konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 11:19

Czesc,

chcialbym, zeby moj apacz pracowal w taki sposob, ze gdy podam w adresie przegladarki:

Kod: Zaznacz cały

http://127.0.0.1/~nazwa_uzytkownika
to bedzie ladowal strone, ktora jest w katalogu public_html okreslonego uzytkownika. Konfiguracja apacza wyglada w tej chwili tak:

Kod: Zaznacz cały

<IfModule mod_userdir.c>
   UserDir public_html
</IfModule>

<Directory /home/*/public_html>
   AllowOverride FileInfo AuthConfig Limit
   Options MultiViews Indexes SymLinksIfOwnerMatch IncludesNoExec
   <Limit GET POST OPTIONS PROPFIND>
      Order allow, deny
      Allow from all
   </Limit>
   <LimitExcept GET POST OPTIONS PROPFIND>
      Order deny, allow
      Deny from all
   </LimitExcept>
</Directory> 
Teraz drugie pytanie :)
powiedzmy, ze jestem w posiadaniu domeny moja_domena.net, chcialbym, zeby teraz poczta.moja_domena.net, ftp.moja_domena.net, michal.moja_domena.net itp. wskazywaly na inne katalogi w moim drzewie plikow. Musze w takim razie pobawic sie VHostami? Co nalezy zrobic z tymi subdomenami jak poczta, ftp czy michal, musze je jakos zarejestrowac i gdzie :)

pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: ulises » 2006-07-26, 11:28

http://www.komputery-internet.net/serwe ... _stron.php

to powinno pomóc :wink:

przy okazji podłącze się i zapytam, można zrobić w ten sposób żeby po podaniu domena.net/strona/ uzyskać przekierowania dowolnego portu na 80

chodzi mi np o efekt jaki mozna zrobić przy pomocy:

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *:80>
    ProxyPass / http://localhost:4711/
    ProxyPassReverse / http://localhost:4711/
</VirtualHost>
jadnakże to zupełnie "blokuje" inne działanie
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

Awatar użytkownika
maiki
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: 2004-06-18, 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: maiki » 2006-07-26, 11:30

co do pierwszego to po tyldzie podajesz nazwe uzytkownika i apache laduje public_html ..uzytkownika

Drugie pytanie: jestli msz domene to dodaje wpisy dna dla: poczta,ftp.twojadomena.pl
i potem pod te subdomeny konfigurujesz vhosty apacha
Want a productivity tip? Go away and do it fucking now.

RockFord
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-06-30, 08:05

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: RockFord » 2006-07-26, 11:43

dodam jeszcze od siebie:

ftp.coś.don.net w adresie przeglądarki zazwyczaj powoduje przejście do protokołu ftp://
(a to jest port 21) - radzę tylko jeśli chcesz coś udostępniać w trybie "anonymouse" jeśli chcesz stosować hasła itp. to lepiej użyć ssh/sftp

co do domeny jeśli sam nią zarządzasz to rzeczywiście:
maiki pisze:jestli msz domene to dodaje wpisy dna dla: poczta,ftp.twojadomena.pl
i potem pod te subdomeny konfigurujesz vhosty apacha
Jeśli ktoś Ci zarządza to wal do niego.

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 11:47

Ulises niestety, przepisalem kod z linka ktory mi podales i ciagle jest to samo. Jak wchodze po samym IP to dostaje strone, ze apacz sobie smiga, ale jak probuje dodac po ~ jakiegos uzytkownika to wywala mi 404 :?:

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: mpier » 2006-07-26, 11:59

yacooh pisze:jak probuje dodac po ~ jakiegos uzytkownika to wywala mi 404 :?:
Prawa do kataloów masz wystarczające ustawione? Zobacz ls -ld katalog domowy i public_html i ew chmod +x

RockFord
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-06-30, 08:05

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: RockFord » 2006-07-26, 11:59

uprawinienia !!!

jak znam życie użytkownik ma na domowym 700. musi mieć przynajmniej 711
a na public_html przydało by się jeszcze więcje (zwłaszcza jeśli chcesz wykorzystywać:
option Indexes)

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 12:10

katalog domowy uzytkownika oraz katalog public_html maja 755, poza tym chyba apacz wywalilby brak dostepu jezeli byloby cos nie tak z prawami a nie file not found :?:

RockFord
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-06-30, 08:05

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: RockFord » 2006-07-26, 12:20

ok a spróbuj dodać na końcu '/' wiem że to dziwnie brzmi ale parę razy spotkałem się właśnie z czymś takim.

zamiast

Kod: Zaznacz cały

http://coś.gdzieś/~user_name
spróbuj

Kod: Zaznacz cały

http://coś.gdzieś/~user_name/

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 12:23

hehehe, zupelnie o tym zapomnialem, kiedys juz mialem podobny problem z witryna ktora mialem odwiedzic :) Dzieki za pomoc! :ok:

BTW: czy ktos wie jak pozbyc sie tego ostatniego / ?

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: ulises » 2006-07-26, 12:24

no gdyby były złe prawa było by 403
sprawdz poprawnośc konfiga (httpd.conf)
i rób dokładnie tak jak mówi RockFord inaczej na bank nie zadziała :wink:

spróbuj może z

Kod: Zaznacz cały

Alias
Ostatnio zmieniony 2006-07-26, 12:26 przez ulises, łącznie zmieniany 1 raz.
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

RockFord
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-06-30, 08:05

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: RockFord » 2006-07-26, 12:31

można by o jakimś redirekcie pomyśleć albo aliasie a może nawet mod_rewrite. Rzucam pomysł ale nie bardzo mam narazie czas to rozgryzać jak coś znajdziesz to daj znać.

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 13:23

RockFord, rozwiazanie jest tutaj , szukaj pod trailing slash problem

dzieki raz jeszcze za pomoc :)

spioch
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2005-10-05, 15:33

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: spioch » 2006-07-26, 14:15

Witam

Mam podobny problem i rozwiązeniem w moim przypadku wcale nie jest "/" po nazwie uzytkownika. Jeżeli wklepuję swoją stronę przez adres IP to wszystko działa dobrze. Natomiast kiedy wchodzę na stronę uzytkownika przez nazwa_domeny/~uzytkownik/ to wywala błąd 404. Problemem tez nie sa prawa bo probowalem ustawiac wszystkie mozliwe. :)

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: konfiguracja - potrzebna pomoc :)

Post autor: yacooh » 2006-07-26, 16:57

a czy ta nazwa_domeny jest gdzies zarejestrowana? moze potrzebujesz wpisu w /etc/hosts ?

ODPOWIEDZ