Mysz działa dopiero po przepięciu

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
magikpl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-04-07, 15:08
Lokalizacja: Nova Prospekt
Kontakt:

Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: magikpl »

Mój kolejny problem to myszka USB. Po starcie systemu, myszka wygląda jak odłączona tj. nie świeci laser. Dopiero po wypięciu i wpięciu zaczyna działać i dopiero też wtedy lsusb ją pokazuje.

Wycinek dmesg po "restarcie" myszki:

Kod: Zaznacz cały

usb 4-1: new low speed USB device using ohci_hcd and address 2
usb 4-1: configuration #1 chosen from 1 choice
input: A4Tech PS/2+USB Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:03.2/usb4/4-1/4-1:1.0/input/input5
input,hidraw0: USB HID v1.10 Mouse [A4Tech PS/2+USB Mouse] on usb-0000:00:03.2-1
hid: exports duplicate symbol hid_input_report (owned by kernel)
usbhid: exports duplicate symbol hiddev_hid_event (owned by kernel)
W xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

	Identifier  "Mouse1"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "USB"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
lsusb:

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000

Próbowałem także protokołów auto i IMPS/2, ale też nie działało.
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: jacol »

Witam.
Może wykonanie: "mouseconfig" pomoże? Nic kolega nie pisze czy mysz działa na konsoli....
Pozdrawiam jacol
Awatar użytkownika
magikpl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-04-07, 15:08
Lokalizacja: Nova Prospekt
Kontakt:

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: magikpl »

Myślałem, że wyraziłem się jasno pisząc iż działa dopiero po przepięciu, wszędzie. Mouseconfig nic nie daje.
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: darjerz »

Kod: Zaznacz cały

hid: exports duplicate symbol hid_input_report (owned by kernel)
usbhid: exports duplicate symbol hiddev_hid_event (owned by kernel) 
może problem leży tu tj sterownik najprawdopodobniej wkompilowany w kernel i w module? Kolega sie opowie jaki ma kernel? Podejrzewam wersje huge + zainstalowane moduły
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
mateczek
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2008-03-25, 11:10
Lokalizacja: Człowiek bezdomny
Kontakt:

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: mateczek »

ja tak miałem jak sobie ręcznie kompilowałem jądro :)
po starcie systemu nic a jak myszkę przepiąłem to działało normalnie
jeśli bawiłeś się z jądrem to poszukam jakie opcje są konieczne aby usb było wpełni sprawne i wrzucę na forum??
http://www.marek.serwisbram.pl/LINUX.php
http://www.marek.serwisbram.pl/Slackware-compal-FL90.php
Awatar użytkownika
magikpl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-04-07, 15:08
Lokalizacja: Nova Prospekt
Kontakt:

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: magikpl »

darjerz pisze:Kolega sie opowie jaki ma kernel?
2.6.24.5-smp
mateczek pisze:eśli bawiłeś się z jądrem
Nie, nic nie mieszałem w jądrze.

Na poprzednich wersjach Slacka (obecnie 12.1) myszka działała.
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 16:04 przez magikpl, łącznie zmieniany 3 razy.
makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: makron »

Masz paczkę usbutils? Może problem tkwi w jej braku?

Jeszcze możesz spróbować ustawić w xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Option         "Protocol" "auto"
Option         "Device" "/dev/psaux"
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 16:25 przez makron, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]
mateczek
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2008-03-25, 11:10
Lokalizacja: Człowiek bezdomny
Kontakt:

Re: Mysz działa dopiero po przepięciu

Post autor: mateczek »

Tej rady nigdy nie testowałem jak miałem taki problem z myszką to przekompilowałem jądro było to w gentoo.
Ale spróbuj może zmienić w pliku
/etc/udev/udev.conf:

Kod: Zaznacz cały

UDEV_STARTER="udevstart"
na
UDEV_STARTER="udevsynthesize"
Ma to zmusić udev do załadowania większej liczby modułów i lepszego wykrywania sprzętu.
http://www.marek.serwisbram.pl/LINUX.php
http://www.marek.serwisbram.pl/Slackware-compal-FL90.php
ODPOWIEDZ