alsa i soundblaster live 5.1

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

banan12
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2004-10-30, 00:53

alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: banan12 »

witam mam karte soundbalster live 5.1 i nie dziala mi alsa :(
moduly mi sie laduja

snd-emu10k1 62920 0
snd-hwdep 4804 0 [snd-emu10k1]
snd-util-mem 1136 0 [snd-emu10k1]
snd-ac97-codec 49500 0 [snd-emu10k1]
snd-rawmidi 12740 0 [snd-emu10k1]
snd-pcm-oss 37736 0 (unused)
snd-mixer-oss 12504 0 [snd-pcm-oss]
to wszystkie jesli chodzi mo emu10k1

w alsamixer nie moge podglosic bo nie mam rubryki odpowiadajacej za ta karte jest : capture bttv (tuner tv) FM i to wszystko. nie wiem co sie dzije
dodam ze jestm poczatkujacym userem wiec prosze o wyrozumialosc
i licze na szybka pomoc
wielkei thx z gory

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: dame »

cos pokreciles, u mnie wszystkie moduly laduja sie automagicznie (nic nie ustawialem):

Kod: Zaznacz cały

$ lsmod |grep emu
snd_emu10k1 91976 2
snd_rawmidi 20068 1 snd_emu10k1
snd_pcm 84552 2 snd_pcm_oss,snd_emu10k1
snd_seq_device 6408 2 snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_ac97_codec 69264 1 snd_emu10k1
snd_page_alloc 7560 2 snd_emu10k1,snd_pcm
snd_util_mem 3264 1 snd_emu10k1
snd_hwdep 7236 1 snd_emu10k1
moze i za duzo ich jest, ale dziala.
jakiego jaja uzywasz? s10? current?
po nazwach modulow wnosze ze jajo 2.6.x, prawda?
napisz
$ dmesg |less
i sprawdz czy nie wywala jakichs bledow
aktualnie windows xp

banan12
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2004-10-30, 00:53

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: banan12 »

co do tego czy nie ma baboli to
ALSA mixer_oss.c:1261: unable to register OSS mixer device 0:0
ALSA pcm_oss.c:2419: unable to register OSS PCM device 0:0
dodam ze mam karte tv bttv i w alsamixer mam wlasnie ustawienia glosnosci do tego urzadzenia
heh
ciezka sprawa
a co do modulow to tez mi sie laduja automatycznie
emu10k1-gp 1352 0 (unused)
gameport 1420 0 [emu10k1-gp]
emu10k1 55852 0 (unused)
sound 55656 0 [emu10k1]
ac97_codec 12084 0 [emu10k1]
soundcore 3396 8 [bttv snd emu10k1 sound]
jajko mam 2.6

Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: gaia »

Hih, u mnie w roli karty muzycznej występuje SB extigy... ALSA oczywiście. I tak: jeśli karta jest włączona podczas startu systemu to wszystko pięknie, owszem - tylko mixer zamrożony - nie mogę operować głośnością inaczej niż na wzmacniaczu. Z drugiej strony - jeśli włączę kartę na już chodzącym OS'ie to wszystko w porządku. Już zdążyłam nauczyć się żyć z tym 'widzimisie' karty. I nawet nie chciało mi się szukać rozwiązania. To tyle. Pozdrawiam.
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: Hannibal »

banan12 pisze: dodam ze mam karte tv bttv i w alsamixer mam wlasnie ustawienia glosnosci do tego

Kod: Zaznacz cały

alsamixer -c 1
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

banan12
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2004-10-30, 00:53

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: banan12 »

alsamixer -c 1
dzieki teraz mam wszystko podgloszone na maxa ale tylko slysze wielkie szumienie w glosnikach a zaden dziwiek nie leci :x

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: Hannibal »

Wycisz (mute) IEC958 Raw Data
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

banan12
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2004-10-30, 00:53

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: banan12 »

heh mam wszystkie wylaczone mute dwalem "m" no i lipton nie wiem co i jak :( a bardzo bym chcial miec alse :(
ja to juz mam pecha

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: Hannibal »

Dodaj to do modprobe.conf i zrestartuj kompa.

Kod: Zaznacz cały

alias snd-slot-0 snd-card-0
alias snd-card-0 snd-emu10k1
SB powinien byc wtedy pierwszą kartą i pewnie problemy znikną.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

banan12
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2004-10-30, 00:53

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: banan12 »

ok dziekowka wielka dziala juz mi glosik :P i jestem happy ;P :roll:

Klopsik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2004-06-10, 12:20
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: Klopsik »

A czy w linuxie da sie zrobic taka "podmiane" sterowników jak to było w windowsie,że z SB Audigy "podkrecales" ja do Audigy 2 ?

Awatar użytkownika
kB_a
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-06-11, 16:38
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: alsa i soundblaster live 5.1

Post autor: kB_a »

wie ktoś może, jak zrobić, aby gdy mając włączonego mplayer'a i xmms'a suwaki głośności działały niezależnie ? dotąd mam tak, że gdy ściszam, jedną z tych aplikacji, druga cichnie również..:(

// sbLive 5.1 + emu10k1//

pzdrwiam
-
http://deneb-algedi.net
-

ODPOWIEDZ