Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Servant
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-12-02, 01:33
Kontakt:

Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: Servant » 2017-09-16, 19:30

Korzystam ze Slackware current. Od niedawna mam taką oto sytuację:
Chwilę po uruchomieniu przestaje mi działać internet. To znaczy ne wyświetlają się strony WWW, FTP też nie chodzi.
Ale w tym samym czasie ping o domyślnym rozmiarze pakietu odpowiada (np. ping wp.pl)
Metodą prób i błędów doszedłem, że maksymalny rozmiar pakietu przy którym ping jeszcze odpowiada jest użycie liczby 1432.

Kod: Zaznacz cały

PING wp.pl (212.77.98.9) 1432(1460) bytes of data.
1440 bytes from www.wp.pl (212.77.98.9): icmp_seq=1 ttl=58 time=20.4 ms
1440 bytes from www.wp.pl (212.77.98.9): icmp_seq=2 ttl=58 time=20.9 ms
1440 bytes from www.wp.pl (212.77.98.9): icmp_seq=3 ttl=58 time=23.0 ms
Jak można naprawić ten stan rzeczy?

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: xil » 2017-09-17, 21:45

zmien parametr MTU na interfejsie na 1400
ifconfig ethX mtu 1400 up

Servant
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-12-02, 01:33
Kontakt:

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: Servant » 2017-09-18, 17:48

Zmieniłem, niestety przestało działać cokolwiek.
Ale zauważyłem ciekawą rzecz. ifconfig zwraca mi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

eth1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.0.3  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.0.255
        inet6 fe80::222:15ff:fe2b:a68b  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:22:15:2b:a6:8b  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 4056  bytes 3875382 (3.6 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 3465  bytes 410978 (401.3 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 197
Jak widać collisions wynosi 197
i ta wartość ciągle rośnie. Zaraz po uruchomieniu było 100
Kończę pisać posta jest już 300, a wcześniej przed restartem miałem ponad 1000.
Myślę, że tutaj jest pies pogrzebany. IP mam na stałe ustawione. ale nie mam konfliktów z innym adresem.
I jeszcze jedno: czasem pomaga przeładowanie rc.networkmanager restart
I wtedy mogę wysłać posta :)

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2556
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: Lizard » 2017-09-18, 18:48

Spróbuj z innym kablem lub kartą sieciową. Być może coś jest nie tak ze sprzętem. Małe pakiety mogą przechodzić, ale duże już będą problematyczne.
Error 404 - footer not found

Servant
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-12-02, 01:33
Kontakt:

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: Servant » 2017-09-18, 21:59

Jest problem, bo to laptop. Na innym sprzęcie z tego samego switha jest w porządku.
Ponadto nie mam już na tej karcie prędkości 1Gb jak kiedyś, tylko 100Mb
Chyba ją szlag trafił. :sad:

largo3
Moderator
Posty: 1293
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: largo3 » 2017-09-22, 22:09

Miałem kiedyś podobny problem, tylko nie pamiętam jak dokładnie go rozwiązałem. :???:

Sprawdź na routerze jakie masz ustawione MTU i na karcie ustaw takie samo. Możesz jeszcze spróbować na sztywno ustawić typ sieci na 1Gb (i u mnie chyba to właśnie pomogło).
Jeśli nie zadziała, to spróbuj skonfigurować sieć z pominięciem NetworkManagera. Możesz też spróbować Wicd z /extra.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Servant
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-12-02, 01:33
Kontakt:

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: Servant » 2017-09-23, 12:04

W routerze nie wyświetla mi jakie jest MTU.
Network Managera wywaliłem, bo mi mieszał w w resolv.conf
Wklejam poniżej wynik polecenia ethtool -k eth1

Kod: Zaznacz cały

Features for eth1:
rx-checksumming: off [fixed]
tx-checksumming: off
        tx-checksum-ipv4: off [fixed]
        tx-checksum-ip-generic: off [fixed]
        tx-checksum-ipv6: off [fixed]
        tx-checksum-fcoe-crc: off [fixed]
        tx-checksum-sctp: off [fixed]
scatter-gather: off
        tx-scatter-gather: off [fixed]
        tx-scatter-gather-fraglist: off [fixed]
tcp-segmentation-offload: off
        tx-tcp-segmentation: off [fixed]
        tx-tcp-ecn-segmentation: off [fixed]
        tx-tcp-mangleid-segmentation: off [fixed]
        tx-tcp6-segmentation: off [fixed]
udp-fragmentation-offload: off [fixed]
generic-segmentation-offload: off [requested on]
generic-receive-offload: on
large-receive-offload: off [fixed]
rx-vlan-offload: off [fixed]
tx-vlan-offload: off [fixed]
ntuple-filters: off [fixed]
receive-hashing: off [fixed]
highdma: off [fixed]
rx-vlan-filter: off [fixed]
vlan-challenged: off [fixed]
tx-lockless: off [fixed]
netns-local: off [fixed]
tx-gso-robust: off [fixed]
tx-fcoe-segmentation: off [fixed]
tx-gre-segmentation: off [fixed]
tx-gre-csum-segmentation: off [fixed]
tx-ipxip4-segmentation: off [fixed]
tx-ipxip6-segmentation: off [fixed]
tx-udp_tnl-segmentation: off [fixed]
tx-udp_tnl-csum-segmentation: off [fixed]
tx-gso-partial: off [fixed]
tx-sctp-segmentation: off [fixed]
fcoe-mtu: off [fixed]
tx-nocache-copy: off
loopback: off [fixed]
rx-fcs: off [fixed]
rx-all: off [fixed]
tx-vlan-stag-hw-insert: off [fixed]
rx-vlan-stag-hw-parse: off [fixed]
rx-vlan-stag-filter: off [fixed]
l2-fwd-offload: off [fixed]
busy-poll: off [fixed]
hw-tc-offload: off [fixed]
Zastanawia mnie jedna linia:
generic-segmentation-offload: off [requested on]

Czy to tak ma być?

largo3
Moderator
Posty: 1293
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Ping (domyslny rozmiar) odpowiada, ale strony w przeglądarce się nie wyświetlają

Post autor: largo3 » 2017-09-23, 16:25

Spróbuj ustawić MTU na 1460 (1432 + 28 na nagłówki IP i ICMP)

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth1 mtu 1460 up
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

ODPOWIEDZ