Nie widzi częsci ramu

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

vegetagt
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2007-06-26, 14:04
Kontakt:

Nie widzi częsci ramu

Post autor: vegetagt » 2011-02-07, 14:02

Mam włożone 3 kości po 256mb, a slack 12 zamiast 768 mb ramu wykrywa jedynie 512. W biosie całość jest widoczna. Wczesniej system widział 768mb ramu w konfiguracji 512+256.

Kernel 2.6.21.5,

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Nie widzi częsci ramu

Post autor: Outlaw » 2011-02-07, 22:27

Próbowałeś na jakimś sprawdzić na jakimś systemie live? Czy taktowanie wszystkich pamięci jest takie same?

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Nie widzi częsci ramu

Post autor: syriusz666 » 2011-02-08, 07:09

A w biosie widzi ci całosc ?

vegetagt
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2007-06-26, 14:04
Kontakt:

Re: Nie widzi częsci ramu

Post autor: vegetagt » 2011-02-08, 12:00

@syriusz666: tak

@Outlaw: jak będe przy maszynie to sprawdze, ale raczej różne taktowania mają.

vegetagt
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2007-06-26, 14:04
Kontakt:

Re: Nie widzi częsci ramu

Post autor: vegetagt » 2011-03-20, 21:01

a więc w biosie widzial, ze pamięci są włożone w sloty, lecz przy bootowaniu bios pokazywal juz tylko 512mb.
Prawdopodobnie kość uszkodzona, jeszcze zobacze na prywatnym komputerze, czy tak samo sie zachowuje.

kamillo
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 2004-11-23, 18:27
Lokalizacja: Gdynia

Re: Nie widzi częsci ramu

Post autor: kamillo » 2011-03-21, 20:11

Moze jakbys "przetasowal" kosci pamiec na slotach to by pomoglo.

ODPOWIEDZ