[Rozw.] hp deskjet 5l brak polaczenia

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

[Rozw.] hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: ink » 2016-08-27, 14:46

Rozkraczyla mi sie drukarka :(
Zmienilem wersja slacka stabilna na current

I drukarka nie dziala
Jak ta starowine ponownie zainstalowac?
Ostatnio zmieniony 2016-09-05, 10:02 przez ink, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: sectt » 2016-08-28, 09:49

Kolego to nie windows.
Wróżyć z kuli nie będziemy, przynajmniej jakieś logi byś podał.

Jeżeli chodzi o instalacje to jest na forum poradnik : http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=10762

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: ink » 2016-08-29, 09:31

Które logi?
Poradnik dość stary
hp-setup sie nie sprawdza - nie ma opcji dla drukarek lpt
to znaczy jest, ale nieaktywna.

Drukarka dziala - sprawdzalem na knopix :)

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: tomatau » 2016-08-30, 12:29

ink pisze:Które logi?
/var/log/dmesg

Wykonaj też:

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep 'lp\|parport'

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: sectt » 2016-08-30, 19:20

Zmienilem wersja slacka stabilna na current
Jak robiłeś update ?
Zmieniłeś kernel ?

Podaj co Ci zwraca :

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep parport

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep lp
cupsy chodzą ?

Kod: Zaznacz cały

ps aux | grep cups

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: ink » 2016-09-03, 15:02


ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: ink » 2016-09-03, 15:20

@sectt
upgrade robilem tak jak zawsze zmienialem wpis
i przez slackpkg

cups http://wklej.org/id/2823541/

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: sectt » 2016-09-04, 17:27

Nie widze załadowanego modułu lp :

Kod: Zaznacz cały

modprobe lp

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

Re: hp deskjet 5l brak polaczenia

Post autor: ink » 2016-09-05, 10:01

Dzieki :) :ok:
dodalem uruchamianie modulu do /etc/rc.d/rc.local

ODPOWIEDZ