Instalacja sterowników ATI

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Mefju
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 2005-11-02, 15:47
Lokalizacja: Białystok

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: Mefju »

U mnie fglrx 8.25.18 działa bezproblemowo (przerobiony z rpm na tgz)

- slack 10.2
- kernel 2.6.16-ck10
- kernel-headers 2.6.13
- gcc 3.4.5
- Xorg 6.8.2
- karta Radeon 9550

lsmod:

Kod: Zaznacz cały

Module                  Size  Used by
fglrx                 377452  8
nvidia_agp              5468  1
agpgart                25392  2 fglrx,nvidia_agp
xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "Module"
        Load  "dbe"     # Double buffer extension
        SubSection "extmod"
                Option      "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
        EndSubSection
        Load  "type1"
        Load  "freetype"
        Load  "glx"
        Load  "dri"
EndSection

Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "ATI Graphics Adapter"
        Driver      "fglrx"
        Option      "mtrr"               "off"
        Option      "VideoOverlay"       "on"
        Option      "OpenGLOverlay"      "off"
        Option      "UseInternalAGPGART" "on"
        Option      "BlockSignalsOnLock" "on"
        BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection
Może moje konfigi przydadzą ci się w znalezieniu rozwiązania.

Awatar użytkownika
pralat
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2005-12-02, 09:32
Lokalizacja: Opole

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: pralat »

Niestety, uzylem na probe tych opcji i jest ten sam efekt.
Dodatkowo zerknalem do dmsg:

Kod: Zaznacz cały

Linux agpgart interface v0.101 (c) Dave Jones
[fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 431 MBytes.
[fglrx] module loaded - fglrx 8.25.18 [May 18 2006] on minor 0
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> Link [LNKA] -> GSI 10 (level, low) -> IRQ 10
[fglrx] Internal AGP is not supported in 2.6 kernel.
[fglrx:firegl_unlock] *ERROR* Process 9790 using kernel context 0
Nie wiem o co chodzi z tym "Internal AGP is not supported in 2.6 kernel." - mam ustawione w xorg.conf "UseInternalAGPGART" "off". :shock:

Probowalem usuwac moduly i ladowac je modprobem w odpowiedniej kolejnosci: agpgart, via-agp, fglrx - tez nic...
:help:

-- edit
dodalem do xorg.conf opcje Option "KernelModuleParm" "debug=10", dzieki czemu do modul fglrx loguje troche informacji, udalo mi sie zauwazyc m. in. cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

fglrx:firegl_init_aperture] pool=0xcce35300 palloc=0xcce35310 (&entry0)
[fglrx:firegl_ioctl] ioctl finished, retcode = 0
[fglrx:firegl_ioctl] pid = 7273, cmd = 0x40046463, nr = 0x63, dev 0xe200000, auth = 0
[fglrx:firegl_agp_acquire] status.useinternal 0
[fglrx:_firegl_agp_acquire]
[fglrx:drm_agp_init] head 0xe1d56de8
[fglrx:__ke_agpgart_available] AGP/GART kernel module present but API is incomplete
[fglrx] Internal AGP is not supported in 2.6 kernel.
[fglrx:_firegl_agp_acquire] retcode -19 (agp_acquired 0)
w pliku firegl_public.c wyglada to tak:

Kod: Zaznacz cały

        if (AGP_FUNC(acquire)() == 0)
        {
            AGP_FUNC(release)();
            return 1; /* success */
        }
    }

    {
        __KE_DEBUG("AGP/GART kernel module present but API is incomplete\n");

        /* do a complete cleanup of our entry point table now */
        __ke_agp_uninit();
    }
Z tego wynikaloby, ze proste wywolanie jakiejs funkcji agp sie nie udaje - tylko dlaczego?
Probowalem z innym kernelem, inna wersja sterownikow i nadal nie dziala, nie wiem o co chodzi...
Ostatnio zmieniony 2006-05-29, 10:40 przez pralat, łącznie zmieniany 2 razy.

