[Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

[Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: eurynom » 2009-08-13, 09:25

Witam

Płyta główna obsługuje:

7 - 20V DC

No dobra, ale to jest "od" ... "do".

A w sklepach sa roznej wielkosci - 12,18,24(ale to juz wychodzi poza 20),19..

Nie mam pojeci, ktore kupic. Od czego to zalezy? Czy kupic 19, czyli jedno mniej ni wymagane, czy moze 12, ktore miesci sie w przedzile od 7?

Od czego to zalezy?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-08-14, 06:56 przez eurynom, łącznie zmieniany 1 raz.

chimi
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 2005-05-01, 15:49

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: chimi » 2009-08-13, 16:42

Płyta główna od czego?

Awatar użytkownika
argon
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 2004-09-29, 00:49
Lokalizacja: Węgorzewo
Kontakt:

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: argon » 2009-08-13, 17:48

Coś z embedded? Weź cokolwiek od 7V do 20V. Ja bym brał 12V lub 18V, bo takie zasilanie mam pod ręką :D Zwróć uwagę na pobór prądu (np. czy 1A wystarczy?), zwykle im większe napięcie tym mniejsze natężenie pobiera układ.

Przy okazji: napisz coś więcej o sprzęcie ;-)
No RISC, no fun!

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: eurynom » 2009-08-13, 18:28

Witam

Dopiero teraz pisze,bo wczesniej nie moglem:

Płyta glowna - "Alix 2d3" - KLIKNIJ

Do tego bedzie jeszcze Compact Flash i dodatkowo pozniej do miniPCI (karte bezprzewodowa).

Ok.. to tyle jezeli chodzi o dodatkowe, ktore beda zasilane podzespoly.

Jakie zasilanie do w/w specyfikacji zakupic? Bylem dzis w sklepie i byl 12 i 15V majacy pierwszy 1,3A, a drugi "1,6A" - o ile sie nie pomyliłem.

Co sugerujecie?

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: maho » 2009-08-13, 19:28

Najlepiej byloby wziac cos na 18V i miec conieco na "zapas" w razie puszczania przez PoE :P
Na 12tce tez bedzie chodzilo, ale zalezy jak obciazysz plyte i zasilacz moze nie uciagnac :)

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: dienet » 2009-08-13, 19:35

12V bo to chyba tak standardowo jest - wszedzie dostepne.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: eurynom » 2009-08-13, 22:41

No tak, ale czy na 12 pociagnie to wszystko? Czy nie bedzie trzeba 15, albo 18? (bo plyta ma do 20V)

I jaka roznica bedzie w 1.3 A, a 1.6A ... ma to znaczenie?
Ostatnio zmieniony 2009-08-13, 22:42 przez eurynom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: ondreyos » 2009-08-13, 23:00

pytanie, czy jak wsadzisz wiecej rzeczy to czy napiecie 12V bedzie wystarczajace jest bledne/stworzone w oparciu o zle zalozenia ;). to znaczy - plyta i tak ma prawdopodobnie jakis uklad stabilizujacy/ograniczajacy napiecie. pracuje ona na okreslonych napieciach. a podane napiecie zasilania oznacza, ze mozesz podczepic dowolne z tego przedzialu, a plyta bedzie poprawnie dzialac. jak dasz mniejsze niz 12 to mozae nie dzialac albo miec jakies klopoty - wieszac sie itp. a przy wiekszym niz 20 moze sie zjarac. ale podkreslam - jak opdlaczysz dowolne napiecie w okreslonym przedziale, to i tak plyta sobie je obnizy "na wlasny uzytek". przykladowo karty PC dzialaja (o ile pamietam) na 3,3V, a USB na 5V.

wiec kieruj sie tym, co juz ludzie wczesniej napisalil. po pierwsze - wazny jest amperaz zasilacza (czyli mowiac lopatologicznie - ile pradu jest w stanie dostarczyc). im wiekszy amperaz, tym wiecej urzadzen bedzie w stanie udzwignac. dodatkowo, im wyzsze napiecie poda zasilacz, tym (teoretycznie) nizszy amperaz bedzei potrzebny. co do kwestii napiecia - ja bym rowniez sie przychylil do wersji 18V - masz przynajmniej zapas, jakbys np. musial przedluzyc przewody zasilajace do jakiegos PoE czy cokolwiek innego. zreszta nie tylko w wypadku zasilania uwazam, ze lepiej miec zawsze jakis zapas/margines bezpieczenstwa.

jeszcze jedna kwestia mi przyszla do glowy. tutaj moze glupoty pisze, ale fajnie jakby ktos kompetentny sie wypowiedzial. zasilacze moga byc impulsowe i/lub transformatorowe. czy w tym wypadku ma znaczenie jaki sie da? ja bym raczej sie sklanial ku impulsowce - ale fajnie, jakby ktos mnie poparl albo wyprowadzil z bledu.

pozdr.

