2x Alsa

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Sektor
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 2004-08-28, 12:21
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

2x Alsa

Post autor: Sektor » 2004-11-05, 10:58

Mam Slacka 10 i plyte Gigabyte 8IPE-1000Pro2, ma ona zintegrowana karte dzwiekowa na ukladzie Realteka, gdy wypisze lspci |grep audio otrzymam : Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02). A teraz moje pytanie : czy da sie jakos ustawic to wszystko w ten sposob abym mial dzwiek z dwoch programow korzystajacych z Alsy rowoczesnie ? Artsa mam wylaczonego. Chcialbym np. korzystac z xmms i rownoczesnie slyszec dzwiek z inych aplikacji, ktore wykorzystuja Alse

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: 2x Alsa

Post autor: Hannibal » 2004-11-05, 12:10

Jeżeli karta/driver nie wspomagają sprzętowego miksowania PCM to zapomnij o zrobieniu tego na samej alsie.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Awatar użytkownika
Sektor
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 2004-08-28, 12:21
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: 2x Alsa

Post autor: Sektor » 2004-11-05, 12:12

Gdzies czytalem ze da sie jakos zmiksowac dzwiek z kilku aplikacji ze soba, zanim trafia do karty muzycznej, tylko nie wiem jak to sie robi

Akira
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 2004-06-14, 17:18

Re: 2x Alsa

Post autor: Akira » 2004-11-05, 14:43

Sektor pisze:Gdzies czytalem ze da sie jakos zmiksowac dzwiek z kilku aplikacji ze soba, zanim trafia do karty muzycznej, tylko nie wiem jak to sie robi
Własnie po to masz serwery dzwięku takie jak aRts czy EsounD (esd).

Awatar użytkownika
Gogiel
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2004-06-13, 10:58
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: 2x Alsa

Post autor: Gogiel » 2004-11-05, 15:52

dmix/dmixer
http://www.linux.com.pl/forum
http://urloogle.com/fa

ODPOWIEDZ