Problem z dyskami SAS :(

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Faq
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-23, 03:33

Problem z dyskami SAS :(

Post autor: Faq » 2014-01-23, 12:48

Kurde radziłem sobie samodzielnie jakoś do tej pory a tutaj utknąłem :(((

System nie widzi dysków podłaczonych do zewnetrznej macierzy

Slackware 14.1
Kernel 3.10.17
mpt2sas version 14.100.00.00 loaded
scsi 3:0:0:0: Direct-Access FUJITSU ETERNUS_DXL 0000 PQ: 1 ANSI: 5

A lsscsi pokazuje to co poniżej

[2:2:0:0] disk LSI RAID SAS 6G 0/1 2.13 /dev/sda
[3:0:0:0] disk FUJITSU ETERNUS_DXL 0000 -
[4:0:0:0] disk FUJITSU ETERNUS_DXL 0000 -
[5:0:0:0] cd/dvd TSSTcorp CDDVDW SN-208DN FT00 /dev/sr0

I kupa
Niby widzi że to dyski ale nie mam jak sie do nich dostać.
Ewidentnie o czymś nie wiem poooooratujcie

Torin

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: webster » 2014-01-23, 12:55

fdisk -l

jaki kontroler raid?
wirtualizacja?

Jak podłączone dyski ? iscsi ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Faq
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-23, 03:33

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: Faq » 2014-01-23, 13:46

Kontroler się zgłasza jako
Serial Attached SCSI controller: LSI Logic / Symbios Logic SAS2008 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Falcon] (rev 03) - brendowany przez fujitsu
Serwer jest fizycznym klockiem fujitsu nie wirtualizowanym :(

Faq
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-23, 03:33

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: Faq » 2014-01-24, 09:44

iSCSCI :|
sporo nie wiem ....
ktoś może pomóc ?!?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: webster » 2014-01-24, 11:13

nie dałeś mi wyniku fdisk -l

Tak przy okazji Sprawdź jeszcze

Kod: Zaznacz cały

ls -al /dev/disk/by-path/
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Faq
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-23, 03:33

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: Faq » 2014-01-24, 11:19

Wiem więcej /kuuurde nie lubie robic na "nie swoim" sprzęcie/
Dyski podpiete sa przez Fiber Chanell

fdisk -l widzi tylko dysk lokalny :)

Disk /dev/sda: 299.4 GB, 299439751168 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 36404 cylinders, total 584843264 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x6b017e08

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 63 566403704 283201821 83 Linux
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda2 566403705 584843263 9219779+ 82 Linux swap
Partition 2 does not start on physical sector boundary.

ls -al /dev/disk/by-path/

total 0
drwxr-xr-x 2 root root 100 Jan 24 2014 ./
drwxr-xr-x 5 root root 100 Jan 24 2014 ../
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jan 24 11:39 pci-0000:01:00.0-scsi-0:2:0:0 -> ../../sda
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jan 24 11:39 pci-0000:01:00.0-scsi-0:2:0:0-part1 -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jan 24 11:39 pci-0000:01:00.0-scsi-0:2:0:0-part2 -> ../../sda2

Wygląda że karta QLogic Fibre Channel potrzebuje firmware - szukam i sprawdze co to da ....

Dziękuję za pomoc i będę męczył dalej :)

Faq
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-02-23, 03:33

Re: Problem z dyskami SAS :(

Post autor: Faq » 2014-01-27, 10:59

Powrót do tematu !
W końcu wiem, co mam ....
Lepiej później niż wcale.
Otóż dyski podpięte są do kontrolera SAS przez kabel sas więc Fiber Chanel ni ma i to nie tu problem ...

Problem jest w tym, że dyski dostępne są po multipatch
A Slack zdaje się że nie ma narzędzi do tego :((((((
Nie do końca wiem, bo pierwszy raz z tym się stykam.
Ale np. multipatch-tools nie ma nigdzie a ze źródełek nie chce sie skompilować ?? :(
Badał ktoś to może ??? Pleeeeas powiedzcie, że tak - nie chce mi się jechać 300 km coby wywalić Slacka i odpalić inna dystrybucje i to nie tylko ze względów "ideologicznych" ale jako że muszę dokonać migracji systemu.
Ze Slacka na Slacka łatwiej niż ze Slacka na Debiana, czy inne Ubuntu Server

Pozdrawiam z rana :)

ODPOWIEDZ