Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY!!!

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slackware
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2012-01-31, 12:25

Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY!!!

Post autor: slackware »

Mam taki problem.Posiadam Linux slackware 13.37.Zainstalowalam sobie free pascala, no i w trybie tekstowym(w konsoli) poleceniem fp normalnie sie mi uruchamia pascal(ktory wyglada tak jak w windows..niebieskie okienko itd.) a w trybie graficznym polecenie to juz nie uruchamia tak tego programu.Slyszalam ze jest sposob na to zeby poleceniem fp w trybie graficznym tez sie tak uruchamial pascal ale nie wiem jak to zrobic..szukam juz od kilku dni probuje roznych metod i nic:( wiec bardzo prosze o pomoc.Jesli powtorzylam watek to bardzo przepraszam.

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: darvark »

A nie możesz otworzyć terminala w oknie i wydać polecenie fp? Powinno zadziałać. Gdzie wpisujesz polecenie fp w trybie graficznym?

slackware
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2012-01-31, 12:25

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: slackware »

Wpisuje go w terminalu.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: dienet »

a w trybie graficznym polecenie to juz nie uruchamia tak tego programu.
A może byś się podzielił tym co się uruchamia/wyświetla wtedy.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

daniel521
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-02-06, 12:10
Lokalizacja: Ustroń
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: daniel521 »

Miałem podobny problem spowodowany był tym, że po wpisaniu fp w konsoli program był uruchamiany ale w konsoli tty1. Najprostsze wg. mnie rowiązanie (może nie do końca właściwe) to zmiana runlevel na 4 w pliku /etc/inittab w którym jest również opisane czym to skutkuje.

Pozdrawiam

slackware
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2012-01-31, 12:25

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: slackware »

A może byś się podzielił tym co się uruchamia/wyświetla wtedy.
Podzialila jak juz cos :) Nic sie nie dzieje.Po wpisaniu zostaje czarne tlo terminala tylko juz bez napisu bash-4.1#

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: dienet »

slackware, sprawdź rozwiązanie daniel521 wyżej, a jeśli to nie pomoże odpal go dla testu jeszcze z xterm.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

slackware
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2012-01-31, 12:25

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: slackware »

Sposob daniel521 nie dziala niestety.

daniel521
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-02-06, 12:10
Lokalizacja: Ustroń
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: daniel521 »

slackware pisze:Sposob daniel521 nie dziala niestety.
Oczywiście był reboot? ;-)

slackware
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2012-01-31, 12:25

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: slackware »

Tak byl

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: darvark »

A może inaczej, w jednym terminalu wpisz tego fp, a w drugim pokaz co wyrzuci ps -aux. Może on gdzieś w tle siedzi. Możesz zacytować jakiś fragment man fp? Ciekawe co tam napisali.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: Pajaczek »

darvark, zapewne tyle samo, co w wersjach dostępnych online: http://linux.die.net/man/1/fp

asz
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-11-05, 13:46
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: asz »

a to nie jest kompilator ? w sensie ze wpisujesz fp i nazwe pliku z codem pascala napisanego w jakimis edytorze ?

cos mi sie obilo o uszy nazwa lazarus, to jest chyba jakis graficzny interfejs do tego, byc moze cos ala delhpi nawet ...

o kylix .. do sprawdzenia to jest chyba takie delphi cos tam ..

tomo
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2011-12-27, 15:08
Lokalizacja: Lublin, Polska

Re: Uruchamianie free pascala w srodowisku graficznym.POMOCY

Post autor: tomo »

Mój system to Slackware64 13.37. Używam czasem Free Pascala ale jedynie tekstowego kompilatora fpc. Sprawdziłem jednak pod kontem wątku to dołączone do kompilatora środowisko programistyczne. Jedyny problem jaki miałem to komunikat o braku biblioteki libtinfo.so.5. Wyczytałem jednak, że wystarczy zrobić dowiązanie symboliczne do libncurses.so.5 z nazwą brakującej biblioteki i powinno działać. No i faktycznie działa: ZRZUT EKRANU.

ODPOWIEDZ