htb nie dziala

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

htb nie dziala

Post autor: ukasz20 »

witam

napisalem swoj skrypt do htb i firewalla.
www.ukasz.glt.pl/qos
www.ukasz.glt.pl/fire
jak odpale qos to niema zadnych bledow tak samo fire. mimo to nie dziala przycinanie pasma
widze ze pakiety leca przez imq1 i imq0

co jest nie tak ?
Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: myuser »

a gdzie konkretnie leca pakiety? uzyj narzedzia snaja. nikomu sie nie chce tak wnikliwie sledzic tego skrpytu. sprawdz co nie dziala...
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: ukasz20 »

nie dziala przycinanie pasma

tam jest ukasz (to ja ) sam se przycialem specjalnie zeby zobaczyc czy dziala i nie dziala. pakiety download ida do imq1 a upload do imq0

jakie narzedzie snaja ?
Ostatnio zmieniony 2006-07-18, 18:07 przez ukasz20, łącznie zmieniany 1 raz.
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: miszmaniac »

To narzędzie Snaja: http://snaj.ath.cx/tc-viewer/tc-viewer.html

A inaczej to także przez zwykłe polecenie:

Kod: Zaznacz cały

tc -s class show dev eth1
ale tutaj to już musisz sam pogłówkować co i jak:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: mpier »

tc filter add dev imq1 protocol ip parent 1:0 handle 6 fw flowid 1:2
tc filter add dev imq1 protocol ip parent 1:0 handle 1 fw flowid 1:4
Co to powinno robić? Nie czytałem wszystkiego...
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: ukasz20 »

niestety narzedzie snaja nie pokazuje nic zadnych pakietow in ani out.

wyglada na to jakby htb cos bylo zwalone. ale dalej nie wiem co moze byc zwalone
Cytat:
tc filter add dev imq1 protocol ip parent 1:0 handle 6 fw flowid 1:2
tc filter add dev imq1 protocol ip parent 1:0 handle 1 fw flowid 1:4
Co to powinno robić? Nie czytałem wszystkiego...
to kontroluje download wedlug marka w iptables
Ostatnio zmieniony 2006-07-18, 22:14 przez ukasz20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: xil »

nie chce byc niegrzeczny, ale po przejrzeniu tych skryptow to mam jeden wniosek:
nie umie autor pisac czegokolwiek i te skrypty sa anty-edytowalne anty-czytelne i pewnie anty-dzialalne co widac po poscie...
te skrypty powinny sie znalezc w jedynym slusznym miejscu - w koszu!
Ostatnio zmieniony 2006-07-18, 22:58 przez xil, łącznie zmieniany 1 raz.
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: htb nie dziala

Post autor: ukasz20 »

xil umiem na klawiaturze pisac nie mam powyginanych palcow. wcale nie uwazam ze sa nieczytelne
ODPOWIEDZ