podzial lacza-siec kablowa

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

brexwin
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2006-07-16, 22:47
Kontakt:

podzial lacza-siec kablowa

Post autor: brexwin »

Slackware.10.2 >2.4.31
Witam
Jestem poczatkujacym pingwinem
POsiadam w jednym laptopie 2 karty sieciowe
Eth0 i Eth1
Chcialbym wyslac sygnal z eth1 do switcha>ze switcha do 2 laptopa eth0
Doszedlem do tego pliku.Jednak jestem przekonany iz rc.local tez nie jest obojetny
Prosze o pomoc i wskazowki.
Dziekuje

Kod: Zaznacz cały

# /etc/rc.d/rc.inet1.conf
#
# This file contains the configuration settings for network interfaces.
# If USE_DHCP[interface] is set to "yes", this overrides any other settings.
# If you don't have an interface, leave the settings null ("").

# You can configure network interfaces other than eth0,eth1... by setting
# IFNAME[interface] to the interface's name. If IFNAME[interface] is unset
# or empty, it is assumed you're configuring eth<interface>.

# Several other parameters are available, the end of this file contains a
# comprehensive set of examples.

# =============================================================================

# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]="yes"

# Config information for eth1:
IPADDR[1]="10.1.1.1"
NETMASK[1]="255.255.255.0"
USE_DHCP[1]=""
DHCP_HOSTNAME[1]=""

# Config information for eth2:
IPADDR[2]=""
NETMASK[2]=""
USE_DHCP[2]=""
DHCP_HOSTNAME[2]=""

# Config information for eth3:
IPADDR[3]=""
NETMASK[3]=""
USE_DHCP[3]=""
DHCP_HOSTNAME[3]=""

# Default gateway IP address:
GATEWAY=""

# Change this to "yes" for debugging output to stdout.  Unfortunately,
# /sbin/hotplug seems to disable stdout so you'll only see debugging output
# when rc.inet1 is called directly.
DEBUG_ETH_UP="no"

## Example config information for wlan0.  Uncomment the lines you need and fill
## in your info.  (You may not need all of these for your wireless network)
#IFNAME[4]="wlan0"
#IPADDR[4]=""
#NETMASK[4]=""
#USE_DHCP[4]="yes"
#DHCP_HOSTNAME[4]="icculus-wireless"
#DHCP_KEEPRESOLV[4]="yes"
#DHCP_KEEPNTP[4]="yes"
#DHCP_KEEPGW[4]="yes"
#DHCP_IPADDR[4]=""
#WLAN_ESSID[4]=BARRIER05
#WLAN_MODE[4]=Managed
##WLAN_RATE[4]="54M auto"
##WLAN_CHANNEL[4]="auto"
##WLAN_KEY[4]="D5AD1F04ACF048EC2D0B1C80C7"
##WLAN_IWPRIV[4]="AuthMode=WPAPSK EncrypType=TKIP WPAPSK=7B1ABEEB5D197741923ED26727569C365E31212096A0EAFAD563B268BAD01CAF TxRate=0"
#WLAN_WPA[4]="wpa_supplicant"
#WLAN_WPADRIVER[4]="ndiswrapper"

## Some examples of additional network parameters that you can use.
## Config information for wlan0:
#IFNAME[4]="wlan0"              # Use a different interface name nstead of
                                # the default 'eth4'
#HWADDR[4]="00:01:23:45:67:89"  # Overrule the card's hardware MAC address
#MTU[4]=""                      # The default MTU is 1500, but you might need
                                # 1360 when you use NAT'ed IPSec traffic.
#DHCP_KEEPRESOLV[4]="yes"       # If you dont want /etc/resolv.conf overwritten
#DHCP_KEEPNTP[4]="yes"          # If you don't want ntp.conf overwritten
#DHCP_KEEPGW[4]="yes"           # If you don't want the DHCP server to change
                                # your default gateway
#DHCP_IPADDR[4]=""              # Request a specific IP address from the DHCP
                                # server
#WLAN_ESSID[4]=DARKSTAR         # Here, you can override _any_ parameter
                                # defined in rc.wireless.conf, by prepending
                                # 'WLAN_' to the parameter's name. Useful for
                                # those with multiple wireless interfaces.
#WLAN_IWPRIV[4]="AuthMode=WPAPSK EncrypType=TKIP WPAPSK=thekey TxRate=0"
                                # Some drivers require a private ioctl to be
                                # set through the iwpriv command. If more than
                                # one is required, you can place them in the
                                # IWPRIV parameter (space-separated, see the
                                # example).
...
Ostatnio zmieniony 2006-07-24, 11:33 przez brexwin, łącznie zmieniany 2 razy.

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: podzial lacza-siec kablowa

Post autor: mpier »

Gdzie jest problem? Pewnie chodzi Ci o masquerade, pozukaj tego na forum, bo widzę, że jeszcze nie próbowałeś.
Może pierwsze kroki?

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: podzial lacza-siec kablowa

Post autor: Ciuciu »

Jak już wspomniał mpier chodzi Ci najprawdopodobniej o routing z eth1 -> eth0.
Code jest raczej niepotrzebny, ale go zostawię..

Topic - jeszce nie do /dev/null, niech się zainteresowany wypowie, ale najpóźniej do jutra.
I niech popracuje nad formułowaniem pytań :P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

brexwin
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2006-07-16, 22:47
Kontakt:

Re: podzial lacza-siec kablowa

Post autor: brexwin »

zadanie wykonane.Dziekuje za pomoc

ODPOWIEDZ