Radeon 1650, problem ze sterownikami

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

echudy
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-10, 23:04

Radeon 1650, problem ze sterownikami

Post autor: echudy »

WITAM

Mam kartę graficzną ATI Radeon X1650, monitor Samsung 223BW (22 cale wide).
Ściągnąłem sterowniki z:
http://ati.amd.com/support/driver.html
Po wybraniu "Linux x86", "Radeon", i "ATI Radeon x1600 Series", pobieram ati-driver-installer-8.443.1-x86.x86_64.run

lecz skrypt nie chce sie uruchomić :dobani:, znalazłem więc gdzieś wersje 8.41 i skrypt poszedł...

Sterowniki zainstalowane, lecz jakość filmów w mplayerze jest strasznie kiepska ;-( , w porównaniu do odtworzenia tego samego filmu pod windowsem, też w mplayerze...

czy tylko ja mam taki problem, czy nie ma dobrych sterowników pod linuxa do ATI?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Radeon 1650, problem ze sterownikami

Post autor: dienet »

lecz skrypt nie chce sie uruchomić
A co pisze?
jakość filmów w mplayerze jest strasznie kiepska
A na innych video outputach? (-vo help), np. zobacz na aa :P
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: Radeon 1650, problem ze sterownikami

Post autor: julaf »

Masz akcelerację 3D czy nie?
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

echudy
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-10, 23:04

Re: Radeon 1650, problem ze sterownikami

Post autor: echudy »

dienet pisze:
lecz skrypt nie chce sie uruchomić
A co pisze?

wybacz, nie przecztałem całości tego co było napisane, mam wersję kernela 2.4, a to działa pod 2.6 :)
jakość filmów w mplayerze jest strasznie kiepska
A na innych video outputach? (-vo help), np. zobacz na aa :P
sprawdziłem i na:

Kod: Zaznacz cały

vo=sdl
jest kiepska jakość,

na:

Kod: Zaznacz cały

vo=xv
vo=xvidix
nie działa,
działa tylko na:

Kod: Zaznacz cały

vo=x11
lecz też nie jest to jakość taka jak w windowsie ;(

Pojawiły się inne problemy:
1. nie chcą sie napisy załadować, a jeszcze pare dni, gdy napisałem tego posta działało ;/,
czcionke skopiowalem z windowsa, jest to arial.ttf
2. włączam film w oknie i jest wszytko ok, a gdy biorę na fullscreen, to bez

Kod: Zaznacz cały

framedrop=yes
głos robi się strasznie niski, no i jest opóźnienie video z audio

to mój config:

Kod: Zaznacz cały

vo=x11
ao=alsa
zoom=yes
framedrop=yes
#font=~/.mplayer/font/font-arial-24-cp1250/font.desc
font="~/.mplayer/subfont.ttf"
subfont-autoscale=0
subfont-text-scale=22
subfont-encoding=cp1250
subcp=iso-8859-1
sub-fuzziness=0
bez ustawienia framedrop mam taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

root@emil:/mnt/disc_d/American Pie Beta House# mplayer American_Pie_Beta_House.avi
MPlayer 1.0pre8- (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: AMD Athlon(TM) XP 2200+ (Family: 6, Model: 8, Stepping: 1)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Skompilowany dla procesora z rozszerzeniami: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE

Kodeki audio 93 i video 211
Nie mogÄ zaĹadowaÄ czcionki: ~/.mplayer/subfont.ttf
Odtwarzam American_Pie_Beta_House.avi.
Wykryto format AVI.
VIDEO:  [XVID]  640x352  12bpp  25.000 fps  991.6 kbps (121.0 kbyte/s)
Informacje o klipie:
 Software: VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2540/release)
SUB: Detected subtitle file format: microdvd
SUB: Read 1118 subtitles.
SUB: plik z napisami (1): ./American_Pie_Beta_House.txt dodany
==========================================================================
Otwieram dekoder audio: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/8.33% (ratio: 16000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
==========================================================================
Otwieram dekoder video: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffodivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
==========================================================================
alsa-init: using device default
alsa: 48000 Hz/2 channels/4 bpf/32768 bytes buffer/Signed 16 bit Little Endian
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Zaczynam odtwarzanie...
VDec: wymagana konfiguracja vo - 640 x 352 (preferowana csp: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Proporcje filmu (obrazu) to 1.82:1 - skalujÄ do prawidĹowych proporcji.
VO: [x11] 640x352 => 640x352 Planar YV12  [zoom]
SwScaler: using unscaled Planar YV12 -> BGRA special converter
A:1330.2 V:1329.2 A-V:  1.025 ct:  0.141 33230/33230 36% 95%  1.2% 50 0

