HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: KLAPEK » 2008-10-31, 01:13

Witam problem jest następujący:
Dysk 200GB po zamontowaniu pokazuje pojemność tylko 128GB ;/

Komp jest świeżo po upgradzie biosu, w biosie pokazuje 200gb, linux też widzi 200gb, natomiast po założeniu partycji i systemu plików reiserfs pokazuje tylko 128gb ;-(
[wcześniej przed upgradem biosu miał prawo tyle widzieć, bo takie było ograniczenie, wtedy też dosowym fdiskiem założyłem partycję i go sformatowałem - teraz na linuksowym fdisku usunąłem i założyłem nową i dałem mkereiserfs i nadal tylko 128gb]

fdisk:

Kod: Zaznacz cały

 fdisk -l

Disk /dev/hdg: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot    Start       End    Blocks   Id  System
/dev/hdg1             1     24321 195358401   83  Linux
cfdisk:

Kod: Zaznacz cały

cfdisk 2.11z

                              Disk Drive: /dev/hdg
                       Size: 200049647616 bytes, 200.0 GB
             Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 24321

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hdg1                    Primary   Linux ReiserFS                  200047,04 
df -h:

Kod: Zaznacz cały

df -h |grep hdg1
/dev/hdg1             128G   33M  127G   1% /mnt/mm
hdparm:

Kod: Zaznacz cały

hdparm /dev/hdg

/dev/hdg:
 multcount    =  0 (off)
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 unmaskirq    =  0 (off)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 geometry     = 24321/255/63, sectors = 390721968, start = 0

Poradźcie proszę jak to jeszcze ugryźć...
Z góry dzięki :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: agresor » 2008-10-31, 09:02

Możesz podać trochę informacji nt. sprzętu i softu? Procesor, Płyta Główna, BIOS, Bootloader. Jak stoisz z opcją LBA ? Czy dysk to czasami nie Seagate ?
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: KLAPEK » 2008-10-31, 09:53

Procesor: AMD Athlon 1800
Płyta: Abit KG7R
BIOS: Awards nałożone nw 3 upgrady:

Kod: Zaznacz cały

Motherboard>Socket A>KG7-RAID
BIOS: kg7dm.exe  
	
Bios Issue Date:2003/03/06
Mirror Site: ASIA Europe US 

BIOS ID:DM

   1. CPU ID0681 of CPU name shows correctly.
   2. The default year set up to 2003.
   3. BIOS Compile Date: 3/6/2003.

BIOS: kg7ds.exe  
	
Bios Issue Date:2003/03/06
Mirror Site: ASIA Europe US 

   1. Update HPT370 BIOS version v2.34 to support Hard Drive larger than 136GB.The RAID function is for KG7-RAID only. This BIOS version is also for non RAID boards and HPT BIOS will be automatically disabled while RAID controller chip not detected.
   2. BIOS Compile Date: 03/06/2003.

BIOS: kg7ct.exe  
	
Bios Issue Date:2002/11/15
Mirror Site: ASIA Europe US 
BIOS ID: CT

   1. Fixes the incompatibility issue where ATI Radeon 9700Pro fails to boot up with a certain power supply unit -TC-350P. With this power supply, 9700Pro will fails to boot and the reset button needs to be pushed in order to show the bootup screen.
   2. HPT 37x BIOS version 2.0.1024.
   3. BIOS Compile Date: 11/15/2002.
Bootloader: główny GAG, potem dla linuksa GRUB
LBA: sprawdzę jak będę w domu ;)
Seagate: j.w. ;)

Acha dysk jest podpięty pod złącze RAID [jako zwykły dysk, nie raid] i zworka jak dobrze pamiętam - cable select.
Ostatnio zmieniony 2008-10-31, 09:56 przez KLAPEK, łącznie zmieniany 1 raz.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: agresor » 2008-10-31, 16:00

Daj znać, co z tym LBA i przejedź dysk Seagate DiscWizard.
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: KLAPEK » 2008-10-31, 16:46

Dysk: SAMSUNG SP2014N
Jak sprawdzić LBA bez restartu kompa i wchodzenia do biosu :roll:
Bo na razie nie mogę wyłączyć kompa...

