out of range!!

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

harryangel
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-12-18, 16:58

out of range!!

Post autor: harryangel »

Witam!

Jest to mój 1 post na forum Slackware i od razu problem z którym nie spotkałem sie w żadnej z dystrybucji linuxa. Sciągnalem slackware 12,2 z przekonaniem ze na stałe zagosci na mym dysku..instalacja przebiegła dobrze az do 1 restartu..ze zdziwieniem stwierdzilem ze nie moge sie zalogowac do x-ów..monitor wyswietlil ramke z napisem OUT OF RANGE..probowalem jeszcze konsola cos pozmieniac xorg.conf ..ale lipa ..niestety nie moge sie zalogowac do x-ow. Niestety nie mam logow bo zainstalowalem na nowo zenwalka.Pomozcie prosze co ztym zrobic i czy jakiekoliek rozwiazanie wogole jest mozliwe.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
emeselv
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2008-11-11, 16:31

Re: out of range!!

Post autor: emeselv »

spróbuj xorgconfig

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: out of range!!

Post autor: dienet »

emeselv pisze:spróbuj xorgconfig
A przed tym sproboj dowiedziec sie cos o swoim monitorze. Szczegolnie hsync, vsync, maksymalna rozdzielczosc, bo to bedziesz musial tam podac.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: out of range!!

Post autor: jacol »

Witam.
To musi być bardzo stary monitor .... może odpowiednia modyfikacja org.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	DefaultDepth 24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
        	Modes  "1024x768"
	EndSubSection
EndSection
Zwracając uwagę na " Modes " może:

Kod: Zaznacz cały

Modes  "800x600"

Wszystko zależy od możliwości monitora... Pozdrawiam jacol

harryangel
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-12-18, 16:58

Re: out of range!!

Post autor: harryangel »

Witam ponownie..))
Własnie monitor nie jest stary..ma ok 1,5 roku..wracajac do tematu cale popoludnie sie męczyłem z xorgiem i chyba zrezygnuje w dalszym ciagu out of range..co mnie dziwi przerobilem juz wiele dystrybucji linuxa zarówno dla poczatkujacych jak i zaawansowanych ale z czyms takim 1 raz sie spotkalem.Dziękuje za pomoc i sugestie ale zostane przy Zenwalk.
PZDR>

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: out of range!!

Post autor: krzychoo89 »

A probowales automatycznie tworzyc config?

Xorg -configure

Nie wiem czy pomoze, ale na pewno nie zaszkodzi :) Pozniej odpal z nowego configa.
It’s not a bug, it’s a feature ;)

harryangel
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-12-18, 16:58

Re: out of range!!

Post autor: harryangel »

Poprobuje))..ale pamietam rok temu zmieniłem blaszaka monitor ten sam był ..starego blaszaka sprzedalem z zainstalowanym slackware 11.0 , którego sam montowalem i nie bylo zadnych problemow...grrr..juz mam dosc formatowania))

Awatar użytkownika
krzkar
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2008-07-01, 12:46
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Re: out of range!!

Post autor: krzkar »

Też miałem na początku z tym problemy.
Ja skorzystałem z:

Kod: Zaznacz cały

# xorgsetup
Łatwiejsze w obsłudze, bo nie trzeba na razie podawać vsync etc.
Jak pójdą X to można potem kombinować :)
[b]less[/b] is more, but more [b]more[/b] than [b]more[/b] is, so [b]more[/b] is less [b]less[/b], so use more [b]less[/b] if you want less [b]more[/b]
[img]http://img50.imageshack.us/img50/4575/userbar3in1ex7.gif[/img]

harryangel
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-12-18, 16:58

Re: out of range!!

Post autor: harryangel »

Solved!!!...pare piwek pomogło..po instalacji w xorg.conf ..sekcja device zmieniłem ,,vesa,, na ,,nv,, i iksy pięknie odpaliły...już stery wgrany i wsio miodnie chodzi..a juz myślałem , że przy zenwalk zostane)). Dzięki towarzysze za sugestie i pozdrawiam))

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: out of range!!

Post autor: dienet »

harryangel, no ale chyba na nv nie jedziesz tylko na nvidia?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

harryangel
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-12-18, 16:58

Re: out of range!!

Post autor: harryangel »

...akceleracja jest..bez obaw sterownik wgrany

ODPOWIEDZ