problem z montowaniem cd

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

nekpa
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2004-07-06, 23:16

problem z montowaniem cd

Post autor: nekpa »

witam
problem jest nastepujacy, podczas montowania cdromu nawet z -t iso9660 wyskakuj
wrongfs type, bad option, bad superblock on /dev/cdrom
or too many mounted file systems

zdaza sie ze po potornej probie zamontuje sie jednak trwoa wogule samomontowanie dosc długo
wkompilowana mam obsluge owego fs i ide cdrom, emul.. scsi chyba nie potrzebuje :?: (chociz tez probowalem i to samo);/

na standardowym jajku mialem podobny problem chociaz zdazaly mu sie dni kieyd chodizlo wszystko ok
naped to LG 52x płytna na nforce2

moge ewentualnie przeslac .configa jajka do podejrzenia:) bo tu moze byc wlasnie problem


z gory dzieki

PzDr

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: ahes »

1. przeczysc laser spirytusem
2. wyczysc plyte bawelniana szmatka
3. zmien plyte bo ta moze byc uszkodzona
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

nekpa
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2004-07-06, 23:16

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: nekpa »

1.plyty sa ok
2.pod wind chodzi wszystko ok
3. mialem nawet taki distro cdlinux.pl co z plyty chodzilo i tez bylo wyszstko ok

moze przesle komus configa mojego jajka i tam cos jest spaprane/??chociaz juz probowalem wyszsytkiego tak mi sie wydaje

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: rapid »

Z roota nie daje rady zamontowac tym poleceniem?

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hdX /mnt/cdrom
Pokaz linijke w fstabie dot. tego cdromu.

nekpa
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2004-07-06, 23:16

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: nekpa »

z roota tez sie nie da, to samo

/dev/cdrom /mnt/cdrom/ iso9660 noauto,ro 0 0

na hdc tez zmienialem i to samo:(

DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: DanielLinux »

U mnie jest to tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hdd         /cdrom           iso9660     noauto,owner,ro,user  0   0
miałem i mam obecnie napęd LG 52x i nie ma z nim i nie było problemów.

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: rapid »

podstawa

Kod: Zaznacz cały

dmesg

zobacz jak Ci wykrywa cdrom (hdX). Zmien fstaba, z /dev/cdrom na /dev/hdX, dodaj user,noauto,ro.

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hdX /mnt/cdrom
I powinno dzialac.

pako

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: pako »

A może próbujesz zamontować płytkę audio (z muzą) ?
Jeśli tak to u mnie też wywala taki błąd ;]

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: Ciuciu »

BO płyta audio nie ma fs iso9660 (ma w ogóle jakiś?)

rapid: jeśli on m /dev/cdrom to najprawdopodobniej jest to link do pierwszego znalezionego cdroma (czyli domyślam się /deb/hdc)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: rapid »

Ciuciu pisze: rapid: jeśli on m /dev/cdrom to najprawdopodobniej jest to link do pierwszego znalezionego cdroma (czyli domyślam się /deb/hdc)
Tez tak sie domyslam, ale mozna zawsze sie upewnic.

nekpa
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2004-07-06, 23:16

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: nekpa »

hmm, jak juz wczesniej pisalem probowalem tez z hdc
cdrom mam jeden i wykrywa jako hdc
dodalem tez w fstab podane opcje i nic:(
moze faktycznie mam cos z jakijkiem??
ale procz obslugi cdrim atapi i systemu plikow nie wiem co moglobybyc jeszcze potrzebne

Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: dozzie »

Pokaz, co daje

Kod: Zaznacz cały

dmesg | egrep -i cd\|dvd
grep cd /etc/fstab
ls -l /dev/cdrom
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w

nekpa
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2004-07-06, 23:16

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: nekpa »

daje ŧak
hdc: HL_DT-ST CD-ROM GCR-8520B, ATAPI CD/DVD-ROM drive
hdc: ATAPI 52X CD-ROM drive, 128kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20

fstab

/dev/hdc /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,user 0 0

ls

lrwxrwxrwx 1 root root 3 204-07-16 14:07 /dev/cdrom ->hdc

[ Dodano: 2004-07-25, 10:10 ]
no. problem z cd poczesci rozwiązany,
moj cdrom poprostu nie chce dzialac z flaga dma;/

jak tylko jest wlaczona wszystki sie d...cy:(
Moze jakis pomysl; jak zmusic do prawidlowego dzialania z dma??

arasek
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2007-08-08, 21:56

Re: problem z montowaniem cd

Post autor: arasek »

Witam. Właśnie zainstalowałem Slackware 12 i spotkałem się z tym samym problemem.

Ja tworze sobie na Desktopie skrót do cdromu, w polu device mam wpisane: /dev/hdc i bez przypału się otwiera. W /etc/fstab mam wpis:

/dev/hdc /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0

i jest ok, działa.

Lecz próbowałem się bawić z tym autostartem i analogicznie pownien być wpis:

/dev/hdc /media/hdc auto noauto,owner,ro 0 0

a jednak w tym wypadku, nie działa...

Czy ktoś jest w stanie coś wymyśeć ? Bo ja nie mam na to żadnego wytłumaczenia, ani nie jestem w stanie nic konstruktywnego wymyśleć... Pozdro
poznać Slackware, a Windowsa za kare ;)

[url]http://www.slackware12.yoyo.pl[/url]

ODPOWIEDZ