Jak to jest z ATI?

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

tomekk
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 2004-11-14, 18:21
Lokalizacja: Oświęcim
Kontakt:

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: tomekk »

damn, ja zamienilem radka na gf-a, i pozbylem sie problemoow, nie moglem juz dluzej.... nie mam nic do ati, firma spoko karty tez,.... no ale na tle *ix wypada kiepsko...
Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: dame »

dzieki za tego pacza Snaj -przydal sie :)
aktualnie windows xp
Bastion
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2004-11-10, 10:38
Lokalizacja: Bytom

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: Bastion »

Podobnie ja, kupilem GF i moje problemy zniknely
Slackware-Current / 2.6.16-beyond1 / X.org CVS + Xgl CVS / KDE 3.5.2 @ Pentium 4 2.8GHz HT / GeForce 6600GT
Registered Linux User 374354 / http://www.jarzebski.pl/
wsiodgvb
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2005-03-28, 22:18

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: wsiodgvb »

Po co wy się tak męczycie, skoro sterowniki do ATI macie w dystrybucji? Ja nie narzekam (mam Radeona 9250)
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: log_out »

Ja nażekam, nie po to kupowałem R8500 by mieć wydajność GF2, następna karta jaką kupuje to GF na 100%, ostatnio jak chciałem zagrać w gierke pod windowsem to też miałęm problemy ze sterami ATI (antyaliasing w The Longest Journey) a ATI wylożyło wała na ten problem, więc ja wykładam na nich.
wsiodgvb
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2005-03-28, 22:18

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: wsiodgvb »

Ja w żadne gry nie gram, więc w tym temacie się nie wypowiem. A że ATI kładzie lachę, to fakt. Ściągnąłem sterownik z ich strony i wieszał mi komputer, więc pozostałem przy tym z dystrybucji, który niby (zob. /usr/X11R6/lib/X11/doc/html/radeon.4.html) daje sobie z moim Radeonem radę.
A tak na marginesie, to już dawno temu słyszałem, że lepiej mieć starą, typową kartę, do której jest napisany dobry sterownik (bo taki sterownik wyciągnie z niej 100% możliwości), niż nową kartę, do której w ogóle nie ma sterownika, albo jest, ale ch**owy.
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: log_out »

Mi też się wiesza komp na oficjalnym sterowniku, naprawde jakby się nie starać nic nie można o ATI pod linuxem dobrego napisać :\ niby działa na opensourcowych sterach dobrze i stabilnie jako karta 2D, no ale to też akcelerator grafiki 3D co nie, więc karte można wykożystać co najwyżej w 50%.
Awatar użytkownika
m4k5
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2005-06-21, 19:17
Lokalizacja: Iława
Kontakt:

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: m4k5 »

Jadąc na aurox 10.1 mój radek 9200 z oficjalnymi sterownikami dał mi w q3 243fps na high ustawieniach. W windzie nie mogłem marzyć o 130 :/. Jednak opinię o ich niestabilności popieram. Monitorek [budrzetowa 17ka] nieco pływał po 4-5 godzinach użytkowania. Też chciałbym podumać czy przeskoczyć na Nvidie czy Matroxa ale najpierw muszę podumać gdzie znależć dobrzepłatną robotę :shock:
.....;ale koleś powiedział o mnie "Odporny Na Wiedzę" ^_^
Awatar użytkownika
kwidzin
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2004-09-20, 18:24
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: kwidzin »

Kiedy zamieniałem mojego wysłużonego GF2 na Radeona 9550 nie sądziłem, że podczas instalacji karty pod linuksem nabawię się nerwicy. Ale po lekturze sporej liczby postów, FAQ-ów itp, testach różnych wersji sterowników (także na Auroxie, Fedorze i Ubuntu) jakoś udało mi się ogarnąć to wszystko i stwierdzam, że wcale nie jest tak źle. Stosuję oryginalne sterowniki ATI i stwierdzam, że śmigają nieźle. Zgadzam się, że nie są tak wydajne jak te dla Windy, ale w przypadku nVidii istnieje ten sam problem. Od kiedy pojawił się graficzny instalator to już chyba nie wiele więcej mi do szczęścia potrzeba. Jeszcze nie ogarnąłem konfiguracji TV-outu, ale myślę, że to tylko kwestia czasu :roll:
Linux Registered User #417093
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: log_out »

Stosuję oryginalne sterowniki ATI i stwierdzam, że śmigają nieźle. Zgadzam się, że nie są tak wydajne jak te dla Windy, ale w przypadku nVidii istnieje ten sam problem.
no niebardzo, stery nVidii mają mniejszy spadek wydajności w stosunku do Windowsowych wersji, sam kiedyś miałem GF2 i chodził prawie tak samo na Windzie i Linie (czyli tak samo wolno:P), teraz mam R8500 i na Linie chodzi 50% wolniej... aha, no i wieszają się razem z całym systemem, więc jade na DRI.

Następna karta jaką kupie to na 100% będzie GF!
Awatar użytkownika
kwidzin
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2004-09-20, 18:24
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: kwidzin »

log_out pisze: teraz mam R8500 i na Linie chodzi 50% wolniej... aha, no i wieszają się razem z całym systemem, więc jade na DRI.
Może to zależy od karty. Mój R9550 śmiga pod XP podobnie jak pod Slackiem.
Linux Registered User #417093
Awatar użytkownika
emb
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2005-06-26, 15:18
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: emb »

U mnie tak jak u Comrade - póki co - 0 problemów z radeonem 9550, a jadę na najnowszych sterownikach ati.
Jarzyn
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 2004-06-22, 20:05
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: Jarzyn »

U mnie na radku 9600 stery od ati działają idealnie, jedynie musiałem trochę zmodyfikować xorga (pozbyć się aticonfig, który ustawiał rozdzielczość wg własnego uznania a nie tego co było w xorgu).
Linux registered user: #338823
pantera67
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2007-03-23, 21:03

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: pantera67 »

jarzyn, możesz mi na pw podesłać, co i gdzie dokładnie po-zmieniales ?? :] mam karte radka 9550 z jakimś akceleratorem, ze niby podchodzi i wszędzie mi wyświetla ze to 9600... a jutro bede stawiał slacka pierwszy raz, i mam pytanie, czy oddzielnie musze te stery ati instalować juz po postawieniu slacka czy wcześniej przy budowie distra bede mial z płytki dvd do wyboru jakieś ? ;p

pytanie typu newbie, sorry ale tak pytam z ciekawości.

z tego co wyczytałem z tematu, to wziąłem kartę gdzie same problemy z nią są. heh :]
"Czyli wniosek z tego jest taki, że wystarczą dobre chęci a nie jakieś umiejętności...."
Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Jak to jest z ATI?

Post autor: kazalot »

po co chcesz cos zmieniac jezeli nie masz jeszcze zadnego problemu? instalujesz slacka potem sciagasz sterownik ze strony producenta i instalujesz.
ODPOWIEDZ