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: eurynom » 2009-08-14, 00:02

Zaprawdę... wyczerpująca odpowiedz. DZIĘKUJE :)

Odnośnie typu zasilacza - na stronach internetowych,gdzie widziałem owe płyty główne,były również zasilacze impulsowe, które miały obsługiwać m.in te o których mówimy Alix'y.

Czyli to chyba będą "impulsowe"

PS. Az, sobie zapisze Twoją notkę. Będę miał na przyszłość (mogę? :ok: )

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: Pajaczek » 2009-08-14, 09:19

maho pisze:Najlepiej byloby wziac cos na 18V i miec conieco na "zapas" w razie puszczania przez PoE
Po pierwsze... 18V to żadne PoE... to co najwyżej PoE udawane. Standard dla PoE przewiduje zakres napięć 48-60V, do tego specjalny zestaw urządzeń. Wytworzyło się jednak odszczepienie nieoficjalne, i zaczęto stosować zasilanie po ethernecie napięciami niższymi. Choćby te 7-20(24) V.
ondreyos pisze:wazny jest amperaz zasilacza (czyli mowiac lopatologicznie - ile pradu jest w stanie dostarczyc). im wiekszy amperaz, tym wiecej urzadzen bedzie w stanie udzwignac. dodatkowo, im wyzsze napiecie poda zasilacz, tym (teoretycznie) nizszy amperaz bedzei potrzebny.
Zgoda... o ile nie ma na pokładzie stabilizatora liniowego, a tylko impulsowe. W liniowym niestety amperaż dostarczony jest zbliżony do odbieranego (lekko wyższy), a jedynie różnica napięć jest, że tak powiem wytracana, a to się wiąże z koniecznością chłodzenia przy zasilaniu napięciem dużo wyższym niż po stronie wyjściowej. Na szczęście przeważnie
trafisz na przetworniki impulsowe. I fakt... dobrze mieć zasilacz większej mocy, choćby dlatego że nawet jeśli nie wykorzystasz jego pełnej wydajności, to jest on projektowany na taką dużą katorgę... a więc lepiej zbudowany, lepiej chłodzony, wytrzymalszy... ale też droższy ;)
ondreyos pisze:przykladowo karty PC dzialaja (o ile pamietam) na 3,3V, a USB na 5V.
Masz na myśli PCI czy PC Card?? (bo chyba nie PCI-X/PCIe).
W PCI możesz też trafić (poza 3.3 i 5V) na +-12V. (dopiero PCIv3.0 pozbywa się 5V). W PC Card też może być z tymi napięciami różnie, choć nie pamiętam czy było rozróżnienie na 3.3 i 5V, lecz standard jest dość stary więc pewnie tak. Nawet AGP ma key do 3.3 i 5V jeszcze.
ondreyos pisze:jeszcze jedna kwestia mi przyszla do glowy. tutaj moze glupoty pisze, ale fajnie jakby ktos kompetentny sie wypowiedzial. zasilacze moga byc impulsowe i/lub transformatorowe. czy w tym wypadku ma znaczenie jaki sie da? ja bym raczej sie sklanial ku impulsowce - ale fajnie, jakby ktos mnie poparl albo wyprowadzil z bledu.
O ile nie ma na pokładzie płyty jakiś wyrafinowanych bloków analogowych, to wystarczy impulsowy bez wyrafinowanych filtrowań. I tak płyta ma własne przetworniki które się tym zajmą. Problemem może być, jeśli miała by pracować w zaśmieconym (przemysłowym) środowisku. Wówczas zakłócenia na linii zasilania potrafią ładnie napsuć krwi, wówczas może być potrzebny porządny (porządnie separowany) zasilacz. I tak... raczej impulsowe, ze względu na sprawność i wymiary (a obecnie także i cenę).

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: bojleros » 2009-08-17, 07:53

eurynom, W linku który podałeś nie ma żadnej informacji odnośnie mocy tego całego urządzenia. Jeżeli chcesz kupić dobry zasilacz to musisz oszacować moc jaką będzie potrzebowało całe urządzenie.

