mount a kernel 2.6.13

Gdy jakieś urządzenie nie chce w Slackware działać...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
elfiq
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-03-02, 19:25
Kontakt:

mount a kernel 2.6.13

Post autor: elfiq »

witam.
do wczoraj posiadalem kernel'a w wersji i wszystko dzialalo mi ok. zdecydowalem sie na aktualizacje na wyzszy numer korzystajac z Slackware CD2 i tego poradnika (link)
Udalo mi sie lecz po tej operacji nie chce mi zamontowac cdrom'a

oto moj dmesg

Kod: Zaznacz cały

elfiq@seba:~$ dmesg | grep hda
Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux-2.6 ro root=1603 hda=ide-scsi
ide_setup: hda=ide-scsi
    ide0: BM-DMA at 0x2020-0x2027, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
hda: MATSHITA CD-RW/DVD-ROM UJDA740, ATAPI CD/DVD-ROM drive
tak wiec widzi moja nadrywarke.
a oto jak wygladal fstab na wersji 2.4

Kod: Zaznacz cały

/dev/sr0    /mnt/cdrom   auto   noauto,users,rw   0   0
pod tymi ustawieniami mi nie dzialalo tak wiec sr0 zmienilem na hda lecz to tez nic nie dalo

a propo probowalem robic tak jak w tym temacie .
moze czegos nie zrobilem?
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: BeteNoire »

A może zrobiłeś za dużo?
Wywal tą emulację scsi. Nie jest potrzebna.
Awatar użytkownika
elfiq
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-03-02, 19:25
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: elfiq »

czyli ma sie rozumiec ze w lilo mam zachaszowac taka linijke?

Kod: Zaznacz cały

append="hda=ide-scsi"
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 15:44 przez elfiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: ulises »

tak i w fstap /dev/hda a nie /dev/sr0

jesli cdrom to Primary Master a z twojego dmesg widze że chyba tak jest :wink:
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 16:09 przez ulises, łącznie zmieniany 1 raz.
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: BeteNoire »

elfiq pisze:czyli ma sie rozumiec ze w lilo mam zachaszowac taka linijke?

Kod: Zaznacz cały

append="hda=ide-scsi"
Całkiem to usuń jeśli nie zamierzasz już wypalać w oparciu o cdrecord i kernel 2.4.x.
Ponadto tak jak @ulises napisał: hda zamiast sr0.
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 16:16 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
elfiq
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-03-02, 19:25
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: elfiq »

ok robi sie usuwal ten wiersz i zobaczymy co sie stanie.
a propo
pod tymi ustawieniami mi nie dzialalo tak wiec sr0 zmienilem na hda lecz to tez nic nie dalo
tak wiec w fstab mam juz hda

Nadal nie dziala. gdy pisze

Kod: Zaznacz cały

oot@seba:/home/elfiq# mount /dev/hda /mnt/cdrom/
mount: you must specify the filesystem type
a gdy z kolei daje cos takiego

Kod: Zaznacz cały

root@seba:/home/elfiq# mount /dev/hda /mnt/cdrom/ iso9660
Usage: mount -V                 : print version
       mount -h                 : print this help
       mount                    : list mounted filesystems
       mount -l                 : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
       mount -a [-t|-O] ...     : mount all stuff from /etc/fstab
       mount device             : mount device at the known place
       mount directory          : mount known device here
       mount -t type dev dir    : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
       mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
       mount --move olddir newdir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using  -L label  or by uuid, using  -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say  man 8 mount .
mam cos takiego jak widac powyzej. cos wam to mowi? bo mi nic. :(
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 17:17 przez elfiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
loop0
Moderator w st. spocz.
Posty: 931
Rejestracja: 2004-09-26, 09:59
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: loop0 »

Ze nie ma takiego polecenia ?
----------------------------------------------------------------------------------------
[b]Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o roota ![/b]
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: mpier »

Że nie przeczytałeś mana do mounta. Pokaż jeszcze raz dmesg | grep hda
Awatar użytkownika
rysiul
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2006-03-14, 16:42

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: rysiul »

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hda /mnt/cdrom/ iso9660
powinno byc jak juz
mount /dev/hda /mnt/cdrom/ -t iso9660
zapomniales parametru
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: Randalf »

Przecież pisze wyraźnie:

Kod: Zaznacz cały

The command is `mount [-t fstype] something somewhere'
czyli w tym przypadku mount -t iso9660 /dev/hda /mnt/cdrom lub samo mount /mnt/cdrom, wtedy pobierze informacje z fstab.
Awatar użytkownika
elfiq
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-03-02, 19:25
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: elfiq »

bez zbednego gadania pokaze tylko same wyniki

Kod: Zaznacz cały

root@seba:/home/elfiq# mount /dev/hda /mnt/cdrom/ -t iso9660
mount: /dev/hda is not a valid block device
root@seba:/home/elfiq# mount /mnt/cdrom
mount: you must specify the filesystem type
root@seba:/home/elfiq# mount /dev/hda
mount: you must specify the filesystem type
root@seba:/home/elfiq#
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: ulises »

a może prubujesz podmontowac pustą płytę, tudzież audioCD :?:
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.
Awatar użytkownika
elfiq
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-03-02, 19:25
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: elfiq »

przykro mi lecz nie. probuje zamontowa slackware cd2
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: ulises »

hmmm no to faktycznie nie pusta :lol:
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: mount a kernel 2.6.13

Post autor: Randalf »

elfiq pisze:bez zbednego gadania pokaze tylko same wyniki

Kod: Zaznacz cały

root@seba:/home/elfiq# mount /dev/hda /mnt/cdrom/ -t iso9660
mount: /dev/hda is not a valid block device
A pokaż jeszcze co się dzieje kiedy użyjesz polecenia mount zgodnie ze składnią sugerowaną w jego dokumentacji.
elfiq pisze:

Kod: Zaznacz cały

root@seba:/home/elfiq# mount /mnt/cdrom 
mount: you must specify the filesystem type
Zmień auto na iso9660 w fstab.
ODPOWIEDZ