[Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

[Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-07-24, 18:08

Witam wszystkich.
Podłączyłem tuner DVB-t Media Tech mt4167 na chipsecie it9135. Zainstalowałem firmware wg tego opisu:
http://dymitron.ugu.pl/?p=145

Dmesg daje taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

[  169.588176] usbcore: registered new interface driver it913x
[  190.600028] usb 1-8: new high-speed USB device number 2 using ehci_hcd
[  190.718286] usb 1-8: New USB device found, idVendor=048d, idProduct=9006
[  190.718294] usb 1-8: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[  190.718299] usb 1-8: Product: USB Deivce
[  190.718302] usb 1-8: Manufacturer: ITE Technologies, Inc.
[  190.800496] input: ITE Technologies, Inc. USB Deivce as /devices/pci0000:00/0000:00:10.4/usb1/1-8/1-8:1.1/input/input6
[  190.800757] generic-usb 0003:048D:9006.0001: input,hidraw0: USB HID v1.01 Keyboard [ITE Technologies, Inc. USB Deivce] on usb-0000:00:10.4-8/input1
[  190.800875] usbcore: registered new interface driver usbhid
[  190.800879] usbhid: USB HID core driver
a lsusb

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 002: ID 048d:9006 Integrated Technology Express, Inc.
Ładuję moduły dvb-usb-it913x i it913x_fe a tuner jak nie działał tak nie działa. A w /dev nie ma urządzeń dvb.
System: Slackware 14.0, kernel 3.2.29-smp

Komuś udało się to zwalczyć pod Slackwarem?

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-07-27, 14:25

No więc zrobiłem tak:

1. skompilowałem kernel 3.3.8 (nowszego nie mogę, bo nie zainstalują mi się drivery nvidii 96.43.23)
2. w /etc/udev/scripts/ dodałem plik dvb.sh o zawartości:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
/bin/echo $1 | /bin/sed -e 's,dvb\([0-9]\)\.\([^0-9]*\)\([0-9]\),dvb/adapter\1/\2\3,'
3. w /etc/udev/rules.d/ dodałem plik 10-local.rules o zawartości:

Kod: Zaznacz cały

KERNEL="dvb*", PROGRAM="/etc/udev/scripts/dvb.sh %k", NAME="%c"
I teraz po restarcie ładują się moduły dvb_usb_it913x i it913x_fe oraz tworzą się katalogi /dev/dvb/ (nie mam pojęcia czemu nie tworzą się za to pliki /dev/dvd* mimo, że nie zmieniałem nic w 70-persistence-cd.rules). Za pomocą kaffeine byłem w stanie wyszukać i dodać kilkanaście kanałów, ale po kliknięciu na dany kanał pojawia się na chwilę tytuł aducyji, a okno kaffeine jest czarne i nie ma dźwięku. Więc za pomocą w_scan przeszukałem pasmo i utworzyłem plik channels.conf w ~/.mplayer/, ale po wydaniu komendy:

Kod: Zaznacz cały

mplayer dvb://
otrzymuje takie coś:

Kod: Zaznacz cały

Playing dvb://.
dvb_tune Freq: 474000
dvb_streaming_read, attempt N. 6 failed with errno 0 when reading 2048 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 5 failed with errno 0 when reading 920 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 4 failed with errno 0 when reading 920 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 3 failed with errno 0 when reading 920 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 2 failed with errno 0 when reading 920 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 6 failed with errno 0 when reading 1068 bytes
dvb_streaming_read, attempt N. 5 failed with errno 0 when reading 1068 bytes
i tak w nieskończoność.
Czyli podsumowując - tuner wykryty poprawnie, znalezione kanały, ale nici z oglądania.
Jakieś porady w tym temacie?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: webster » 2013-07-27, 18:47

tomjas pisze:skompilowałem kernel 3.3.8 (nowszego nie mogę, bo nie zainstalują mi się drivery nvidii 96.43.23)
może robię offtop, ale po co Tobie sterowniki Nvidia w tej dokładnie wersji ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-07-27, 18:54

webster pisze:
tomjas pisze:skompilowałem kernel 3.3.8 (nowszego nie mogę, bo nie zainstalują mi się drivery nvidii 96.43.23)
może robię offtop, ale po co Tobie sterowniki Nvidia w tej dokładnie wersji ?
Ponieważ nie ma nowszej, a moja leciwa karta (GeForce 440 MX) obsługiwana jest tylko przez linię 96.43.xx
Na razie nie mam kasy na wymianę sprzętu na nowszy, więc muszę się męczyć z tym co mam.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: webster » 2013-07-27, 19:49

si si, znam bolączkę tego modelu grafiki :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: bojleros » 2013-08-07, 15:40

Może musisz podać jakiś parametr przy ładowaniu modułu ...
Na pewno masz dobry firmware ??

