cdrecord - no media...

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

Po prostu juz nie moge, od dwoch dni po szkole siedze i siedze i probuje i nie moge. Nic nie pomoglo co bylo gdziekolwiek, mam cdrecord 2.0.1 na kernelu 2.4.31 i graveman'a. Przy probie nagrania mam ze jest NO MEDIA - co dziwne nie zaswieca sie nawet dioda w nagrywarce ze szuka CD.

w lilo mam append="hda=ide-scsi"

W FSTAB mam /dev/hda /mnt/cdrw iso9660 noauto,owner,rw 0 0


cdrecord jest instalowane z paczuszki pobranej z linuxpackages.net bo przy instalacji zwyklego z tar.bz mam takie cos:

Kod: Zaznacz cały

 W A R N I N G Messages like:

gmake[2]: Entering directory `/tmp/cdrtools-2.01/libschily'
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/cvmod.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/dat.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fcons.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fdown.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fdup.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/ffileread.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/ffilewrite.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fgetline.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fgetstr.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/file_raise.d: No such file or directory
../RULES/r-gmake.dep:76: OBJ/<arch-dir>/fileclose.d: No such file or directory
potem robie normalnie gmake install i przy probie odpalenia mam ze

Kod: Zaznacz cały

bash-3.00# cdrecord
bash: /bin/cdrecord: cannot execute binary file
Przy starcie linuxa ladnie pisze ze Lite-On emulacja dziala, cdrw to HDA. Mam fluxbox'a, slacka 10.2 i nie mam kde takze k3b odpada. Czytalem 4 tematy z tego forum i probowalem wiele pomyslow ale nic nie dziala...czemu ciagle pisze ze nie ma cd?

Aha, dla sprawdzenia probowalem montowac na HDA czyli SR0 pusta plytke i plytke z danymi, oto wyniki:

Kod: Zaznacz cały

przy pustej plycie:
bash-3.00# mount /dev/hda /mnt/cdrw
mount: you must specify the filesystem type

oraz:
bash-3.00# mount /dev/sr0 /mnt/cdrw
mount: block device /dev/sr0 is write-protected, mounting read-only
mount: you must specify the filesystem type

i to niby sa te same napedy a HDA to tylko dowiazanie do SR0, jesli tak jest to dlaczego co innego wyskakuje :/ ja juz nie wiem, teraz wlozylem jakas plytke do nagrywarki

bash-3.00# mount /dev/hda /mnt/cdrw
mount: you must specify the filesystem type

oraz:
bash-3.00# mount /dev/sr0 /mnt/cdrw
mount: block device /dev/sr0 is write-protected, mounting read-only

no i za ostatnim razem zalapal zalapal ( z HDA tez powinien... ), ja nie wiem czy ja jestem jakis glupi czy co ale to juz jest meczoce. Jak probuje zrobic emulacje scsi na sr0 to wogole nie wykrywa nagrywarki a jak zrobie na hda czyli tak jak jest teraz to wszystko jest pomieszane. Jakies sugestie?
Ogooglowalem sie, korzystalem z pomocy kumpla z forum i nic nie moge poradzic...macie jakies pomysly?
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: cdrecord - no media...

Post autor: Lizard »

A próbowałeś tego z roota?
Error 404 - footer not found
lone_wolf

Re: cdrecord - no media...

Post autor: lone_wolf »

Kiedyś na standardowym kernelu robiłem kolejno:
rm /dev/cdrom
ln -sf /dev/sr0 /dev/cdrom

w fstabie wpis się zaczynał /dev/sr0 i wszystko grało.
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

Ja jestem tylko na roocie na razie, bo konfiguruje linuxa dopiero, jak juz to zrobie to sobie spokojnie pojde na usera :).

Lone_wolf, probowalem juz to...mowie przeszukalem forum - zawsze szukam zanim zaczne truc :P
lone_wolf

Re: cdrecord - no media...

Post autor: lone_wolf »

crash_zero pisze:zawsze szukam zanim zaczne truc Razz
Wcale nie twierdzę że jest inaczej.Spróbuj może tak:
Wywal z /dev wszystko co się odnosi do nagrywarki, tj sr0 cdrom hdc.
Zrób mknod /dev/hdc b 22 0
Zachaszuj ten wpis w lilo i przeładuj je a najlepiej cały system i napisz co się dzieje. Napęd oczywiście przepnij na hdc
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: cdrecord - no media...

Post autor: mpier »

Nie tak jak robiłeś, z tym montowaniem hda jako rw, na 2.4 nie zadziała. Jeśli robisz emulację scsi, zobacz czy masz załadowane odpowiednie modułu do scasi. Potem w dmesgu sprawdź, jak się nazywa twoja nagrywarka i to właśnie montuj. Pustych płyt się nie montuje, na nie się nagrywa. Cdrecord jest w paczce na płycie, po co ci z linuxpackages?
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

o cdrecord nie pomyslalem ze na plycie jest, puste plyty chcialem zamontowac na probe bo juz nie mialem innych pomyslow. A jak myslicie czemu zwykly nie chce sie skompilowac?

