eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: stativ » 2015-02-03, 11:41

Witajcie,

Mam problem z interfejsem sieciowym na płycie ASRock 960gm-vgs3. Kontroler ethernet pochodzi od Atherosa: AR8151 ver 2. Slackware 14.1, kernel 3.10.17.
Poniżej listuję to co mi przyszło do głowy a jest z tym związane:
Ifconfig -a:

Kod: Zaznacz cały

eth0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 10.10.10.3  netmask 255.255.255.0  broadcast 10.10.10.255
        ether d0:50:99:44:45:68  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 32  bytes 3068 (2.9 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 32  bytes 3068 (2.9 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
lspci -v:

Kod: Zaznacz cały

02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)
	Subsystem: ASRock Incorporation Device 1083
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 41
	Memory at febc0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]
	I/O ports at e800 [size=128]
	Capabilities: [40] Power Management version 3
	Capabilities: [48] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
	Capabilities: [58] Express Endpoint, MSI 00
	Capabilities: [6c] Vital Product Data
	Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
	Capabilities: [180] Device Serial Number ff-44-45-68-d0-50-99-ff
	Kernel driver in use: atl1c
	Kernel modules: atl1c

modinfo atl1c

Kod: Zaznacz cały

filename:       /lib/modules/3.10.17/kernel/drivers/net/ethernet/atheros/atl1c/atl1c.ko
version:        1.0.1.1-NAPI
license:        GPL
description:    Qualcom Atheros 100/1000M Ethernet Network Driver
author:         Qualcomm Atheros Inc., <nic-devel@qualcomm.com>
author:         Jie Yang
srcversion:     D7C51AE9EAEA06DE7F10568
alias:          pci:v00001969d00001083sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00001073sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00002062sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00002060sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00001062sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00001063sv*sd*bc*sc*i*
depends:        
intree:         Y
vermagic:       3.10.17 SMP mod_unload 
I dla porównania: modinfo atl1e

Kod: Zaznacz cały

filename:       /lib/modules/3.10.17/kernel/drivers/net/ethernet/atheros/atl1e/atl1e.ko
version:        1.0.0.7-NAPI
license:        GPL
description:    Atheros 1000M Ethernet Network Driver
author:         Atheros Corporation, <xiong.huang@atheros.com>, Jie Yang <jie.yang@atheros.com>
srcversion:     BA7C83FB07CD07F2D90B4DC
alias:          pci:v00001969d00001066sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v00001969d00001026sv*sd*bc*sc*i*
depends:        
intree:         Y
vermagic:       3.10.17 SMP mod_unload 
parm:           tx_desc_cnt:Transmit description count (array of int)
parm:           rx_mem_size:memory size of rx buffer(KB) (array of int)
parm:           media_type:MediaType Select (array of int)
parm:           int_mod_timer:Interrupt Moderator Timer (array of int)
Jak wam się wydaje, dlaczego dmesg | grep eth daje:

Kod: Zaznacz cały

[   14.047331] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
?

Instalacja Slacka jest świeżutka, jeszcze cieplutka...

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: jacol » 2015-02-05, 19:24

Witam.
Kabelek.
Pozdrawiam jacol

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: stativ » 2015-02-06, 12:06

Witam,
Dziękuje bardzo za reakcję w temacie. Niestety nie kabelek. Kabelek sprawdzany na innych maszynach również z gigabitowymi interfejsami.

Jakieś inne sugestie?

Pozdrawiam,
stativ

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: jacol » 2015-02-06, 18:14

Witam.
ftp://ftp.slackware.pl/pub/slackware/s ... source/k/
Pobrać, skompilować, zainstalować, sprawdzić. Pozdrawiam jacol

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: stativ » 2015-02-09, 16:02

Nie wiem dlaczego, ale jak włożyłem drugą, starą (jeszcze 100Mbit) kartę sieciową to zaczęło działać.

Chociaż Twoje rady wykonałem. Posługując się README.TXT wykonałem tamtejsze polecenia. Czy skutek działań powinien być taki, że wersja kernela powinna mi do 3.14.29 wzrosnąć?
uname -r podaje mi ciągle 3.10.17.

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: jacol » 2015-02-09, 22:05

Witam.
Przepis jak skompilować jądro pod slackiem
http://standardcode.pl/blog/linux/how- ... 13.1.html
Pozdrawiam jacol

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: stativ » 2015-02-11, 13:12

Skompilowane. Nie działa.

To co muszę zrobić by sieciówka zadziałała to
wklepać po każdym restarcie:

Kod: Zaznacz cały

modprobe atl1c
/etc/rc.d/rc.inet1 restart
Wstawiłem sobie to do rc.local i niby tak by mogło działać, ale wiadomo, że nie jest to docelowe.

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: jacol » 2015-02-11, 20:25

Witam.
atl1e na czarną listę?
Pozdrawiam jacol

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

Re: eth0: link is not ready /Atheros AR8151

Post autor: stativ » 2015-02-12, 09:03

Do pliku /etc/modprobe.d/modprobe.conf dodałem:
blacklist atl1e

Nie pomogło. Dalej muszę wykonywać: modprobe atl1c i restartować rc.inet1

ODPOWIEDZ