Mefju
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 2005-11-02, 15:47
Lokalizacja: Białystok

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: Mefju »

pralat pisze:[fglrx:__ke_agpgart_available] AGP/GART kernel module present but API is incomplete
Może przy kompilacji coś poszło nie tak, że API jest niekompletne. Wyrzuca ci na konsolę jakieś warningi gdy kompilujesz?
pralat pisze:Nie wiem o co chodzi z tym "Internal AGP is not supported in 2.6 kernel." - mam ustawione w xorg.conf "UseInternalAGPGART" "off". :shock:
Sterowniki ATI mają chyba własny moduł agpgart i tą opcją włączasz w X'ach jego obsługę. Jak masz off to musisz mieć agpgart z kernela

Awatar użytkownika
pralat
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2005-12-02, 09:32
Lokalizacja: Opole

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: pralat »

Moduly agpgart i via-agp kompiluja sie, wiec wszystko powinno byc ok - bo chodzi o obsluge agp w kernelu. Sterowniki ATI miala wewnetrzny modul agpgart, ale juz do nie maja.

-- edit
Sprawa sie rozwiazala; zmylil mnie fakt, ze posiadam chipset via... jednak mostek polnocny jest produkcji AMD, wiec powinienem uzywac amd64-agp a nie via-agp :shy:
Ostatnio zmieniony 2006-05-30, 13:53 przez pralat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wilku
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-06-19, 09:37
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: wilku »

Witam,

Mam problem z instalacją sterowników 8.25.18. Postępowałem tak jak zwykle, jednak przy tej wersji po raz pierwszy pojawił się kłopot. Instalacja przebiegła bez problemu. Ani make.sh, ani make_install.sh nie miały żadnych zastrzeżeń. Jednakże przy próbie uruchomienia X-ów pojawia się taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

[wilku@alpha]-[~]# startx
xauth:  creating new authority file /root/.serverauth.5294

X Window System Version 6.9.0

Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.9
Build Operating System: Linux 2.4.32 i686 [ELF]
Current Operating System: Linux alpha 2.6.16-ck10 #2 Sun May 21 05:05:31 CEST 2006 i686
Build Date: 02 May 2006
        Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jun 19 09:36:53 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[R200Setup] X version mismatch - detected X.org 7.0.0.0, required X.org 6.8.0.0
(EE) Failed to load module "fglrx" (module requirement mismatch, 0)
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.X.Org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

XIO:  fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"
      after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.
Szukałem odpowiedzi na różnych forach, niestety bezskutecznie.

system: Slackware-current
X.org: 6.9.0.0
karta: Sapphire ATI Radeon 9600 pro
kernel: 2.6.16-ck10

Kod: Zaznacz cały

[wilku@alpha]-[~]# X -version

X Window System Version 6.9.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.9
Build Operating System: Linux 2.4.32 i686 [ELF]
Current Operating System: Linux alpha 2.6.16-ck10 #2 Sun May 21 05:05:31 CEST 2006 i686
Build Date: 02 May 2006
        Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Ma ktoś może jakiś pomysł, co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: ____0 »

odpowiedz masz w tym co napisales

Kod: Zaznacz cały

[R200Setup] X version mismatch - detected X.org 7.0.0.0, required X.org 6.8.0.0 
 (EE) Failed to load module "fglrx" (module requirement mismatch, 0) 
 (EE) No drivers available. 
 
 Fatal server error: 
 no screens found

Awatar użytkownika
wilku
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-06-19, 09:37
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: wilku »

Minimum System Requirements

Before attempting to install the ATI Proprietary Linux driver, the following software must be installed:

* XOrg 6.7, 6.8, 6.9, or 7.0; XFree86 version 4.1, 4.2, or 4.3
* Linux kernel 2.4 or higher
* glibc version 2.2 or 2.3
* POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is required for 3D applications
Źródło: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... 25.18.html

Jakby nie patrzeć mój X.org to 6.9, więc jest obsługiwany. Niestety problem leży gdzie indziej. :(

DzulianPi
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2006-06-21, 08:52

Mam duży problem z odpaleniem ATI X800 GTO na PCI-E !!!

