sb live 5.1 - basy

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

witam !
podczas odtwarzania dzwieku muza zbyt mocno mi "dudni"
jak moge wyregulowac basy pod sb live 5.1 ? :roll:

pozdro 8)

malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: malloy »

Pomijajac galke na glosniku, to sprobuj alsamixer (zakladajac, ze masz alse).

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

alsa mixer mi sie nie chce odpalic :/

Kod: Zaznacz cały

 bash-2.05b# alsamixer
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device 
;/

malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: malloy »

Hmm.. Szczerze mowiac to sie nie znam, ja mialem od razu cala alse i obsluge SBlive po instalacji (full service). Moze nie masz jakis modulow (wylistuj lsmod?) nie wiem..
Mozesz jeszcze sprobowac amixer.

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: sayetan »

solari pisze:alsa mixer mi sie nie chce odpalic :/

Kod: Zaznacz cały

 bash-2.05b# alsamixer
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device 
;/
bo mzoe masz zainstlowana ALSA`e ale uzywasz modulu OSS, wpisz lsmod i pokaz co wywalilo

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

Kod: Zaznacz cały

Module                  Size  Used by    Tainted: P  
keybdev                 1860   0  (unused)
mousedev                4020   1 
hid                    20836   0  (unused)
usbmouse                1880   0  (unused)
input                   3360   0  [keybdev mousedev hid usbmouse]
usb-ohci               19400   0  (unused)
usbcore                59468   1  [hid usbmouse usb-ohci]
nvidia               4585676   6 
emu10k1                49836   0 
ac97_codec             11892   0  [emu10k1]
soundcore               3588   4  [emu10k1]
agpgart                18368   3 
pozdro 8)

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: hanys »

z tego co widze to on nie uzywa sterownikow z alsy........
Registered Linux User #375982

DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: DanielLinux »

Prawdopodobnie nie zależy to od basów tylko przedrzeĽnione dzwięki są bo za głośno jest ustawiony poziom dĽwięku.
Uruchom

Kod: Zaznacz cały

aumix

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

poziom dzwieku jest ok, mniej wiecej po 67%
probowalem tez ustawic:
MASTER 100%
PCM 50% ale nadal dudni :/

lubie basy lecz nie do przesady :P

malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: malloy »

Ja na poczatku tez mialem takie prykanie w tle, ale wlasnie wystarczylo nieco wyciszyc. Teraz mam chyba master na 80, pcm na 50. Bass i treble tez na 50. Dzwiek wychodzi dosyc glosny, a juz bezzadnych brzdekow i pauera reguluje juz tylko galka z glosnika.

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

malloy pisze:.... Bass i treble tez na 50. D
a czym wyregulowałeś bass i treble ? :?:

pozdro :!:

malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: malloy »

Heh, no coz, alsamixer (: Moze sprobuj sobie tez zainstalowac alse, sa chyba jeszcze jakies drivery do SBLive, jesli mnie pamiec nie myli, ale to musialbys poszukac (ja w kazdym razie takowych nie mam, a tez mi dziala).

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

oka zainstalowalem alse, ale dziek jaki jest taki byl, probowlem mixerow rexima, aumix, alsamixer i slycham muzy i zmieniam bazy ale roznicy WOGOLE nie slychac ;/

1. czy jest jakies narzedzie ktore naprawde pozwala edytowac (skutecznie) te parametry ?
2. loknijcie na moj lsmod :]

Kod: Zaznacz cały

Module                  Size  Used by    Tainted: P  
snd-pcm-oss            37032   0  (autoclean)
snd-mixer-oss          12312   0  (autoclean) [snd-pcm-oss]
keybdev                 1860   0  (unused)
mousedev                4020   1 
hid                    20836   0  (unused)
usbmouse                1880   0  (unused)
input                   3360   0  [keybdev mousedev hid usbmouse]
usb-ohci               19400   0  (unused)
usbcore                59468   1  [hid usbmouse usb-ohci]
snd-emu10k1            63784   0 
snd-pcm                56904   0  [snd-pcm-oss snd-emu10k1]
snd-timer              13668   0  [snd-pcm]
snd-rawmidi            12836   0  [snd-emu10k1]
snd-seq-device          3744   0  [snd-emu10k1 snd-rawmidi]
snd-util-mem            1264   0  [snd-emu10k1]
snd-page-alloc          4716   0  [snd-emu10k1 snd-pcm]
snd-ac97-codec         49232   0  [snd-emu10k1]
snd-hwdep               4292   0  [snd-emu10k1]
snd                    31012   0  [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-emu10k1 snd-pcm snd-timer snd-rawmidi snd-seq-device snd-util-mem snd-ac97-codec snd-hwdep]
soundcore               3588   6  [snd]
agpgart                18368   3



czy moglibysie drodzy slackwerowcy :] podpowiedziec mi co z tego mogłbym wywalic ?

THX 8)

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: darjerz »

ipx 25388 2
p8022 1792 1 ipx
psnap 3076 1 ipx
llc 5780 2 p8022,psnap
irtty_sir 6272 2
sir_dev 14124 1 irtty_sir
irda 124220 1 sir_dev
iptable_nat 20780 1
ip_conntrack 29064 1 iptable_nat
iptable_filter 2432 1
ip_tables 16384 2 iptable_nat,iptable_filter
snd_pcm_oss 51624 0
snd_mixer_oss 18176 1 snd_pcm_oss
snd_emu10k1 94600 1
snd_rawmidi 20900 1 snd_emu10k1
snd_pcm 88072 2 snd_pcm_oss,snd_emu10k1
snd_timer 22276 1 snd_pcm
snd_seq_device 6920 2 snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_ac97_codec 68100 1 snd_emu10k1
snd_page_alloc 9352 2 snd_emu10k1,snd_pcm
snd_util_mem 3456 1 snd_emu10k1
snd_hwdep 7556 1 snd_emu10k1
snd 48228 12 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_pcm,snd_timer,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_util_mem,snd_hwdep
soundcore 7648 1 snd
ipv6 233056 14
nls_iso8859_2 4480 7
nls_cp852 4736 7
vfat 12288 7
fat 40384 1 vfat
nvidia 4818740 12
eepro100 26764 0
3c59x 35112 0
uhci_hcd 29584 0
ohci_hcd 19716 0
pwc 48368 0
usbcore 100576 5 uhci_hcd,ohci_hcd,pwc
agpgart 27816 0
lp 9128 0
parport_pc 31168 1
parport 35656 2 lp,parport_pc
rtc 10680 0
i wszystko działa,pod kde w kmixie dziala regulacja basów soparnów itp
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
solari
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2004-08-09, 15:23
Lokalizacja: LDZ

Re: sb live 5.1 - basy

Post autor: solari »

trza miec to kmix i kde :?
ja uzywam fluxa :]

ODPOWIEDZ