Przeprogramować EEPROM??

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
nasser1603
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2004-06-21, 19:37
Lokalizacja: jozefow
Kontakt:

Przeprogramować EEPROM??

Post autor: nasser1603 » 2004-11-16, 00:13

Witam :!:

Czy ktos z was jest w stanie powiedziec mi w jaki sposob mozna przeprogramowac EEPROM w Karcie radiowej Realtek rtl8180l. Chce na stale zmienic MAC'a, Gdyz uzywam Slackware 10 i odpalam ta karte za pomoca Ndiswrappera - a on nie pozwala na zmiane MAC'a (moze i pozwala, ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic - probowalem wszystkiego). Jak najszybciej chce wrocic do środowiska linuxa! A na nowa karte nie mam narazie kasy!

Z góry Dzieki za pomoc!

Awatar użytkownika
Gogiel
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2004-06-13, 10:58
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Przeprogramować EEPROM??

Post autor: Gogiel » 2004-11-16, 09:58

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether MAC_karty (np: 00:30:1C:1E:AD:30
)
http://www.linux.com.pl/forum
http://urloogle.com/fa

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Przeprogramować EEPROM??

Post autor: cherry » 2004-11-16, 10:01

Do radiówek chyba nie stosuje się ifconfig?
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

tomekk
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 2004-11-14, 18:21
Lokalizacja: Oświęcim
Kontakt:

Re: Przeprogramować EEPROM??

Post autor: tomekk » 2004-11-16, 11:16

iwconfigiem ustawia sie parametry, key, essid itp

a ifconfigiem podnosi sie interface, moze zamiast eth0 wpisz wlan0 i uda ci sie zmienic MAC

Awatar użytkownika
nasser1603
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2004-06-21, 19:37
Lokalizacja: jozefow
Kontakt:

Re: Przeprogramować EEPROM??

Post autor: nasser1603 » 2004-11-17, 08:15

probowalem ifconfiga, wiele razy poprzednio zmienialem MACa ale w innych kartach - takich ktore mialy sterowniki pisane specjalnie pod linuxa;


a jak odpalilem rtl8180 to niby MAC sie zmienia ale i tak AP mnie nie wpuszcza.


Chodzi mi o przeprogramowanie EEPROMA na stałe.

kasjo
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 2004-07-05, 15:40
Lokalizacja: Zabłudów
Kontakt:

Re: Przeprogramować EEPROM??

Post autor: kasjo » 2004-11-17, 11:49

A nie prosciej zglosic sie do admina i poprosic zeby zmienil MAC na nowy ?
(chyba ze admin nic nie wie ze chcesz kozystac z sieci :roll: )

ODPOWIEDZ