[Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Sheytan »

No niby nie :P Ale nie za dużo? Poza tym, skoro nie płytka, to co ?
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: mina86 »

Sheytan pisze:Czy to w ogóle możliwe?
Możliwe.
Sheytan pisze:Enyłej, dlaczego tak dużo tego ramu zjada?
Bo "free memory is bad memory." Nic Ci niczego nie zjada, po prostu system korzysta z wolnej pamięci, którą masz pod dostatkiem. Same aplikacje zajmują zapewne o wiele mniej miejsca.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Bing »

sprawdzenie na XP odpada, tam tez są z tym problemy i trzeba pokombinować, chyba ze xp 64bit,.
Potestuj na innej distro, live cd, sprawdź opcje z 64GB, a Co do płyty, nie amsz czasem zintegrowanej grafiki ?
Pozdrawiam
Bing

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Zielony »

Coś mi się zdaję, że wszystko jednak jest, jak być powinno. A jakie wyjaśnienie? Tak to już jest, że producenci dysków i pamięci przyjmują, że 1 MB = 1000 KB (prawidłowo 1024 KB). Jak podzielimy 4000 MB przez 1 GB (1024 MB), daje to 3 GB, czyli Twoje 3541 MB.
Ostatnio zmieniony 2008-04-16, 20:43 przez Zielony, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Bing »

Zielony pisze:Coś mi się zdaję, że wszystko jednak jest, jak być powinno. A jakie wyjaśnienie? Tak to już jest, że producenci dysków i pamięci przyjmują, że 1 MB = 1000 KB (prawidłowo 1024 KB). Jak podzielimy 4000 MB przez 1 GB (1024 MB), daje to 3 GB, czyli Twoje 3541 MB.
ale nie z ramem,
mam zakupione 2 x 1Gb i top

Kod: Zaznacz cały

Mem:   2074452k

Kod: Zaznacz cały

free  -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          2025       1967         58          0         97       1559
-/+ buffers/cache:        310       1714
Swap:          890          4        885
edit
If you are compiling a kernel which will never run on a machine with │
│ more than 1 Gigabyte total physical RAM, answer "off" here (default │
│ choice and suitable for most users). This will result in a "3GB/1GB" │
│ split: 3GB are mapped so that each process sees a 3GB virtual memory │
│ space and the remaining part of the 4GB virtual memory space is used │
│ by the kernel to permanently map as much physical memory as │
│ possible.
jak chcesz widzieć 4GB ram to wkompiluj opcje 64GB, co nie oznacza ze teraz calości nie wykorzystasz jak dobrze rozumiem
Ostatnio zmieniony 2008-04-16, 20:52 przez Bing, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Bing

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Sheytan »

Mam jakieś ubuntu 8.04, to tam zobaczę. Karty nie mam zintegrowanej, GF 8800gts.
Bo "free memory is bad memory." Nic Ci niczego nie zjada, po prostu system korzysta z wolnej pamięci, którą masz pod dostatkiem. Same aplikacje zajmują zapewne o wiele mniej miejsca.
Mam to rozumieć jako coś koło 'zapasów' dla systemu?
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Zielony »

Może to zależy od firmy. U mnie rzekome 192 MB ma 186 MB, czyli 192000 KB przez 1024 KB, więc w moim przypadku na pewno ta teoria jest słuszna.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: wojtekor »

Zielony ma slusznosc. Rzadko kiedy [chyba nigdy nie widzialem] spotyka sie kosc pamieci ktora w rzeczywistosci dokladnie ma tyle ile napisano na opakowaniu. Wiec jak dla mnie to zwyczajnie lacznie masz 3,5 giga ramu. Zrob prosty test, jesli masz wiecej niz jedna kosc [np 2x 2GB], to jedna wyjmij i zobacz ile ramu podaje Ci bios, zaklad, ze mniej niz 2gb? :)
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Bing »

tylko ze według waszych wyliczeń ktos by zabierał 1/4 ramu :P tego to jeszcze nie widziałem, chyba ze ta 4 jest magiczna LOL
Pozdrawiam
Bing

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: wojtekor »

Bing, wcale nie, prosty rachunek, Ty liczysz 1MB jako 1024KB a producenci przyjeli, ze 1MB to 1000KB, ni jak ne jest to roznica jednej czwartej...
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Bing »

wojtekor pisze:Bing, , ni jak ne jest to roznica jednej czwartej...
fakt 1/8, ale tez nijak nie wychodzi 512 MB
Ostatnio zmieniony 2008-04-17, 04:28 przez Bing, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bing

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: wojtekor »

Bing, pytanie brzmi czy ma wykryte dokladnie 3,5GB czy np. 3,76GB lub cokolwiek w podobie, bez podania dokladnej wykrytej wartosci nie da sie nic powiedziec
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: mina86 »

Zielony pisze:Coś mi się zdaję, że wszystko jednak jest, jak być powinno. A jakie wyjaśnienie? Tak to już jest, że producenci dysków i pamięci przyjmują, że 1 MB = 1000 KB (prawidłowo 1024 KB). Jak podzielimy 4000 MB przez 1 GB (1024 MB), daje to 3 GB, czyli Twoje 3541 MB.
Producęci dysków nigdy nie stosowali przedrostków binarnych, bo nie mają one żadnego uzasadnienia z punktu widzenia budowy dysków. Tymczasemw przypadku kości RAM zawsze używa się przedrostków binarnych, gdyż ma to odwzorowanie w budowie tej pamięci. Gdybyś miał kość z 1GB (a nie 1GiB) to traciłbyś 73741824B z przestrzeni adresowej.
Sheytan pisze:Mam to rozumieć jako coś koło 'zapasów' dla systemu?
Nie, masz to rozumieć w ten sposób, że jak wolnej pamięci jest pod dostatkiem to system sobie z niej korzysta. Jeżeli już jej nie ma, a jakaś aplikacja potrzebuje pamięci to system zwalnia część swoich buforów, aby zrobić miejsce dla danego programu.

Sheytan, tak w ogóle to co Ci pokazuje BIOS przy starcie komputera?
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Kalavan »

Nigdy nie widziałem kości RAMu, która byłaby niedokładnie liczona. Co prawda serwisantem nie jestem ale trochę tego ramu się wymieniało...

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: [Rozw.]Obsługa 4GB ramu

Post autor: Sheytan »

jestem w szkole aktualnie, jak wroce do chatki, to obczaje:p
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

ODPOWIEDZ