raid sprzetowy nie rozpoznany

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

hello_world
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2009-01-17, 00:34
Lokalizacja: Rymanów Zdrój

raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: hello_world » 2010-10-28, 19:52

Witam
Posiadam serwerek hp z kontrolerem raidowym Adapteca
Niestety po odpaleniu z dvd Slackware 12.2 system nie widzi jednego dysku tylko dwa.
Nadmienie że po odpaleniu serwera i wywołaniu opcji Ctrl+a wszedłem i zbudowałem raid 1
Mało tego odpalając debianka 5.0.4 i wpisaniu w opcjach instalatora dmraid=true debian ładnie wykrywa mi urządzenie raid. Potem to już tylko stworzenie partycji i wszystko na debianie odpaliło.
Niestety mi zależy aby uruchomić Slackware 12.2 na tym kontrolerze
Czy istnieją jakies magiczne opcje że system z dvd załaduje sobie odpowiedni moduł i wykryje mi urzadzenie raid?

hello_world
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2009-01-17, 00:34
Lokalizacja: Rymanów Zdrój

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: hello_world » 2010-10-30, 12:20

W związku że nie umiem sobie poradzić z raidem sprzetowym (tzn nie wiem jak zmusic slackware do widzenia tego kontrolera - bo sam raid jest poprawnie skonfigurowany ponieważ debian mi go wykrył poprzez opcje dmraid=true przy instalacji ) zaczałem testowac raid programowy.
Uzyte dystrybucje i programy:
1. Debian Squeeze
2. Slackware 12.0
3. VirtualBox ver. 3.2.10

Sworzyłem po dwa dyski sata w VirtulBox dla każdej z dystrybucji i powstały dwa obrazy:
1. Debian (384MB pamięci podstawowej, 1 procesor, dysk dynamiczny 8GB)
2. Slackware (256 MB pamięci podstawowej, 1 procesor, dysk dynamiczny 5GB)

W debianie przeprowadziłem konfigurację raida poprzez instalator (który zresztą okazał się bardzo wdzięcznym narzędziem)
W slackware przeprowadziłem konfigurację raida:
Po odpaleniu dvd przeszedłem przez proces bootowania i klawiatury.
W cfdisku założyłem na dwóch dyskach partycje fd (jedna na / i druga na swapa)
Potem:

Kod: Zaznacz cały

mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1
mdadm --create /dev/md1 --level=0 --raid-devices=2 /dev/sda2 /dev/sdb2 
Potem:

Kod: Zaznacz cały

mkfs.jfs /dev/md0
mkfswap /dev/md1
Potem setup i przeszedem do podlaczenia swapa (niestety nie zobaczył mi swapa). Przeszedłem do ustawienia / (tutaj bardzo ładnie mi zobaczył) no i generalnie później instalacja.
Po restarcie wszedem do fstaba i dodałem linię:

Kod: Zaznacz cały

/dev/md1      none     swap    sw     0   0
Wszystko już miałem i debiana i slackware więc przyszedł czas na testy wydajnościowe.
Dla Debiana: df -h

Kod: Zaznacz cały

System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/md0              7,4G  901M  6,1G  13% /
tmpfs                 188M     0  188M   0% /lib/init/rw
udev                  184M  168K  184M   1% /dev
tmpfs                 188M     0  188M   0% /dev/shm
hdparm -tT /dev/md*

Kod: Zaznacz cały

/dev/md0:
 Timing cached reads:   3046 MB in  1.98 seconds = 1541.66 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  218 MB in  3.03 seconds =  71.91 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   3120 MB in  1.97 seconds = 1580.09 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  240 MB in  3.01 seconds =  79.69 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   3026 MB in  1.97 seconds = 1533.13 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  242 MB in  3.12 seconds =  77.59 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   3070 MB in  1.98 seconds = 1553.70 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  260 MB in  3.08 seconds =  84.33 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2996 MB in  1.98 seconds = 1516.51 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  260 MB in  3.08 seconds =  84.31 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   3028 MB in  1.97 seconds = 1533.22 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  384 MB in  3.01 seconds = 127.76 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2934 MB in  1.97 seconds = 1485.80 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  386 MB in  3.01 seconds = 128.14 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2968 MB in  1.97 seconds = 1504.57 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  406 MB in  3.00 seconds = 135.13 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2934 MB in  1.98 seconds = 1483.96 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  388 MB in  3.01 seconds = 128.85 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2966 MB in  1.98 seconds = 1500.20 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  406 MB in  3.00 seconds = 135.12 MB/sec
mdadm --misc --detail /dev/md*

Kod: Zaznacz cały

/dev/md0:
        Version : 0.90
  Creation Time : Sat Oct 30 10:41:49 2010
     Raid Level : raid1
     Array Size : 7811008 (7.45 GiB 8.00 GB)
  Used Dev Size : 7811008 (7.45 GiB 8.00 GB)
   Raid Devices : 2
  Total Devices : 2
Preferred Minor : 0
    Persistence : Superblock is persistent