Poszukaj dokładnej dokumentacji, dodaj moc płyty i tego co chcesz pod nią podpiąć. Jak to podzielisz przez napięcie zasilacza jaki chciałbyś podłączyć to wyjdzie Ci prąd jaki pobierze całe urządzenie. Cała sztuka teraz w tym żeby zasilacz potrafił na tym napięciu dostarczyć nieco więcej prądu niż będzie potrzebował cały zestaw. Musi przecież pracować z jakimś zapasem , nie ?? :)
jeszcze jedna kwestia mi przyszla do glowy. tutaj moze glupoty pisze, ale fajnie jakby ktos kompetentny sie wypowiedzial. zasilacze moga byc impulsowe i/lub transformatorowe. czy w tym wypadku ma znaczenie jaki sie da? ja bym raczej sie sklanial ku impulsowce - ale fajnie, jakby ktos mnie poparl albo wyprowadzil z bledu.
Jak wspomniał Pajączek można wyróżnić dwie zasadnicze klasy urządzeń (półprzewodnikowych) przekształcających energię elektryczną. Urządzenia o pracy ciągłej(liniowej) i urządzenia o pracy impulsowej.

Te pierwsze wprowadzają duże straty mocy. Teoretycznie maksimum 50% tego co pobiera taki zasilacz trafia do odbiornika. Nie jest to dość ekonomiczne rozwiązanie a dzieje się tak ponieważ tranzystory mocy w takim urządzeniu pracują na zasadzie regulowanego rezystora. P=R(I^2)!!

Zasilacze impulsowe pracują całkiem inaczej. Ich tranzystory pracują jako klucze. Przełączają się ze stanu on do stanu off z bardzo dużą częstotliwością i określonym wypełnieniem przez co tracona w nich moc jest znacznie mniejsza. Niestety sterowanie takie wymaga stosowania filtrów.

Ze coś ma transformator to nie znaczy że jest impulsowe lub nie bo i transformatory są różne !!

Jeżeli chcesz zrozumieć to:

http://www.elportal.pl/ea/bipolarne.html
Cała idea zawiera się w charakterystyce Ic(Uce), moc strat w tranzystorze to iloczyn tych wielkości. Sterowanie impulsowe (on-off) ją minimalizuje.

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/84_64.pdf
Ostatnio zmieniony 2009-08-17, 08:40 przez bojleros, łącznie zmieniany 2 razy.

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: eurynom » 2009-08-17, 10:16

Jeżeli jest tam 7 - 20V DC tzn. ze biorą pod uwagę podłączenie Karty Flash i karty do miniPCI i ten maksymalny zestaw zapewne będzie wynosił ok 18/19/20V - tak przypuszczam.

Jak czytałem na kilu forach to wybierali 18V(chyba 18) i bez problemu im służył zasilacz. I chyba dobrze jak ma więcej niż 1A na wyjściu

Bo gdzie się nie zajrzy to pisze, że 18V ma albo "0.9A","1.0A","1,2A" - Chyba im więcej tym lepiej? :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-08-17, 10:18 przez eurynom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: Outlaw » 2009-08-17, 10:37

Płyty routerboard i alix są bardzo elestyczne co do zasilaczy! Uruchomią się nawet na zwykłym 9V, a w góre nawet 24V. Mają pewnie wbudowane jakieś dobre stabilizatory które normują wszystko i działa to bardzo dobrze. Wiadomo że jeśli na pokładzie jest sporo kart mpci i cały sprzet jest obciążony sporym ruchem to prąd do urządzenia musi być większy.

Wszystko dlatego żeby można było puszczać do tych urządzeń zasilanie po POE na dość spore odległości. Dla ekstremalnych długości są nawet zasilacze 48V dla tych urządzeń ;)

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: Pajaczek » 2009-08-17, 10:52

Ubiquiti bullet/nanoboard udało mi się (w testach) uruchomić w przedziale 5,6 do 26V (znamionowo zdajsie 8-24) (wyżej nie sprawdzałem). Mam nawet gdzieś zrobioną tabelę poboru prądu pod obciążeniem.
Outlaw pisze:Dla ekstremalnych długości są nawet zasilacze 48V dla tych urządzeń
No bo właściwe PoE (802.3af) właśnie działa na 48V, ale nie radziłbym podłączać zasilania 48V pod te udawane PoE w Ubiquiti/Mikrotiku.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Jakie kupić zasilanie? (do płyty głównej)

Post autor: Outlaw » 2009-08-17, 14:28

Pajaczek pisze:udawane PoE w Ubiquiti/Mikrotiku.
Chyba Ubiquiti/RouterBoard ? :D
Mikrotik to soft przecież ;)

ODPOWIEDZ