Ale nie rozumiem tego, przy uruchomieniu linuxa nagrywarke wykrywa jako HDA, a jak chce zamontowac plytke to jest tak:

Kod: Zaznacz cały

bash-3.00# mount /dev/hda /mnt/cdrw
mount: you must specify the filesystem type
bash-3.00# mount /dev/sr0 /mnt/cdrw
mount: block device /dev/sr0 is write-protected, mounting read-only
bash-3.00# umount /mnt/cdrw
bash-3.00# mount /dev/cdrom /mnt/cdrw
mount: block device /dev/cdrom is write-protected, mounting read-only
bash-3.00# 
Czyli montuje sie tylko z cdrom badz z sr0, jak montuje DVD to normalnie hdb dziala. Moze w lilo zamiast hda dac sr0 badz cdrom?

Zrobilem na HDC, i wykrywal jako hdc dopoki nie zrobilem scsi teraz znow jako sr0 wykrywa i nadal no media pisze. Sr0, cdrom i hdc oraz hda wywalilem i dalej nie dziala...teraz nawet nie mozna zamontowac takze spowrotem to daje, pewnie to chodzi o te moduly, ale ja nie mam o tym pojecia i nawet nie wiem pod jakimi haslami szukac, macie jakies linki do tego?


Mpier niestety nie znam sie na modulach i na kernelu...


Przy okazji jak proboje dac write to w tym momencie w konsoli wyskakuje:

on va kill !

Moze to cos pomoze
lone_wolf

Re: cdrecord - no media...

Post autor: lone_wolf »

crash_zero pisze:Moze w lilo zamiast hda dac sr0 badz cdrom?
Nie, Ma być tak jak miałeś. Teraz porób te dowiązania i spróbuj ponownie, wywal ten zainstalowany cdrecord i zainstaluj z płyty.
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

nadal lipa...ehh, a mozliwe ze to wina gravemana?

aktualnie:

Kod: Zaznacz cały

append="hda=ide-scsi"

/dev/sda1        swap             swap        defaults         0   0
/dev/sda2        /                ext3        defaults         1   1
/dev/sda3        /usr/crash       ext3        defaults         1   2
/dev/hdb         /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro  0   0
/dev/sr0         /mnt/cdrw        iso9660     noauto,owner,rw  0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0
Teraz sie skaplem, ze bez emulacji cdrw jest jako hda a po wpisuaniu emulacji do lilo hda przestaje dzialac i przenosi sie na sr0 wiec to wyjasnia moje wczesniejsze pytania. Ide sprobowac cdrecord z plyty..pzdr
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: cdrecord - no media...

Post autor: mpier »

Tak, przeinstaluj też paczkę z devami, bo namieszałeś pewnie. A jeśli robisz hda=ide-scsi to już nie ma hda tylko jakieś scsi. Jeśli to hda na pewno jest cdrom, to zapomnij o nim jako hda. Jeśli możesz montowaś sr0 to moduły pewnie są ok.
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

Dobra po sprawie, nie bede tego komentowac...zawiodlem sie na graveman...przeszukalem cdki i znalazlem paczuszke z xcdroast - chwila i juz wypalilem pierwsze cd na linuxie ;). Graveman do dupy ^^
lone_wolf

Re: cdrecord - no media...

Post autor: lone_wolf »

Lepiej napisz co zrobiłeś bo ktoś inny może tego potrzebować kiedyś. Zrobisz to dla potomnych :wink:
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: cdrecord - no media...

Post autor: crash_zero »

No jasne, czyli lilo i fstab tak jak byl a mianowicie:

Kod: Zaznacz cały

append="hda=ide-scsi"

/dev/sda1        swap             swap        defaults         0   0
/dev/sda2        /                ext3        defaults         1   1
/dev/sda3        /usr/crash       ext3        defaults         1   2
/dev/hdb         /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro  0   0
/dev/sr0         /mnt/cdrw        iso9660     noauto,owner,rw  0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0 
I do tego paczuszka cdrecord z linuxpackages ( kompilujac mi nie dziala - pisalem wyzej ). Plus xcdroast z cd linuxa. Nie wiem co jest ale chocbym kompilowal/mial paczuszki to graveman ciagle psize NO MEDIA. Wiec szczegolnie nic nie robilem, tylko udalo mi sie w koncu uruchomic xcdroast ( wczesniej nie moglem bo kompilowalem - wogole cos szczescia nie mam do kompilacji bo zawsze sie cos psuje ).

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