problem z montowaniem urządzeń

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

_$devil$_
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2010-02-04, 10:00

problem z montowaniem urządzeń

Post autor: _$devil$_ » 2010-02-09, 14:57

Zainstalowałem sobie slackware 13 z KDE4 w wersji 32 bity. Niby wszystko ładnie pięknie za wyjątkiem problemu z montowaniem urządzeń. Po podłączeniu pendrive'a lub włożeniu płyty do napędu, HAL widzi pojawienie się urządzenia ale system go nie montuje automatycznie. Dodam, że slack jest na laptopie (Lenovo T400). Proszę o pomoc.
make things easier, make your life better

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: marco70 » 2010-02-09, 15:05

Wpisz w szukajkę plugdev.
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 15:06 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

_$devil$_
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2010-02-04, 10:00

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: _$devil$_ » 2010-02-10, 12:18

marco70 pisze:Wpisz w szukajkę plugdev.
Tak, wiem. Dodałem się do grupy plugdev, mam pakiety spełniające zależności do HAL'a. To wszystko niestety nie rozwiązuje problemu. Próbowałem także dodać wpis do fstab'a i niestety też się nie udało.

W jaki sposób mogę dokładniej zdjagnozować problem? Najbardziej dziwi mnie fakt, że podłączanie pendriva skutkuje pojawieniem się go na liście podłączonych urządzeń w KDE ale sprzęt nie jest montowany (trzeba to wykonać ręcznie).
make things easier, make your life better

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: darjerz » 2010-02-10, 12:22

A co pokazuje dmesg po próbie montowania?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: marco70 » 2010-02-10, 13:30

Kod: Zaznacz cały

# grep ^plugdev: /etc/group
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

_$devil$_
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2010-02-04, 10:00

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: _$devil$_ » 2010-02-18, 13:07

marco70 pisze:

Kod: Zaznacz cały

# grep ^plugdev: /etc/group
Jak już mówiłem grupy są ustawione poprawnie.

Dodam następną ciekawostkę. Po dodaniu odpowiedniego wpisu do fstab pendriv montuje się już dobrze. Problem nadal jest w napędzie optycznym. Włożenie płyty skutkuje, tak jak pisałem, pojawieniem się na liście podłączonych urządzeń (aplet "informacja o nowych urządzeniach" na pasku menu KDE) ale żeby się do niego dostać trzeba wykonać ręczne zamontowanie napędu.

Jeśli o dmesg to rozumiem, że interesujące jest to co pojawia się po włożeniu płyty do momentu kiedy będzie widoczna w palecie pulpitu na liście urządzeń? Co dokładnie powinienen poszukać w dmesg?
make things easier, make your life better

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: darjerz » 2010-02-18, 13:45

Jeśli o dmesg to rozumiem, że interesujące jest to co pojawia się po włożeniu płyty do momentu kiedy będzie widoczna w palecie pulpitu na liście urządzeń? Co dokładnie powinienen poszukać w dmesg?
Najprościej byłoby dmesg | tail po włożeniu cd i próbie zamontowania
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

_$devil$_
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2010-02-04, 10:00

Re: problem z montowaniem urządzeń

Post autor: _$devil$_ » 2010-02-19, 14:05

darjerz pisze:
Jeśli o dmesg to rozumiem, że interesujące jest to co pojawia się po włożeniu płyty do momentu kiedy będzie widoczna w palecie pulpitu na liście urządzeń? Co dokładnie powinienen poszukać w dmesg?
Najprościej byłoby dmesg | tail po włożeniu cd i próbie zamontowania
Niestety nie pisze się nic w dmesg po próbie montowania

[ Dodano: 2010-02-19, 14:58 ]
Znalazłem rozwiązanie. W pliku fstab trzeba zmodyfikować wpis do takiej postaci:

Kod: Zaznacz cały

/dev/cdrom      /mnt/cdrom        iso9660     user,noauto,ro   0   0
Wtedy automontowanie zaskakuje.
make things easier, make your life better

ODPOWIEDZ