Zobacz tutaj http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/ITE_IT9135 może znajdziesz coś pomocnego.

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-08-11, 13:17

bojleros pisze:Może musisz podać jakiś parametr przy ładowaniu modułu ...
Na pewno masz dobry firmware ??

Zobacz tutaj http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/ITE_IT9135 może znajdziesz coś pomocnego.
Dzięki - od tej strony zacząłem :) Firmware na pewno dobry - przygotowany wg opisu z powyższego linku. Próbowałem ładować moduł z opcją firmware=3 (oraz 0,1,2), ale bezskutecznie. Zresztą jak pisałem wyżej karta jest rozpoznawana, stacje wyszukały się poprawnie, tylko się nie odtwarzają.

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-08-14, 14:27

Witam ponownie.
Zamykam wątek (nierozwiązany). Zainstalowałem tymczasowo Debiana na drugim dysku z jajkiem 3.9. Drivery do mojej starej grafiki w repo były spatchowane do tego kernela (da się? da się!), więc udało się je zainstalować. W tej wersji kernela widocznie są poprawione stery do tego tunera i tuner działa (z małymi problemami, bo mój komp jest leciwy i ledwo wyrabia, ale da się oglądać).
A zatem zamykam temat.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: dienet » 2013-08-14, 15:51

Tak jak już temat jest zamknięty, to ja się zapytam jaki tuner najlepiej kupić dla Linuksa? Chyba bym zainwestował w coś na usb lub pcmcia. Może ktoś coś polecić dobrego, co będzie grało z Nvidią NVS 140M stery: 319.17?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2013-08-16, 07:01

dienet pisze:Tak jak już temat jest zamknięty, to ja się zapytam jaki tuner najlepiej kupić dla Linuksa? Chyba bym zainwestował w coś na usb lub pcmcia. Może ktoś coś polecić dobrego, co będzie grało z Nvidią NVS 140M stery: 319.17?
Cału problem leży w obsłudze tunera przez kernel. Więc jeśli stery Ci się instalują na jakimś nowym kernelu to ten tuner, o którym mowa w wąku śmiga całkiem przyzwoicie (tzn. uwzględniając powolność mojego procka Athlon 2500+). No i nie działa pilot, ale nei wiem czy jakiekolwiek piloty do tunerów usb działają.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: dienet » 2013-09-07, 10:28

Kupiłem ten tuner na allegro przed sekundą. Może od Ciebie? ;)
Wczoraj przeniosłem się na 3.4.60 - mam nadzieje że taka wersja kernela wystarczy (driver ma obsługę 9006 i firmware V2 - sprawdzałem).
Dam znać jak mi poszło z jego uruchomieniem.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: tomjas » 2014-03-11, 06:02

Witam.
Nie ode mnie bo nie sprzedawałem:)
A teraz powracam do tematu, bo kupiłem całkiem nowego kompa (znaczy płyta, procek i ram) i zainstalowałem na nim slackware64 w wersji current. I teraz - tuner jak nie działał tak nie działa. Dodatkowo średnio co drugie uruchomienie z podłączonym tunerem mam kernel panic. Trudno podejrzewać uszkodzenie tunera, bo jak pisałem wcześniej bez problemów działał pod Debianem. No i pod Windowsem 7 też działa bez problemów.
Możesz napisać jak u Ciebie - udało Ci się go uruchomić?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa tuner DVB-T Media Tech mt4167

Post autor: dienet » 2014-03-11, 16:37

Na 3.4.60 działał bez problemów. Używałem vlc.
Aktualnie nie używam bo chyba mam z kalabami coś nie tak w mieszkaniu.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