Post autor: DzulianPi »

Pomocy, jestem zielony jak trawka na boisku sportowym do gry w nogę. Mam duży problem z odpaleniem ATI X800 GTO na PCI-E, nie mogę odpalić X-ów, jakieś okienka białe się tylko odpalają z zielonym paskiem (VESA). Wgrałem sterowniki Ati ale może jerzcze coś trzeba zrobić. Ściągnołem sterowniki ze strony ATI najnowsze do linuxa i odpaliłem je w linuksie, pojawiło się jakieś okienko, potem drugie, jakiś pasek z postępem instalacji chyba. Widać tak chyba ma być ale po wgraniu tego nic się nie dzieje, dalej du-ppa.

MiChaSSs
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-03-30, 23:04
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: MiChaSSs »

DzulianPi -> ja tez mialem problemy z X-ami, pomogla zmiana kernela na nowszy :)

Udalo mi sie zainstalowac nowe sterowniki do ATI X200 na laptopie Fujitsu-Siemens Amilo L1310g

Slackware: 10.2
Kernel: 2.6.16.18
X-y: 6.8.2
Sterowniki: ati-driver-installer-8.26.18-x86.run
ram: 1GB
karta, jak wczesniej napisalem: ATI Radeon X200 UMA

Ale wydaje mi sie ze mam malo fps-ow ;/

polecenie glxgears:

Kod: Zaznacz cały

4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4461 frames in 5.0 seconds = 892.200 FPS
4643 frames in 5.0 seconds = 928.600 FPS
4647 frames in 5.0 seconds = 929.400 FPS
4683 frames in 5.0 seconds = 936.600 FPS
4650 frames in 5.0 seconds = 930.000 FPS
4689 frames in 5.0 seconds = 937.800 FPS
4714 frames in 5.0 seconds = 942.800 FPS
4451 frames in 5.0 seconds = 890.200 FPS
4646 frames in 5.0 seconds = 929.200 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4741 frames in 5.0 seconds = 948.200 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4741 frames in 5.0 seconds = 948.200 FPS
4738 frames in 5.0 seconds = 947.600 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4739 frames in 5.0 seconds = 947.800 FPS
4734 frames in 5.0 seconds = 946.800 FPS
4738 frames in 5.0 seconds = 947.600 FPS
4736 frames in 5.0 seconds = 947.200 FPS
4735 frames in 5.0 seconds = 947.000 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4740 frames in 5.0 seconds = 948.000 FPS
4741 frames in 5.0 seconds = 948.200 FPS
4721 frames in 5.0 seconds = 944.200 FPS
4739 frames in 5.0 seconds = 947.800 FPS
4738 frames in 5.0 seconds = 947.600 FPS
4735 frames in 5.0 seconds = 947.000 FPS
4737 frames in 5.0 seconds = 947.400 FPS
4738 frames in 5.0 seconds = 947.600 FPS
4736 frames in 5.0 seconds = 947.200 FPS
4717 frames in 5.0 seconds = 943.400 FPS
polecenie fgl_glxgears:

