[Rozw.] Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

adamek30
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2011-11-24, 20:31

[Rozw.] Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: adamek30 »

Mam problem z karta sieciowa na Slacku 13.37.Chodzi o to ze system ja nie widzi.Wydanie polecenia lspci nie pokazuje danych na temat karty sieciowej.Mam karte Nvidia nForce Networking Cotroller.Natomiast wydanie polecania ifconfig eth0 daje jakis dziwny adres MAC karty nie zgodny z tym co mam na windowsie.Googlowanie nie wiele pomoglo.
Sorry moze problem jest banalny ale dawno nie korzystalem z linuksa i spotykam sie z tym po raz pierwszy.Moze brakujej akiegos modulu (nigdy w to sie nie bawilem) albo sterownika wiec prosilbym o porade co z tym fantem zrobic i o wyrozumialosc dla czlowieka zaczynajacego ponownie przygode z linuksem.(Ostatnio uzywalem Red Hata ale to bylo wieki temu).

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: webster »

Pokaż wynik

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

adamek30
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2011-11-24, 20:31

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: adamek30 »

Juz sie robi:
o to on:

Kod: Zaznacz cały

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 82:BD:65:05:C7:25  
          inet addr:192.168.30.154  Bcast:192.168.30.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::80bd:65ff:fe05:c725/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3695 errors:0 dropped:64 overruns:0 frame:0
          TX packets:17 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:347348 (339.2 Kb)  TX bytes:3074 (3.0 Kb)
          Interrupt:40 Base address:0x4000 
Adres MAC jest inny niz na Windowsie.
I ciekawostke odkrylem pojawia sie dziwny blad przy wydaniu polecenia dmesg |grep eth

Kod: Zaznacz cały

[    3.915482] forcedeth: Reverse Engineered nForce ethernet driver. Version 0.64.
[    3.916158] forcedeth 0000:00:07.0: PCI INT A -> Link[APCH] -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 23
[    3.916420] forcedeth 0000:00:07.0: setting latency timer to 64
[    3.916474] forcedeth 0000:00:07.0: Invalid Mac address detected: e1:3d:89:e6:16:00
[    3.916731] forcedeth 0000:00:07.0: Please complain to your hardware vendor. Switching to a random MAC.
[    4.430171] forcedeth 0000:00:07.0: ifname eth0, PHY OUI 0x732 @ 1, addr 82:bd:65:05:c7:25
[    4.430427] forcedeth 0000:00:07.0: highdma pwrctl mgmt gbit lnktim msi desc-v3
[   18.981905] forcedeth 0000:00:07.0: irq 40 for MSI/MSI-X
[   39.426020] eth0: no IPv6 routers present

Na windowsie mam ten adres MAC w odwrotnej kolejnosci czyli 00-16-E6-89-3D-E1
Wiec pewnie tu tkwi przyczyna nie dzialacej sprawnie sieciowki i internetu... pytanie co z tym fantem zrobic? jesli wiesz i inni uzytkownicy tego forum tez to prosze o pomoc.Z gory dziekuje!

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: webster »

Zmień mac adres karty na ten co Masz na windzie

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 hw ether 00:16:E6:89:3D:E1
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

adamek30
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2011-11-24, 20:31

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: adamek30 »

dzieki!
Wlasnie zmienilem adres i dziala internet, mimo ze dalej w dmesg |grep wyskakuje ten sam invalid itp.Dziala do momentu restartu komputera.Wiesz moze w jaki sposob zapisac ten adres MACA na stale?
Zebym nie musial za kazdym razem robic up down karty sieciowej i wpisywac adres?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: webster »

jeśli Ustawiasz interfejs przez /etc/rc.d/rc.inet1.conf to dla przykładu

Kod: Zaznacz cały

# Config information for eth0:
IPADDR[0]="Twoj_ip"
NETMASK[0]="MASKA"
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
HWADDR[0]="00:16:E6:89:3D:E1"
GATEWAY=""
Jeśli nie, zawsze Możesz dodać linie do rc.local

Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

adamek30
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2011-11-24, 20:31

Re: Problem z karta sieciowa (zintegrowana).

Post autor: adamek30 »

problem odnosnie karty sieciowej rozwiazany dzięki!

ODPOWIEDZ