Problemy z drukarka Lexmark 3200

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Problemy z drukarka Lexmark 3200

Post autor: log_out »

Drukarka Lexmark 3200

echo "costam" > /dev/lp0 ; nic nie daje

moduły lp i parport_pc mam wkompilowane w jajko (2.6.9), kiedy lp zrobiłem jako moduł to nawet się sam nie ładował, musialem ręcznie go zapuszczać (chyba że modprobe.conf trzeba jakoś skonfigurować dodatkowo).

dmesg:
parport0: PC-style at 0x378 (0x778) [PCSPP, TRISTATE, EPP]
parport0: irq 7 detected
parport0: Printer, Lexmark Lexmark 3200
lp0: using parport0 (polling)

cat /proc/sys/dev/parport/parport0/devices/active
none
(z tego co wiem powinno być lp)

cat /proc/sys/dev/parport/parport0/irq
-1
(a przecież jest irq 7)

cat /proc/sys/dev/parport/parport0/autoprobe
wskazuje dobre dane drukarki

w BIOSie ustawione EPP+ECP.

sam już nie wiem co jest nie tak, tak jakby lp nie zaskakiwało, drukarke wykrywa ale brak aktywnego urządzenia w /proc/sys/dev/parport/parport0/devices/active wszystko psuje...

może ktoś ma jakiś pomysł ?? bootowanie do wina żeby wydrukować co własnie napisałem pod Linuxem jest irytujące :P
Awatar użytkownika
Minder
Użytkownik
Posty: 540
Rejestracja: 2004-08-08, 15:12
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Problemy z drukarka Lexmark 3200

Post autor: Minder »

Po pierwsze: czy to nie jest drukarka na USB? Edit: hmm.. skoro pokazuje ją na prtport, to jednak nie ;)
Po drugie: zaglądałeś tutaj?
Po trzecie: Lexmark ssie na całej linii - nie wiem czy są gorsze drukarki :evil:
[url=http://Polish-30642126344.SpamPoison.com][img]http://pics2.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url] [url=http://www.bykom-stop.avx.pl][img]http://www.bykom-stop.avx.pl/bannery/80x15.png[/img][/url]
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Problemy z drukarka Lexmark 3200

Post autor: log_out »

Tak, zaglądałem na tamtą stronę ;) i na kilka innych... niestety nie chodzi tu o jakieś sterowniki czy filtry (ghostscript) jak nie działa mi dobrze parport ... wysłanie tekstu na /dev/lp0 powinno naet na najbardziej topornej drukarce COŚ wydrukować a tutaj mi pisze że udządzenie nieaktywne, mimo że je wykrywa...

znalazłem na googlach kilka wątków z takim problemem ale żadnej odpowiedzi..

nie da się jakoś zmusić "ręcznie" żeby aktywnym urzadzeniem na parporcie było lp ? może by podziałało
ODPOWIEDZ