Kod: Zaznacz cały

Using GLX_SGIX_pbuffer
645 frames in 5.0 seconds = 129.000 FPS
744 frames in 5.0 seconds = 148.800 FPS
782 frames in 5.0 seconds = 156.400 FPS
760 frames in 5.0 seconds = 152.000 FPS
773 frames in 5.0 seconds = 154.600 FPS
762 frames in 5.0 seconds = 152.400 FPS
761 frames in 5.0 seconds = 152.200 FPS
779 frames in 5.0 seconds = 155.800 FPS
748 frames in 5.0 seconds = 149.600 FPS
777 frames in 5.0 seconds = 155.400 FPS
761 frames in 5.0 seconds = 152.200 FPS
774 frames in 5.0 seconds = 154.800 FPS
766 frames in 5.0 seconds = 153.200 FPS
755 frames in 5.0 seconds = 151.000 FPS
782 frames in 5.0 seconds = 156.400 FPS
743 frames in 5.0 seconds = 148.600 FPS
780 frames in 5.0 seconds = 156.000 FPS
761 frames in 5.0 seconds = 152.200 FPS
763 frames in 5.0 seconds = 152.600 FPS
767 frames in 5.0 seconds = 153.400 FPS
753 frames in 5.0 seconds = 150.600 FPS
782 frames in 5.0 seconds = 156.400 FPS
743 frames in 5.0 seconds = 148.600 FPS
774 frames in 5.0 seconds = 154.800 FPS
769 frames in 5.0 seconds = 153.800 FPS
760 frames in 5.0 seconds = 152.000 FPS
Ile Wy wyciagacie i na jakim sprzecie? Myslicie ze przy takiej konfiguracji jaka ja mam jest sens probowac odpalac xgl-a ? Pozdrawiam Michal :)

ogro
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 2004-08-21, 12:37

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: ogro »

Hmm, kurde zainstalowalem slackware 11, kernel 2.6.18, stery ATI 8.26.18 nie chca sie zainstalowac, zainstalowaly sie za to bezblednie 8.29.6, jednak jest potezny spadek:

glxgears z 2943 na 1300
fgl_glxgears pozostalo bez zmian

czy ktos ma podobny problem?

duron 1300,512MB ram, ATI Radeon Mobile 9600/9700
c2d e8400, gigabyte 965p-dq6, patriot LLK 4gb ddr2 800MHz, radeon hd4850, Samsung SpinPoint F3 1TB (HD103SJ), slackware 14.0

MiChaSSs
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-03-30, 23:04
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: MiChaSSs »

gdzies czytalem ze to normalne w tych nowych sterownikach do kart graficznych ati, ze spadaja klatki na glx_gears .... tez gdzies czytalem ze ati ma wlasny programik do glx_gears (ale tego nie jestem pewien)
Ostatnio zmieniony 2006-10-22, 20:09 przez MiChaSSs, łącznie zmieniany 1 raz.

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: sayetan »

Już wiele razy było mówienie, że glxgears nie jest miarodajnym benchmarkiem jeśli chodzi o karty graficzne. Ma on słuzyć jedynie sprawdzeniu czy karta w pełni obsługuje akceleracje sprzętową.
# `echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`

dstas
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2006-10-25, 18:46
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: dstas »

witam
tu jest link do stronki jak instalwoc grafike ati 9550 http://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/w ... .22.5.html

a stery to chyba kazdy znajdzie juz sobie

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: Spaulding »

ja przy fgl_glxgears mam:

Kod: Zaznacz cały

FGLTexMgr: open of shared memory object failed (Permission denied)
__FGLTexMgrCreateObject: __FGLTexMgrSHMmalloc failed!!!
fglX11AllocateManagedSurface: __FGLTexMgrCreateObject failed!!
FGLTexMgr: open of shared memory object failed (Permission denied)
__FGLTexMgrCreateObject: __FGLTexMgrSHMmalloc failed!!!
fglX11AllocateManagedSurface: __FGLTexMgrCreateObject failed!!
FGLTexMgr: open of shared memory object failed (Permission denied)
__FGLTexMgrCreateObject: __FGLTexMgrSHMmalloc failed!!!
fglX11AllocateManagedSurface: __FGLTexMgrCreateObject failed!!
a w ET nieda sie grac :/ mam usera dopisanego do video :/
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

MiChaSSs
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-03-30, 23:04
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI

Post autor: MiChaSSs »

w /etc/fstab wpisz:

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

pamietajac zeby ostatnia linia pliku pozostala pusta.

ODPOWIEDZ