Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: ____0 »

Witam
Posiadam laptopa Fujitsu-siemens amilo pro v2055
Mam tam zainstalowanego Slackware 12.1 i wystepuje problem z wentylatorem (dziala caly czas na pelnych obrotach).
pwmconfig wydaje komunikat

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed
program sensors pokazuje odpowiednia temperature(54C)
Co ciekawe trip_points sa dopiero od 60C

Kod: Zaznacz cały

root@laptop:/proc/acpi/thermal_zone/THRM# ls
cooling_mode  polling_frequency  state  temperature  trip_points
root@laptop:/proc/acpi/thermal_zone/THRM# cat trip_points
critical (S5):           110 C
passive:                 78 C: tc1=3 tc2=1 tsp=80 devices=CPU0
active[0]:               60 C: devices= FAN
Jesli laptop zostanie wstrzymany i obudzony to wentylator milczy.
Czujnik=Coretemp

Kod: Zaznacz cały

root@laptop:/proc/acpi/thermal_zone/THRM# sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:      +50.0°C  (crit = +100.0°C)

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:       +53.8°C  (crit = +109.8°C)
W czym moze byc problem?
http://www.linki.cal.pl
Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: darvark »

Zaczynając od najczęściej występującego problemu czyli ograniczonego przepływu powietrza w układzie chłodzenia, a domysły można skończyć na jakimś procesie (daemonie) który zaczyna zjadać zasoby procesora. Poszukaj w top-ie czy któryś z procesów nie męczy za bardzo procesora. W praktyce on sam nie musi się mocno nagrzać aby system zarządził wzmożone chłodzenie.
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: ____0 »

Nie ma takich procesow, ktore bardzo obciazaja procesor. Układ chlodzeniowy byl czyszczony. Windows odrazu po wlaczeniu zmniejsza obroty tego wentylatora.
http://www.linki.cal.pl
topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: topdolar »

A jaka jest częstotliwość procesora ? Może ustawia się na maksymalna i dlatego wiatrak się włącza, o ile się nie mylę domyślne jajo tak właśnie jest ustawione.
Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: bojleros »

Może nowszy kernel z acpi 4.0 pomoże ??
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: ____0 »

A to nie trzeba miec komputera przystosowanego pod ACPI 4.0?(BIOS?,itp?)
http://www.linki.cal.pl
Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: bojleros »

Prawdopodobnie tak jest ...
Jet
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2008-09-10, 12:00
Lokalizacja: Jabłonica Polska
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: Jet »

Witam.
Konfigurowałeś może skalowanie procesora (domyślny governor) cupfreq?
Może tak jak pisał wyżej topdolar, masz włączony "performance" i procesor chodzi na 100%?

Spróbuj wywołać:

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
oraz

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
i zobacz co pokaże.
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: ____0 »

Celerony M nie posiadają obsługi dynamicznej zmiany swojej częstotliwości, on caly czas pracuje na 1600mhz
http://www.linki.cal.pl
thopass
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 2005-01-08, 13:48
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: thopass »

____0 pisze:Celerony M nie posiadają obsługi dynamicznej zmiany swojej częstotliwości, on caly czas pracuje na 1600mhz
Nie wiem jak rozumieć "dynamiczną zmianę częstotliwości". Jeśli chodzi o działanie "ondemand governor" to na M430, którego posiadam, to wszystko chodzi jak należy. Podobnie jak sterowanie "ręczne" z poziomu aplikacji (dawno temu używałem do tego standardowego appletu w Gnome).
Slackware Current + kernel 2.6.32.6 + KDE 3.5.10
registered linux user #412954

[url=http://userbars.org][img]http://img162.imageshack.us/img162/9958/linux1hf8.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Pełne obroty wentylatora w Laptopie

Post autor: ____0 »

Ja posiadam M420, nigdy nie probowalem zmieniac jego czestotliwosci
http://www.linki.cal.pl
ODPOWIEDZ