    Update Time : Sat Oct 30 12:48:27 2010
          State : clean
 Active Devices : 2
Working Devices : 2
 Failed Devices : 0
  Spare Devices : 0

           UUID : c7f108ad:43a21c11:9d4deba6:47ca997f (local to host debian)
         Events : 0.34

    Number   Major   Minor   RaidDevice State
       0       8        1        0      active sync   /dev/sda1
       1       8       17        1      active sync   /dev/sdb1
/dev/md1:
        Version : 0.90
  Creation Time : Sat Oct 30 10:44:16 2010
     Raid Level : raid0
     Array Size : 1150848 (1124.06 MiB 1178.47 MB)
   Raid Devices : 2
  Total Devices : 2
Preferred Minor : 1
    Persistence : Superblock is persistent

    Update Time : Sat Oct 30 10:44:16 2010
          State : clean
 Active Devices : 2
Working Devices : 2
 Failed Devices : 0
  Spare Devices : 0

     Chunk Size : 64K

           UUID : 87557eb1:7f21a77d:9d4deba6:47ca997f (local to host debian)
         Events : 0.1

    Number   Major   Minor   RaidDevice State
       0       8        2        0      active sync   /dev/sda2
       1       8       18        1      active sync   /dev/sdb2
Dla Slackware: df -h

Kod: Zaznacz cały

Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/md/0             4.6G  1.8G  2.7G  40% /
hdparm -tT /dev/md*

Kod: Zaznacz cały

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2898 MB in  2.00 seconds = 1451.30 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  606 MB in  3.00 seconds = 201.84 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2842 MB in  2.00 seconds = 1423.09 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  646 MB in  3.01 seconds = 214.89 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2872 MB in  2.00 seconds = 1437.97 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  682 MB in  3.01 seconds = 226.51 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2888 MB in  2.00 seconds = 1446.52 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  712 MB in  3.00 seconds = 237.30 MB/sec

/dev/md0:
 Timing cached reads:   2872 MB in  2.00 seconds = 1439.53 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  714 MB in  3.01 seconds = 237.28 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2864 MB in  2.00 seconds = 1434.25 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  650 MB in  3.01 seconds = 216.11 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2832 MB in  2.00 seconds = 1418.78 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  664 MB in  3.00 seconds = 221.16 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2920 MB in  2.00 seconds = 1462.47 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  660 MB in  3.00 seconds = 219.65 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2864 MB in  2.00 seconds = 1434.06 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  656 MB in  3.00 seconds = 218.33 MB/sec

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2844 MB in  2.00 seconds = 1424.57 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  660 MB in  3.01 seconds = 219.42 MB/sec
mdadm --misc --detail /dev/md*

Kod: Zaznacz cały

/dev/md0:
        Version : 00.90.03
  Creation Time : Fri Oct 29 11:57:22 2010
     Raid Level : raid1
     Array Size : 4883648 (4.66 GiB 5.00 GB)
  Used Dev Size : 4883648 (4.66 GiB 5.00 GB)
   Raid Devices : 2
  Total Devices : 2
Preferred Minor : 0
    Persistence : Superblock is persistent

    Update Time : Sat Oct 30 12:37:06 2010
          State : active
 Active Devices : 2
Working Devices : 2
 Failed Devices : 0
  Spare Devices : 0

           UUID : 8ce5380a:5f19eeaa:651c4f16:e77cf2d0
         Events : 0.4

    Number   Major   Minor   RaidDevice State
       0       8        1        0      active sync   /dev/sda1
       1       8       17        1      active sync   /dev/sdb1
/dev/md1:
        Version : 00.90.03
  Creation Time : Fri Oct 29 11:57:45 2010
     Raid Level : raid0
     Array Size : 706688 (690.24 MiB 723.65 MB)
   Raid Devices : 2
  Total Devices : 2
Preferred Minor : 1
    Persistence : Superblock is persistent

    Update Time : Sat Oct 30 12:34:15 2010
          State : active
 Active Devices : 2
Working Devices : 2
 Failed Devices : 0
  Spare Devices : 0

     Chunk Size : 64K

           UUID : 5e550d87:5a1cff9b:fc0699c3:c2e13199
         Events : 0.3

    Number   Major   Minor   RaidDevice State
       0       8        2        0      active sync   /dev/sda2
       1       8       18        1      active sync   /dev/sdb2
Pytania :
Dlaczego taka różnica w wydajności?
Dlaczego w listingu mdadm pozycji state: u jednego jest clean a u drugiego activ?
Wszelkie uwagi i pomoc mile widziana
Dzięki

kamillo
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2004-11-23, 18:27
Lokalizacja: Gdynia

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: kamillo » 2010-12-29, 20:07

Jaki jest sens dawac swapa na raid? (z tego co pamietam to nie mozna zreszta tego zrobic)
Roznica w wydajnosci wynika z zastosowania dwoch roznych raid'ow.
RAID 0 poprawia wydajnosc poniewaz dane sa zapisywany raz na jednym raz na drugim dysku.
RAID 1 ma slapsza wydajnosc poniewaz dane sa zapisywane jednoczesnie na obu dyskach.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: michas100 » 2010-12-31, 09:31

BTW co do raidu sprzętowego, narzędzie dmraid .... wylistuj przy tym obsługiwane układy hardware raidu...

