[Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
bohunslackware
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-03-03, 16:07
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

[Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: bohunslackware »

Witam

Mam obecnie Monitor IBM 18 calowy. Na widnowsie chodzi bez problemowo w rozdzielczosci 1280x1024. Na slacku po wgraniu sterownikow (nvidii) ustawia mi 1024x786 i wyglada to strasznie badziewnie(w standardowym zaraz po isntalacji tez ustawia na 1024x786). Mam w opcjach jeszcze rodzielczosc niestanadrdowa 1152x864 ale to nie to czego szukam. W xorg.confie dodalem 1280x1024 ale nie widzi tego w opcjach. Nie wiem co robic.

btw. (Karta graf. to GeForce 7300GS)

Pozdrawiam bohun
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 21:46 przez bohunslackware, łącznie zmieniany 1 raz.
Swieta trojca: ./configure & make & make install - zadnych rpm-ow ^^
[url=http://userbars.org][img]http://img258.imageshack.us/img258/2305/slackuserbaroo2.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: dienet »

Widocznie jest slepy. Pokaz jak to dodales. Zobacz tez czy masz dobre wartosci w polach

Kod: Zaznacz cały

    HorizSync
    VertRefresh


[ Dodano: 2007-12-29, 13:22 ]
Mozesz tez zobaczyc jak dziala:

Kod: Zaznacz cały

nvidia-settings
bo widze ze ma tam jakis button 'save to X config'. Pamietaj zeby odpalic to z roota
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: julaf »

To może ustaw sztywne modeline?
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
bohunslackware
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-03-03, 16:07
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: bohunslackware »

Kod: Zaznacz cały

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "CRT-0"
    HorizSync       31.5 - 50.0
    VertRefresh     40.0 - 90.0
EndSection

Section "Device"

    #VideoRam    4096
    # Insert Clocks lines here if appropriate
    Identifier     "VESA Framebuffer"
    Driver         "nvidia"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7300 GS"
EndSection

Section "Screen"

    Identifier     "Screen 1"
    Device         "VESA Framebuffer"
    Monitor        "My Monitor"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       8
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       16
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Depth       32
        Modes      "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Tak to wyglada w xorg.confie a co do sztywnych modelinii to nie mam pojecia co to jest ;)
Swieta trojca: ./configure & make & make install - zadnych rpm-ow ^^
[url=http://userbars.org][img]http://img258.imageshack.us/img258/2305/slackuserbaroo2.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
slackman
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2006-12-06, 18:28

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: slackman »

w FAQ jest art o generowaniu modeline poczytaj sobie
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 20:52 przez slackman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: dienet »

bohunslackware, jestes pewien ze:

Kod: Zaznacz cały

    HorizSync       31.5 - 50.0 
    VertRefresh     40.0 - 90.0
Odpowiada twojemu monitorowi?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
bohunslackware
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-03-03, 16:07
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: bohunslackware »

no wlasnie chyba tu pies jest pogrzebany, tylko nie wiem jakie parametry mu wstawic
Swieta trojca: ./configure & make & make install - zadnych rpm-ow ^^
[url=http://userbars.org][img]http://img258.imageshack.us/img258/2305/slackuserbaroo2.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: dienet »

bohunslackware, poszukaj na google tego modelu.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
bohunslackware
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-03-03, 16:07
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: [Rozw.] Rozdzielczość na monitorze 18 calowym

Post autor: bohunslackware »

Ok wielkie dzieki za pomoc. Jezeli ktos ma ten sam monitor czyli IBM T860

Kod: Zaznacz cały

 Section "Monitor"
          Identifier      "IBM T860"
          Option          "DPMS"
          HorizSync       28-64
          VertRefresh     43-60
  EndSection
Jeszcze raz wielkie dzieki ;)
Swieta trojca: ./configure & make & make install - zadnych rpm-ow ^^
[url=http://userbars.org][img]http://img258.imageshack.us/img258/2305/slackuserbaroo2.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