intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: ____0 »

Witam
Nie posiadam takze sprzetowej akceleracji 3D mimo ze zaladowalem wszystkie potrzbene moduly

Kod: Zaznacz cały

root@darek:~# LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo > /dev/null
libGL error: XF86DRIQueryDirectRenderingCapable returned false
Moj sprzet

Kod: Zaznacz cały

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)
uzywam sterownika i810
Jak moge uzyskac sprzetowa akceleracje sprzetu?
Ostatnio zmieniony 2007-11-19, 21:06 przez ____0, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.linki.cal.pl

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: difrost »

Które to Slackware/Xserver?

Kod: Zaznacz cały

$ dmesg | grep drm
[drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[drm] Initialized i915 1.6.0 20060119 on minor 0
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: ____0 »

Slackware 12

Kod: Zaznacz cały

root@darek:~# X -version
X Window System Version 1.3.0
Release Date: 19 April 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3
Build Operating System: Slackware 12.0 Slackware Linux Project
Current Operating System: Linux darek 2.6.21.5-fr19k #3 Tue Nov 20 22:46:08 CET 2007 i686
Build Date: 09 May 2007
http://www.linki.cal.pl

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: difrost »

A DRM?
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: ____0 »

Kod: Zaznacz cały

[drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
+ moduly i810 oraz i830

Dlaczego konfigurator kernela zmienia wartosc z "module" do wkopilowane na stale i nie daje mozliwosci zmiany(AGPGART i AGP_INTEL)?? (byc moze to pomoze w rozwiazaniu mojego powyzszego problemu)
Czy jest mozliwosc zmiany na modul.
kernel 2.6.21.5
http://www.linki.cal.pl

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: meesha »

Potrzebujesz jeszcze modułu i915. U mnie na 865G też myślałem że jest niepotrzebny, ale to był jednak błąd. A co do wyblokowania AGP/NB GART - integra korzysta z funkcji AGP, więc ciężko byłoby sobie wyobrazić działający driver bez wsparcia tej funkcjonalności. W konfiguracji jaja mam na tych miejscach kreski, w ogóle nic się nie da tam zmienić.

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: ____0 »

meesha pisze:W konfiguracji jaja mam na tych miejscach kreski, w ogóle nic się nie da tam zmienić.
W moim przypadku bylo to spowodowane tym ze w Frame buffer devices mialem wkompilowane na stale w kernel FB_INTEL
http://www.linki.cal.pl

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: meesha »

Racja, wywaliłem FB_INTEL (zamiana na VESA) i już zrobiłem moduły. Wyszło tylko na lepsze, bo na poprzednim sterowniku konsola potrafiła zniknąć na parę sekund z monitora co jakiś czas. A vesa śmiga. Wracając do problemu: i915 przyznaje się do obsługi 965G. Oto fragment mojego Xorg.0.log:

Kod: Zaznacz cały

(II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
        i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G,
        E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 965G, 965G, 965Q, 946GZ, 965GM
Żeby jednak można było władować go jako moduł, trzeba wcześniej zaznaczyć INTEL_AGP.

Awatar użytkownika
sir_kyllan
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2007-03-14, 12:09

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: sir_kyllan »

Witam !!!
Mój komp jest wyposażony w taką karte na glxgears mam ponad 850 fps ów. Czy to znaczy, że działa akceleracja?

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: difrost »

Tak.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: ____0 »

Kod: Zaznacz cały

glxinfo |grep direct
http://www.linki.cal.pl

carpathia666
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2008-10-19, 11:46

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: carpathia666 »

male pytanie z mojej strony: jak zaladowac te moduly?

Awatar użytkownika
krzkar
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2008-07-01, 12:46
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: krzkar »

Póki mogę coś jeszcze napisać to zrobię prezent koleżance :)

Kod: Zaznacz cały

# modprobe
... and happy New Year :)
[b]less[/b] is more, but more [b]more[/b] than [b]more[/b] is, so [b]more[/b] is less [b]less[/b], so use more [b]less[/b] if you want less [b]more[/b]
[img]http://img50.imageshack.us/img50/4575/userbar3in1ex7.gif[/img]

carpathia666
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2008-10-19, 11:46

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: carpathia666 »

mam maly problem: po przeformatownaiu dysku i reinstalacji systemu probowalam znowu skonfigurowac grafike. niby wszystko smiga, ale np. conky przeswieca przez inne okna, tj. mozilla czy thunderbird.
sprawdzilam ladowanie modulow i przy modprobe mam kominikaty, ze nie znaleziono modulow "dri" i "glx". co z tym fantem zrobic? :>

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: intel GM965/GL960 i akceleracja 3D

Post autor: Flash »

Moduły dri i glx to nie są moduły jajka tylko xorg ;-)
Co do conky to

Kod: Zaznacz cały

own_window yes
own_window_transparent no
own_window_type override
own_window_hints undecorate,sticky,skip_taskbar,skip_pager,desktop

ODPOWIEDZ