Znowu kwas z Windą 10 i Sambą

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
gienek
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2011-05-18, 12:29

Znowu kwas z Windą 10 i Sambą

Post autor: gienek » 2019-01-16, 15:14

Witam,
Od kliku dni Windy 10 zasysają mi aktualizacje po których nie widzą zasobów udostępnianych przez sambę tj. sam komp jest
widoczny w otoczeniu ale już zasobów nie zobaczę.
Kod błędu i link odsyła do strony M$ która wskazuje niby że SMB w wersji 1 nie jest obsługiwany. ok włączyłem SMB1 na Windzie
wg przepisu z tej stronki niby włączony ale dalej to samo, nie działa.
Kombinowanie w smb.conf opcjami client lub server max i min protocol nic nie daje.

Slackware64 13.1 i Samba 3.5.2 lub 4.4.4
Slackware64 14.2 i Samba 4.4.4
Binarki z distra

samba -b -V
Samba version: 4.4.4
Build environment:
Build host: Linux host 2.6.33.4 #3 SMP Wed May 12 23:13:09 CDT 2010 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750 @ 2.67GHz GenuineIntel GNU/Linux
Paths:
BINDIR: /usr/bin
SBINDIR: /usr/sbin
CONFIGFILE: /etc/samba/smb.conf
NCALRPCDIR: /var/run/samba/ncalrpc
LOGFILEBASE: /var/log/samba
LMHOSTSFILE: /etc/samba/lmhosts
DATADIR: /usr/share
MODULESDIR: /usr/lib64
LOCKDIR: /var/cache/samba
STATEDIR: /var/lib/samba
CACHEDIR: /var/cache/samba
PIDDIR: /var/run
PRIVATE_DIR: /var/lib/samba/private
CODEPAGEDIR: /usr/share/samba/codepages
SETUPDIR: /usr/share/samba/setup
WINBINDD_SOCKET_DIR: /var/run/samba/winbindd
WINBINDD_PRIVILEGED_SOCKET_DIR: /var/lib/samba/winbindd_privileged
NTP_SIGND_SOCKET_DIR: /var/lib/samba/ntp_signd


cat /proc/sys/fs/file-max
816412

cat /proc/sys/fs/file-nr
60 0 816412

Na Debianie Samba 4.2.4 nie ma problemu.
Jeżeli kogoś to spotkało i rozwiązał problem będę wdzięczny za info.

Awatar użytkownika
gienek
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2011-05-18, 12:29

Re: Znowu kwas z Windą 10 i Sambą

Post autor: gienek » 2019-01-17, 12:22

Wychodzi na to że przez inetd samba z tymi Windami 10 nie współpracuje bo sama jako demon już ok.
Podniosłem ulimitem liczbę otwartych plików do 65 tys. i przez ineta dalej nie idzie nawet jedna stacja z Windą 10.

ODPOWIEDZ