brak dzwieku ponownie....

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Solarrrr
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2007-12-07, 10:02
Lokalizacja: Jastrzębie

brak dzwieku ponownie....

Post autor: Solarrrr »

witam mam slacka 12, karte HDA VIA vT82xx, alsa v1.0.14.
stosowalem metody wymienione TUTAJ i nic mi to nie dalo. tzn raz mialem dzwiek na userze ale po ponownym wlaczeniu juz go nie bylo. nie wiem co jest grane.

p.s zalozylem nowy topic bo w tamtym juz nikt nie odpowiadal...
MESS WITH THE BEST
DIE LIKE THE REST
[img]http://img228.imageshack.us/img228/6066/userbargif2qe9.gif[/img]

h4rt
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2007-04-22, 09:21

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: h4rt »

sproboj z roota dac chmod 777 /dev/dsp
i potym ponownie wydac alsaconf

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: difrost »

Dodaj użytkownika do grupy audio.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: meesha »

Mam dokładnie taką samą kombinację (HDA na VIA VT82xx, dokładnie 8237S) i ten sterownik doprowadza mnie do szału. Raz wstaje, raz nie. Mogę próbować ładować/wyrzucać go kilka razy pod rząd, za każdym razem inne błędy w dmesg. Za którymś tam razem "zaskakuje" ok, ale to nie na moją cierpliwość - snd-hda-intel wylądował na razie na blacklist. Tym bardziej że mam dodatkową kartę.

Popatrz na dmesg i komunikaty wypluwane przy starcie przez ten sterownik.

p_lost
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2008-09-16, 16:08

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: p_lost »

Tez mam problem z alsa. mam sklackware 12.1. Przy normalnym uruchomieniu i wydaniu alsaconfig - (suwaki sa w gorze) trzeba lekko poruszac suwakiem zeby zadzialala. Po reboocie wszystko chodzi bez ustawiania. Dodalem wpis: "/usr/sbin/alsactl restore" w "/etc/rc.d/rc.local" i to nic nie daje. Nie wiem juz czego sie czepic. Zaczynam juz przygladac sie plikom rc.0 i rc.6 ale nie wiem czy to dobry trop.

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: Bing »

Witam
też mam coś takiego

Kod: Zaznacz cały

Sep 16 18:45:29 toor kernel: hda_intel: azx_get_response timeout, switching to polling mode: last cmd=0x000f0000
Sep 16 18:45:29 toor kernel: hda_intel: azx_get_response timeout, switching to single_cmd mode: last cmd=0x000f0000
Sep 16 18:45:29 toor kernel: hda-intel: get_response timeout: IRS=0x0
Sep 16 18:45:29 toor last message repeated 3 times
Sep 16 18:45:29 toor kernel: hda_codec: no AFG or MFG node found
Sep 16 18:45:29 toor kernel: hda-intel: no codecs initialized
to przy łądowaniu modułu snd_hda_intel i dzwięku nie ma
Mam nieszczesna płyte Asrock, a na niej

Kod: Zaznacz cały

80:01.0 Audio device: VIA Technologies, Inc. VIA High Definition Audio Controller (rev 10)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 7c)
Dodam ze sprawa dziwna, bo przez 5-6 miesięcy wszystko było oki, w sobotke nagłe problemy z siecią, gubiło połowe i więcej pakietow, zmiana kabla i nic, to dodałem siecówke i było dobrze ale okazało się że brak dzięku, a i ta wbudowana sieciówka zaczęła działać, więc wywaliłem tą dodatkową i nic, sieć działa za to dzwięku nie ma. Czy mam dołożyć karte dźwiękową by ta wbudowana zaczęła działać ? :twisted:
a sierio to chyba serwis chyba że coś zmotałem ?
Pozdrawiam
Bing

p_lost
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2008-09-16, 16:08

Re: brak dzwieku ponownie....

Post autor: p_lost »

dziwna sprawa. wczoraj po wylaczeniu z konsloli za pomoca standardowych halt, shutdown itp. dzwiek po ponownym wlaczeniu dziwnym trafem sie pojawil. moja radosc nie trwala dlugo. dzis radosnie sobie wlaczalem i wylaczalem cieszac sie standardowym dzwiekiem przy ladowaniu KDE. za ktoryms razem mnie zawiodl. rebot dziala nadal ale halt juz nie. przy ladowaniu czyta restore.

ODPOWIEDZ