           ************************************************
           ********* Twój system jest ZA WOLNY!!! ********
           ************************************************

Prawdopodobne przyczyny, rozwiÄzania:
- Najbardziej powszechne: wadliwe/bĹÄdne _sterowniki_audio_
  - Spróbuj uĹźyÄ -ao sdl lub emulacji OSS w ALSA
  - Poeksperymentuj z róĹźnymi wartoĹiami -autosync, "30" na dobry poczÄtek.
- Za wolny sterownik wyjĹiowy:
  - Spróbuj innego sterownika -vo (lista: -vo help) albo -framedrop!
- Za wolny procesor
  - Nie próbuj odtwarzaÄ duĹźych DVD/DivXów na wolnym procesorze! Spróbuj -hardframedrop.
- Zepsuty plik
  - Spróbuj róĹźnych kombinacji -nobps, -ni, forceidx, -mc 0.
- Za wolne ĹşródĹo (zamontowane NFS/SMB, DVD, VCD itd.)
  - Spróbuj: -cache 8192.
- Czy uĹźywasz pamiÄci podrÄcznej do odtwarzania plików bez przeplotu? Spróbuj -nocache
Przeczytaj DOCS/HTML/pl/video.html, gdzie znajdziesz wskazówki
jak przyĹieszyÄ dziaĹanie MPlayera
JeĹi nic nie pomaga, przeczytaj DOCS/HTML/pl/bugreports.html.

No bind found for key '.                         231 36% 95%  1.2% 51 0
No bind found for key '?'.                         2 36% 95%  1.2% 52 0
No bind found for key ';'.
No bind found for key 'c'.
No bind found for key '.
No bind found for key '?'.
No bind found for key ';'.
No bind found for key 'c'.
alsa-uninit: pcm closed 1.218 ct:  0.140 33253/33253 30% 79%  1.2% 72 0 0.83x

WychodzÄ...(WyjĹie)
[/code]

[ Dodano: 2008-01-01, 18:32 ]
julaf pisze:Masz akcelerację 3D czy nie?
a jak to sprawdzić? :)

moj xorg,conf: (skasowałem linie nieużywane)

Kod: Zaznacz cały

Section "Module"
    Load        "dbe"  	# Double buffer extension
    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    EndSubSection
    Load        "type1"
    Load        "freetype"
    Load       "glx"
    Load       "dri"
EndSection

Section "dri"
    Mode 0666
EndSection

Section "Files"
    RgbPath	"/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/"
EndSection

Section "ServerFlags"

EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier	"A4Tech_kbd"
    Driver	"kbd"
    Option "AutoRepeat" "500 30"
    Option "XkbRules"	"xorg"
    Option "XkbModel"	"pc104"
    Option "XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier	"A4Tech_ms"
    Driver	"mouse"
    Option "Protocol"    "IMPS/2"
    Option "Device"      "/dev/mouse"
    Option "ZAxisMapping"   "4 5" # 6 7
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier  "Samsung 223BW"
    Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option "DPMS" "true"
    HorizSync   30 - 81
    VertRefresh 56-75
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "Radeon X1650 Sapphire 256MB DDR3"
    Driver      "fglrx"
    VideoRam    258048
    Option "VideoOverlay" "on"
    Option "OpenGLOverlay" "off"
    BUSID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier  "Screen"
    Device      "Radeon X1650 Sapphire 256MB DDR3"
    Monitor     "Samsung 223BW"
    DefaultDepth 24

    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1680x1050"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier  "Simple Layout"
    Screen "Screen"
    InputDevice "A4Tech_ms" "CorePointer"
    InputDevice "A4Tech_kbd" "CoreKeyboard"
EndSection
Ostatnio zmieniony 2008-01-01, 18:23 przez echudy, łącznie zmieniany 1 raz.

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: Radeon 1650, problem ze sterownikami

Post autor: meesha »

Jednak proponowałbym upgrade na 2.6 i najnowsze stery, bo było kilka problemów z radziami na R5xx i AGP, głównie przez mostek Rialto. Skompiluj samodzielnie, ustaw timer przynajmniej na 300Hz (processor type & features -> timer frequency).

ODPOWIEDZ