[Rozw.] rosnace pingi po wifi

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

gogol
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-10-19, 12:55
Lokalizacja: /earth/europe/poland

[Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: gogol » 2009-01-19, 22:34

zamowilem ap-eka tp-link tl-wr340gd. zmonotwalem cala siec i wszystko dziala, ale ostatnio z ciekawosci sprawdzilem pingi po wifi i zdziwilem sie... a oto dlaczego:

Kod: Zaznacz cały

# ping 10.0.0.10
PING 10.0.0.10 (10.0.0.10) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=1 ttl=128 time=3.18 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=2 ttl=128 time=53.8 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=3 ttl=128 time=67.4 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=4 ttl=128 time=81.8 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=5 ttl=128 time=95.2 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=6 ttl=128 time=109 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=7 ttl=128 time=31.1 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=8 ttl=128 time=45.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=9 ttl=128 time=59.1 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=10 ttl=128 time=84.0 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=11 ttl=128 time=97.7 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=12 ttl=128 time=111 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=13 ttl=128 time=22.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=14 ttl=128 time=37.7 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=15 ttl=128 time=51.8 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=16 ttl=128 time=66.2 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=17 ttl=128 time=78.8 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=18 ttl=128 time=92.7 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=19 ttl=128 time=107 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=20 ttl=128 time=18.2 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=21 ttl=128 time=32.9 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=22 ttl=128 time=46.4 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=23 ttl=128 time=60.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=24 ttl=128 time=74.6 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=25 ttl=128 time=88.2 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=26 ttl=128 time=102 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=27 ttl=128 time=117 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=28 ttl=128 time=27.9 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=29 ttl=128 time=42.0 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=30 ttl=128 time=56.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=31 ttl=128 time=71.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=32 ttl=128 time=84.5 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=33 ttl=128 time=98.0 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=34 ttl=128 time=112 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=35 ttl=128 time=23.8 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=36 ttl=128 time=38.2 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=37 ttl=128 time=51.7 ms
64 bytes from 10.0.0.10: icmp_seq=38 ttl=128 time=66.3 ms

--- 10.0.0.10 ping statistics ---
38 packets transmitted, 38 received, 0% packet loss, time 37349ms
rtt min/avg/max/mdev = 3.180/ 66.134/117.283/30.135 ms
#
dlaczego pingi rosna od ok. 2-3 ms do ok. 100-110 i od nowa i tak w kolko?

EDIT: zapomnialem dodac ze kolega ma rowniez wifi na tym ap-eku i ma non stop pingi 2-3 ms.
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 09:40 przez gogol, łącznie zmieniany 2 razy.
"destiny is a fickle bitch" ;]


Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: kyan » 2009-01-19, 23:26

polecam się pobawić ustawieniami karty wifi na kompie takimi jak power management

gogol
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-10-19, 12:55
Lokalizacja: /earth/europe/poland

Re: [Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: gogol » 2009-01-19, 23:46

Outlaw pisze:Apek w domu stoi? Skąd pingujesz? Jakieś przeszkody?
ap-ek stoi 2 metry ode mnie - przeszkod brak ;]
kyan pisze:olecam się pobawić ustawieniami karty wifi na kompie takimi jak power management
zdecydowanie pomoglo - dzieki ;]
"destiny is a fickle bitch" ;]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: Outlaw » 2009-01-20, 00:00

gogol, a miałeś od nowości taki 'zły' power ustawiony? Domyślnie apeki są na jakieś -20dbi ustawione więc nie powinno być problemu. Chyba że się bawiłeś za dużo :P

gogol
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-10-19, 12:55
Lokalizacja: /earth/europe/poland

Re: [Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: gogol » 2009-01-20, 09:41

to nie byla kwestia ap-eka tylko karty wifi w laptopie. pod windowsem wyglada to tak: menedzer urzadzen -> wlasciwosci karty -> zakladka zaawansowane i tam pole "power managment" - jak dalem na maxa to jest dobrze.
"destiny is a fickle bitch" ;]

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] rosnace pingi po wifi

Post autor: kyan » 2009-01-21, 07:29

gogol pisze:zdecydowanie pomoglo - dzieki ;]
prosze :)
Outlaw pisze:gogol, a miałeś od nowości taki 'zły' power ustawiony? Domyślnie apeki są na jakieś -20dbi ustawione więc nie powinno być problemu. Chyba że się bawiłeś za dużo :P
niestety na wiekszosci lapkow domyslnie jest ustawione power management na niskie wartosci (oszczedzanie energii, zysk na baterii kosztem sygnalu niestety) dlatego warto zerknac w ustawienia karty na nowym lapku a gdy sie wifi nie uzywa to wylaczyc je

polecam tez uzywanie kabla zasilajacego ;-)

ODPOWIEDZ