LILO

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

LILO

Post autor: dienet »

Witam

Dzis sobie postanowilem zmienic wielkosci partycji na dysku. Stary dysk wygladal tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda5 /
/dev/hda6 /usr
/dev/hda7 /home
/dev/hda8 swap
/dev/hda9 /boot
I wszystko dzialalo (LILO tez bootowal), tylko ze partycje mialy za maly rozmiar.
Skopiowalem caly system na drugi dysk. Wywalilem wszystkie partycje z hda i utworzylem je na nowo z odpowiednimi wielkosciami i oczywiscie skopiowalem wszystko z powrotem.
Instaluje lilo w MBR hda i przy bootowaniu maly problem: "L 04 04 04...". Mecze to mecz - nic nie idze. Kopiuje bzImage z /boot (hda9) do / (hda5), lilo, reboot, i dziala.
Wyglada na to ze lilo nie umi az tak daleko siegnac po obraz. Czemu? Tak to juz jest czy po prostu LILO jest staromodne?

Teraz mam tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda5 /boot
/dev/hda6 swap
/dev/hda7 /
/dev/hda8 /usr
/dev/hda9 /home
I dziala, bo /boot jest blisko poczatku.
Ostatnio zmieniony 2008-09-13, 13:09 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: LILO

Post autor: Sad Mephisto »

Raczej bym strzelał, że na /dev/hda9 masz jakiś wesoły system plików ;)
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: LILO

Post autor: dienet »

Sad Mephisto, nie wlasnie ze nie. Gdzies tam czytalem ze lilo nie moze dalej niz 1024 sektor czy cos takiego. Zmienilem rozmiar partycji i juz bylo dla niego za daleko. No ale w koncu sa te lba32 wiec sie dziwie ze takie cos sie dzieje.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

agresor
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20

Post autor: agresor »

-
Ostatnio zmieniony 2020-05-29, 11:09 przez agresor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: LILO

Post autor: dienet »

agresor, kernel z cd, z ktorego odpalalem system po zwiekszeniu obszaru, dobrze wykrywal CHS. Reczne wpisanie CHS do lilo.conf nie dalo nic. Dodanie LINEAR jest nie wskazane wiec nie testowalem. Wywalenie COMPACT tez nic nie dalo. System dopiero sie bootowal po skopiowaniu jadra na poczatek do / (hda5). Nawet mbr czyscilem przy pomocy fdisk /mbr (dysk startowy win98) - zero reakcji.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

agresor
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20

Post autor: agresor »

-
Ostatnio zmieniony 2020-05-29, 11:09 przez agresor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: LILO

Post autor: dienet »

agresor, no tak, to co przytoczyles bylo mi znane, ale to o tym ze te cylindry sa w manie to nie wiedzialem. Dzieki - poczytam.

[ Dodano: 2008-09-14, 15:56 ]
Z tego co widze w manie, LBA32 pozwala siegac dalej niz 1023 cylinder - widac nie zawsze :/
Ostatnio zmieniony 2008-09-14, 14:55 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