Nie ma DiscWizarda dla linuksa ;/

Acha - kernel 2.4.20 :twisted:
Ostatnio zmieniony 2008-10-31, 17:12 przez KLAPEK, łącznie zmieniany 2 razy.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: agresor » 2008-10-31, 17:33

Kod: Zaznacz cały

hdparm -iI /dev/hdg | grep LBA
Jądro 2.4 mówisz...
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: Sad Mephisto » 2008-10-31, 18:52

A nie jest to przypadkiem wina jednostek i użytego systemu plików, moi mili państwo? :devil2:

Kod: Zaznacz cały

[sad@silvershadow ~]$ df -h /dev/sdf1
System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sdf1             466G   76G  391G  17% /mnt/superstorage
[sad@silvershadow ~]$ df -H /dev/sdf1
System plików          rozm.  użyte dost.  %uż. zamont. na
/dev/sdf1              500G    81G   420G  17% /mnt/superstorage

Kod: Zaznacz cały

  cfdisk (util-linux-ng 2.14)

                              Disk Drive: /dev/sdf
                       Size: 500107862016 bytes, 500.1 GB
             Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 60801

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    sdf1                    Primary   W95 FAT32 (LBA)                 500105,25 

[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: KLAPEK » 2008-10-31, 19:06

agresor pisze:

Kod: Zaznacz cały

hdparm -iI /dev/hdg | grep LBA
Jądro 2.4 mówisz...

Kod: Zaznacz cały

 hdparm -iI /dev/hdg | grep LBA
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=268435455
        LBA    user addressable sectors:  268435455
        LBA48  user addressable sectors:  390721968
        LBA, IORDY(can be disabled)

Kod: Zaznacz cały

bash-2.05b# df -h /dev/hdg1
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hdg1             128G   33M  127G   1% /mnt/mm
bash-2.05b# df -H /dev/hdg1
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hdg1             137G   34M  137G   1% /mnt/mm
Ostatnio zmieniony 2008-10-31, 19:10 przez KLAPEK, łącznie zmieniany 1 raz.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: agresor » 2008-10-31, 19:14

Przypuszczam :beta: , że du -H wskaże Klapkowi 137 GB jak w linku powyżej.

EDIT: Klapek wyłącz te torrenty i wejdź do tego BIOSU -zobacz jak tam sprawa stoi...
Ostatnio zmieniony 2008-10-31, 19:20 przez agresor, łącznie zmieniany 1 raz.
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: KLAPEK » 2008-10-31, 20:54

Już (chyba) wszystko jasne...
Wygląda na to, iż nie zaktualizował poprawnie biosu dot. raida - tam pokazuje dla dysku: UDMA5 134217 więcej opcji w sekcji raid dla hdd nie ma] - i wszystko jasne ;/
Bios podstawowy jest zaktualizowany - data 2003 [poprzednio było 2002], natomiast sekcja raid ma 2001 [nie wiem jak było poprzednio, ale powinno też zaktualizować i to - więc pewnie coś nie tak - mimo, że flash przebiegł poprawnie - będę dalej walczył]
PS. więc nie jest też pewnie niczym dziwnym, że dosowy format też dał 137GB...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: Pajaczek » 2008-10-31, 23:12

Sad Mephisto pisze:A nie jest to przypadkiem wina jednostek i użytego systemu plików, moi mili państwo?
Jak pierwszy raz przeczytałem temat wątku, to też tak pomyślałem, ale nie przy takiej różnicy:
Dysk 200GB po zamontowaniu pokazuje pojemność tylko 128GB

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: HDD nie pokazuje pełnej pojemności dysku po zamontowaniu

Post autor: agresor » 2008-11-01, 08:26

Czyli to nie jest wina systemu plików, dysku czy jądra Linuksa - a wsparcia LBA48 na kontrolerze RAID BIOSu.
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

ODPOWIEDZ