RS232 barcode z przeniesieniem wyniku na kursor

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

RS232 barcode z przeniesieniem wyniku na kursor

Post autor: webster »

/etc/inittab

Kod: Zaznacz cały

T0:12345:respawn:/sbin/getty -L ttyS0 9600 vt100

Kod: Zaznacz cały

bash-4.1# cat < /dev/ttyS0
ĂĹ5˛´-60ą03
Wypluło na miejsce kursora

Kod: Zaznacz cały

bash-4.1# softwedge -c /dev/ttyS0
bash-4.1# ;2~;2~5@2D-60?03
A kod zczytywany oznacza
CE524-60103

Nie chcę wiele, tylko by w cat < /dev/ttyS0 pokazało mi faktyczny kod.

Ma ktoś pomysł?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: RS232 barcode z przeniesieniem wyniku na kursor

Post autor: webster »

nie, no czytnik działa bez problemu w terminalu pod windą. Uruchamiam init, ściągam z ttyS0 cat'em i mam hasze, stąd pytam.

Prędkość przesyłu 9600, 8bit, brak kontroli przez soft i sprzętowo - tak pod windą działa bez problemu.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: RS232 barcode z przeniesieniem wyniku na kursor

Post autor: webster »

Nic nie przybliża mnie do rozwiązania problemu... Pomysły?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

chimi
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 2005-05-01, 15:49

Re: RS232 barcode z przeniesieniem wyniku na kursor

Post autor: chimi »

Swego czasu jak bawiłem się w komunikację z mikrokontrolerem przez port szeregowy, to pySerial przyszedł mi z pomocą i jeden z przykładów - miniterm http://pyserial.sourceforge.net/examples.html#miniterm. Polecam zapoznać się szczególnie z opcją DEBUG.

ODPOWIEDZ