Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

lone_wolf

Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

Witam, jak w temacie. Ostatnio zauważyłem że po włączeniu komputera po dłuższej przerwie
następuje zmiana częstotliwości mikroprocesora. Procek to Athlon XP 2500+ a na starcie pokazuje mi 1100. Bios pokazuje to samo, cat /proc/cpuinfo też. Wszystko wraca do normy po paru restartach. Czasem pomaga wejście do biosu, jego zapisanie ( bez dokonywania jakichkolwiek zmian) i procesor zostaje prawidłowo rozpoznany.W czasie pracy nie ma samoistnych resetów ani żadnych innych niespodzianek. Wie ktoś co może mi padać?.
Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: Bing »

może bateria siada lub uszkodzenie płyty gł. - moj komp ma tak - brak napięcia ponad 2-3 minuty i bios nie pamięta żadnych ustawień mimo dobrej baterii.
Pozdrawiam
Bing
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

Lepiej by to tylko bateria była :cry:
Awatar użytkownika
jag
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2006-01-28, 16:24
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: jag »

Moze masz cpufreq w jadrze? Moze jakas aplikacja sama zmienia czestotliwosc?
Sprawdz co masz wpisane w: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
1. Admin ma zawsze rację.
2. W przypadku gdy Admin nie ma racji: patrz punkt pierwszy.
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

/sys/devices/system/cpu/cpu0 jest pusty. CPUFREQ w jądrze jest odznaczone. Korzystam jeszcze z FreeBsd 6. Po wyjściu z niego mam to samo. Kto k......a ten system pisał. Cały wieczór na googlach by sprawdzić jak dyskietce system plików nadać :x :x :x :x
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: BeteNoire »

lone_wolf, na co się denerwujesz? Na BSD? Przecież to taki świetny system :twisted:
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

Czy ja mówię że jest zły?. Bardzo go polubiłem.
Awatar użytkownika
peteer
Przyjaciel Forum
Posty: 126
Rejestracja: 2005-02-12, 14:04
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: peteer »

lone_wolf, zmień w biosie FSB na 166MHz, powinno wszystko działać OK (swoją drogą możesz zmienić na 200 też powinno smigać - miałem ten procesor i bardzo fajnie się kręcił :) )
Registered User #384128, Slackware 10.2 i Gentoo amd64
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

166 miał ustawione fabrycznie, teraz dałem na 200 i przy starcie wyświetlak komunikat o konieczności zmiany ustawień w biosie
Sam się przestawia na 166. Mam Amibios 3.31a
Ostatnio zmieniony 2006-03-05, 16:16 przez lone_wolf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
peteer
Przyjaciel Forum
Posty: 126
Rejestracja: 2005-02-12, 14:04
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: peteer »

lone_wolf pisze:Procek to Athlon XP 2500+ a na starcie pokazuje mi 1100
to by właśnie sugerowało, że zmieniło Ci się ze 166 na 100 - 100*11 = 1100 , hmm dziwna sprawa..
Registered User #384128, Slackware 10.2 i Gentoo amd64
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

Bing pisze:uszkodzenie płyty gł.
Miałeś rację. Była płyta do wymiany i zasilacz. Oprócz tego kazałem sobie wymienić wentylator na procku i poszerzyć pamięć o 256mb. Nigdy więcej kompa z marketu.
Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: Bing »

Czyli wyszło dobrze bo masz nowa płytę gł. i nową gwarancje :)
Ja tak dysk wymieniam już mam trzeci ale się coś mu szykuje ... :)
Pozdrawiam
Bing
lone_wolf

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: lone_wolf »

Mam na ostatniej partycji XP-eka. Serwisant powiedział mi wprost:zalecana reinstalacja. A linux??? Wystarczyła rekompilacja kernela i wszystko chodzi jak należy. Zaraz widać potęgę slacka. Parę min i system chodzi :jupi: :jupi: Płyta AsrockK7VT 4A Pro z chipsetem Via KT400A. Moduł sieciówki sam sie załadował, co do dźwięku wystarczyło alsamixer i wszystko śmiga.
Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Samoczynna zmiana częstotliwości procesora

Post autor: Bing »

no jak byś nie komplikował kernela to ... nie byłoby co robić :)
Pozdrawiam
Bing
ODPOWIEDZ