2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slawekluszcz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2008-03-22, 10:15
Kontakt:

2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: slawekluszcz » 2009-10-01, 17:27

witam mam 2 takie same ap-ki i chce je puscic na jednym zasilaczu 24V (ap-ki sa zasilane 12V wjec to podziele czy to bedzie chodzic ? ktos cos takiego robil ? i moze sie podzielic wjedza
Ostatnio zmieniony 2009-10-01, 17:29 przez slawekluszcz, łącznie zmieniany 1 raz.

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: maho » 2009-10-01, 18:03

Mam juz od dluzszego czasu 2 switche zasilane na 7,5V na zasilaczu 12V i dziala. Ale z apekami to roznie moze byc :P

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: mina86 » 2009-10-01, 18:29

Hmm... Chcesz podłączyć równolegle dwa urządzenia wymagające napięcia 12V do zasilacza 24V? Spałeś na lekcjach fizyki? maho, przynajmniej nie zaszalał tak bardzo -- podaje napięcie zaledwie o 50% za duże.

Napięcie zasilacza powinno być 12V. To co Cię interesuje to moc -- moc zasilacza winna być równa dwukrotnemu poborowi pojedynczego urządzenia.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: Hannibal » 2009-10-01, 18:32

Nigdzie nie napisał że równolegle - może chciał szeregowo...
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: Pajaczek » 2009-10-01, 18:42

Zapewne tak myślał założyciel, ale: jak poleci jeden AP, to duże prawdopodobieństwo że pociągnie za sobą drugi (nie chodzi o samo wyłączenie, tylko o uszkodzenie), bo nagle może się na nim odłożyć całe 24V.

Lepiej już posłuchać mina86, i dobrać jedynie moc zasilacza by wystarczył prądowo na 2 AP, a jednocześnie zachować te 12V.

slawekluszcz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2008-03-22, 10:15
Kontakt:

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: slawekluszcz » 2009-10-01, 22:39

ok rozumiem na poczatku myslalemo o jakims ukladzie do rozdzialu tych 24V zasilacz ma 2A wjec spoko pradowo wystarczy na 2 tylko nie wiem czy rozdzielic to na 2x12V czy jakos inaczej u czy to bedzie mialo sens bo zasilanie bedzie po skretce jescze jakies 12m od zasilacza
Ostatnio zmieniony 2009-10-01, 22:41 przez slawekluszcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: Pajaczek » 2009-10-01, 23:19

Jak podłączysz 24V, do AP który nominalnie akceptuje dużo niżej, to go sfajczysz i tyle (tu zależy jak jest zrobiona stabilizacja wewnątrz AP, bo coś tam jest na 99%, może być akcetowalne bardzo szerokie Uwe).

12 m to mały dystans, wszystko zależy jeszcze od poboru prądu dla urządzenia, ale tak czy inaczej dla 12 m... śmiało.

Masz 2 wyjścia, poszukać innego zasilacza - 12V, albo na wyjściu zastosować jeszcze jakąś dodatkową przetwornicę.

Podłączanie szeregowe nie jest dobre z jeszcze jednego względu (poza tymi wymienionymi wcześniej), -> stosujesz różne poziomy masy w urządzeniach!!!

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: coolart » 2009-10-15, 15:07

ehh szkoda bo chciałbym widziec mine jak apki sie pala przy 24V hehe.
ja powiem tylko tak 12V chyba ze ten drugi ma inne zasilanie to wtedy lepiej dac rezystor by zmniejszyć, a tak to dodaj te dwie drugie wartości mA, na zasilaczu powinno pisac ile pociagle zasilacz. Ciężej jest zmierzyć bez wtyczki, kabla i miernika czy na jednym pociągnie oba i ile jedno i drugie potrzebują.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: Pajaczek » 2009-10-15, 17:12

coolart pisze:ja powiem tylko tak 12V chyba ze ten drugi ma inne zasilanie to wtedy lepiej dac rezystor by zmniejszyć
Tutaj też bym uważał, bo może się okazać, że zwykły popularny rezystor 1/4W nie wystarczy (a jest to wręcz prawie pewne). Poza tym rezystor jest też średnim regulatorem w przypadku gdy pobór prądu potrafi szaleć w zakresie kilkanaście% do full (np. 25-200mA), a tak się dzieje zwykle w urządzeniach typu AP.

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: coolart » 2009-10-15, 17:22

no tak mozna by dac tez opornik czy cos w podobnym stylu, a najlepiej to nie kombinować i tyle tym bardziej jak sie czlowiek nie zna chyba sie zgodzicie z tym.
Ja co nieco lyknolem elektroniki ale bym powiedzial ze znam sie na tyle by kombinowac w elektronike to nie moge powiedziec, znam sie na tyle ile potrafie a to co nie znam to szukam informacji jak przerasta moje mozliwosci to daje sobie spokoj z kombinowaniem.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: 2 ap-ki na jednym zasilaczu DA RADE ?

Post autor: ondreyos » 2009-10-15, 19:06

coolart - po pierwsze rezystror i opornik to jest to samo :D

a po drugie - jak napisal Pajaczek, nie jest to najlepsze rozwiazanie. ale wystarczy zamontowac stailizator (lub w wypadku sporej roznicy napiec dostarczanego i docelowego - lancuszek kilku o roznych napieciach wyjsciowych).

i osobiscie bym proponowal to rozwiazanie - podlaczyc zasilacz o troche wyzszym napieciu niz jest potrzebne do zasilenia APkow, a przed apkami wsadzic uklad stabilizujacy napiecie (lub pojedynczy stabilizator). Wazniejsze jest to, zeby amperaz zasilacza byl wystarczajacy.

a w ogole ten temat niedawno byl juz walkowany, wiec zeby nie robic bezsensownych duplikatow - poczytaj http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=21730

ODPOWIEDZ