq napisał że na laptopie a więc chyba to rozwiązuje sprawę czy nie ? bo wątpię w to żeby używał na laptopie klawiatury podłączanej na usb/ps2
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Radek_R » 2007-04-25, 16:35

Hm... mea culpa.
#358274
http://www.prook.net

Zulik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2004-06-14, 20:07
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Zulik » 2007-04-25, 21:13

wylacz hotpluga


chmod -x /etc/rc.d/rc.hotplug
kernel: 2.6.19.1 plus patch CK, slack from 10.2 to 11.0.0
środowisko graficzne XFCE 4.4, kompilowane samodzielnie - grafika - NVIDIA

ukaszq
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2007-02-18, 17:36

dalej nic

Post autor: ukaszq » 2007-04-26, 11:12

Hoplug jest włączony i dalej nic. Ona działa jakieś 2 min i sie wyłącza.
Znalazłem tez w starszych postach, zeby zmienić w rc.gpm.
Zmieniłem na: /usr/sbin/gpm -m /dev/input/mice -t imps2
I tak tez zrobilem dopiołem klawiature na ps2 i chcialem zobaczyc czy ruszy. I dalej nic...
Co moze byc nie tak?

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: julaf » 2007-05-02, 08:08

wylacz hotpluga
Hoplug jest włączony
Miałeś wyłączyć :-)
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Zulik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2004-06-14, 20:07
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontakt:

Re: dalej nic

Post autor: Zulik » 2007-05-02, 14:29

ukaszq pisze:Hoplug jest włączony i dalej nic.
ktoś to już trafnie skomentował :)
ukaszq pisze: Zmieniłem na: /usr/sbin/gpm -m /dev/input/mice -t imps2
to jest od myszki kolego ( i jeśli nie używasz myszki pod konsolą - np. w linksie, to wyłącz to)


p.s.
wrzuć

Kod: Zaznacz cały

lsmod
kernel: 2.6.19.1 plus patch CK, slack from 10.2 to 11.0.0
środowisko graficzne XFCE 4.4, kompilowane samodzielnie - grafika - NVIDIA

ukaszq
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2007-02-18, 17:36

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: ukaszq » 2007-05-04, 18:05

Przepraszam, myslalem ze mam wlaczyc. Wylaczylem hotpluga i wszystko zaczelo dzialac :) Dziekuje za pomoc!
Ostatnio zmieniony 2008-04-23, 18:26 przez ukaszq, łącznie zmieniany 1 raz.

d_j_maxim
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-11-28, 23:48
Lokalizacja: Szklarska Poręba
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: d_j_maxim » 2008-04-23, 18:11

Powiem tylko tyle i proszę o pomoc, po przeczytaniu tego postu zrobiłem tak jak wyżej napisano czyli wprowadziłem przez ssh:
chmod -x /etc/rc.d/rc.hotplug

ponieważ nie działała wcale klawiatura po pełnym starcie systemu a teraz nic nie działa nawet sieciówki nie chcą sie odpalić i nie mam dostępu przez ssh i klawiaturę.

Nie mam pojęcia co mogę zrobić a nie chce wymieniać systemu.

proszę pomóżcie
Ps klawiatura jest na stacjonarnym kompie podpięta pod PS2

Z góry dziękuję
Max

largo3
Moderator
Posty: 1294
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: largo3 » 2008-04-23, 20:28

Uruchom system z płyty, wchrootuj się do niego i przywróć prawa do hotpluga.

Kod: Zaznacz cały

chmod +x /etc/rc.d/rc.hotplug
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

d_j_maxim
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-11-28, 23:48
Lokalizacja: Szklarska Poręba
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: d_j_maxim » 2008-04-24, 16:07

Ok wszystko dobrze, wrzucam płytkę wyskakuje logowanie i co dalej, wpisując root mam możliwość instalacji i nie wiem jak mam sie zalogować jako chroot.

Sorki ze zawracam głową ale naprawdę potrzebuje serwera z tym co on ma w sobie :(

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Max

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Flash » 2008-04-24, 16:14

Po pierwsze to montujesz partycje ze slackiem gdzies w /mnt i potem:

Kod: Zaznacz cały

root@box:~# chroot /mnt/slackware/ /bin/bash
PS. Jeżeli masz dostęp do forum to masz i do całego internetu, czy nie jest łatwiej wpisać w Google chroot i samemu szukać rozwiązania? W pierwszym linku masz przykład użycia.

d_j_maxim
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-11-28, 23:48
Lokalizacja: Szklarska Poręba
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: d_j_maxim » 2008-04-24, 16:19

Hmmm dzieki ale rozmawiasz z lamerem, nie mam pojecia jak zamontowac z pod plyty bo wpisuje mount -t ext2 /dev/hda6 /mnt/hd i wyskakuje ze nie ma czegos takiego jak mnt/hd

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] klawiatura nie działa

Post autor: Flash » 2008-04-24, 16:26

No właśnie że nie ma! Utworzyłeś ten katalog, istnieje on w /mnt !

ODPOWIEDZ