Kod: Zaznacz cały

#dmraid -l
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: darjerz » 2010-12-31, 12:41

kamillo pisze:Jaki jest sens dawac swapa na raid? (z tego co pamietam to nie mozna zreszta tego zrobic)
Ja mam swapa na fake raidze a jaki jest to sens bardzo prosty : w razie padu jednego z dysków (RAID0 z 2 HDD) nie muszę nic kombinować z partycjami (ba, nawet po drobnych zmianach w fstab i bootloaderze odpalam sprawny system :D do czasu zakupu nowego dysku do pary)
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: michas100 » 2010-12-31, 13:10

darjerz pisze:
kamillo pisze:Jaki jest sens dawac swapa na raid? (z tego co pamietam to nie mozna zreszta tego zrobic)
Ja mam swapa na fake raidze a jaki jest to sens bardzo prosty : w razie padu jednego z dysków (RAID0 z 2 HDD) nie muszę nic kombinować z partycjami (ba, nawet po drobnych zmianach w fstab i bootloaderze odpalam sprawny system :D do czasu zakupu nowego dysku do pary)
Witam ;-)
rozumiem że:
Raid 0 - stripping
Raid 1 - mirroring, więc chodzi o raid 1
slackware student :-)
ObrazekObrazek

kamillo
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2004-11-23, 18:27
Lokalizacja: Gdynia

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: kamillo » 2010-12-31, 19:55

darjerz pisze:Ja mam swapa na fake raidze a jaki jest to sens bardzo prosty : w razie padu jednego z dysków (RAID0 z 2 HDD) nie muszę nic kombinować z partycjami (ba, nawet po drobnych zmianach w fstab i bootloaderze odpalam sprawny system :D do czasu zakupu nowego dysku do pary)
Tak jak napisał michas100, chyba masz na myśli RAID1. Jeśli tak jest mając swapa na RAID1 właściwe obniżasz wydajność partycji swapa +marnujesz miejsce (mając obraz/ kopie swapa).
Ja bym zrobił to trochę inaczej, wyobraźmy sobie taka przykład:
(Twoje rozwiązanie)
Zakładając ze masz 2 dyski każdy po 10GB oraz są one użyte do tworzenia RAID1, daje Ci to jedno 10GB urządzenie logiczne. Na tym urządzenie masz partycje root 9GB oraz 1GB swap.
(Moje rozwiązanie)
Te same dyski, teraz na obu dyskach partycje po 9.5GB na RAID1 +partycja 0.5GB na swap (na każdym dysku po jednej).
Daje nam to jedno urządzenie logiczne 9.5GB (partycja root)+ 2 partycje swap każda po 0.5 (razem 1GB).

W ten sposób zwiększyliśmy ilość miejsca na na partycje root oraz poprawiliśmy wydajność swap. A w razie gdy wypadnie jeden z dysków nawet nie musisz nic zmieniać w fstab bo system i tak będzie miał dostęp do chociaż jednej partycji swap (chociaż mniejszej).
Swoją droga jeśli partycja swap jest u Ciebie taka ważna wnioskuje że często musisz jej używać a to oznacza niewystarczającą ilość ram, może więc warto zainwestować w ram?

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: Pajaczek » 2010-12-31, 20:02

darjerz, A RAM też masz w mirroringu?? No bo jak już szaleć z mirrorem swapa to dlaczego nie RAM? Inaczej to chyba nawet nie ma większego sensu.

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: darjerz » 2011-01-01, 13:26

Oczywiście RAID1 , a swapa mam z... przyzwyczajenia i na wszelki wypadek. Po prostu tak było prościej i tyle w temacie.
A mirrora nie doceni tylko ten ,kto robi regularne backupy :D
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: michas100 » 2011-01-01, 13:44

Ekhmmm, no nie do końca posiadanie mirrora, nie wystarczy, trzeba robić BACKUPY z uwagi na to iż nawet poprawny zapis z punktu widzenia sprzętowego, może być DESTRUKCYJNY (błędny) np. do bazy (mysql, postgresa czy firebirda) i wtedy co Ci po poprawnej (jednak zepsutej bazie...) :arrow: nie odtworzysz historii... Także róbmy backupy. Pozdrawiam i wszelkiej pomyślności w 2011.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: raid sprzetowy nie rozpoznany

Post autor: sp7foy » 2011-01-01, 20:23

darjerz pisze:Oczywiście RAID1 , a swapa mam z... przyzwyczajenia i na wszelki wypadek. Po prostu tak było prościej i tyle w temacie.
A mirrora nie doceni tylko ten ,kto robi regularne backupy :D
RAID i backup służą do zupełnie innych celów.
Niby mają części wspólne, ale jedno drugiego nijak nie zastępuje, a już na pewno RAID nijak nie zastąpi backupu.

ODPOWIEDZ