http://cośtam nie działa a http://ip tak

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

fruzin
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2004-06-03, 23:31

http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: fruzin » 2004-06-03, 23:58

Sprawa wygląda tak:
Postawiłem dodatkowy serwerek intranetowy na P100 16MB (dystrybucja oczywista) w sieci lokalnej (łamiąc przy tym większość punktów regulaminu) w celach edukacyjnych.
Uruchomiłem na nim większość usług m.in.: DHCP, www, proxy, samba+wins+!_msbr_! itp.
Problem polega na tym że tylko u mnie wpisując w (XP,IE) http://nazwa_serwka pojawia się strona a u kumpli nie. Jak zmienie swoje IP(xp) na inne to też nie pokazuje strony. A http://ip_serwka działa u wszystkich.
Wniosek jest taki, że nie dokonuje się resolv nazw => local IP dla kompów w LANie o IP !moje_ip_xp. Na serwku działa też cacheDNS ale on chyba nic nie pomaga(zresztą chyba tylko ja z niego korzystam).
DoradĽcie czego by tu się imać co by rozwiązać ten problem (hosts, host.allow)?
Oczywiście Slacka na bieżąco traktuję swaretem do rer. current.
Może apache ,config jest winien?? (ver 1.3.31)
Sieć na IP 192.168.1.*
Może broadcasty zablokowałem na firewall'u (jeżeli to możliwe)??

Thanx from the mountain

Awatar użytkownika
olek
Moderator
Posty: 63
Rejestracja: 2004-05-22, 00:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: olek » 2004-06-04, 21:08

niech kumple wpisza sobie do pliku hosts (w xp C:\WINDOWS\system32\drivers\etc) ip i nazwe, inne roziazane to wpis twojego ip do dnsa z ktorego kozystaja lub postaw swojego i dnsa ceszujacego + dodaj w mnim swoja strefe, a kolesie musza uzywac tego dnsa
Olek
slackware 7.1, 8.1, 9.1, 10.1, 11.1, 12.2 | www.olek.waw.pl | sklep.12a.pl

Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: dozzie » 2004-06-07, 13:36

Albo postaw BIND/djbdns. Zamiast cacheDNS (czy jak to tam sie nazywa)

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: bzyk » 2004-06-07, 21:32

Swoja droga, ciekawi mnie jakie masz obciazenie systemu przy wlaczonych tych wszystkich uslugach. Ilu masz ludzi w sieci? O ile dhcp, dns nie obciazaja za bardzo systemu (btw jaki identd?), to stawianie proxy i samby na 16 megasach.. nono... system musi byc mocno obciazony... Prowadzisz jakies statystyki?
In /dev/null no one can hear you scream.

fruzin
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2004-06-03, 23:31

Re: http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: fruzin » 2004-06-08, 15:41

Obciążenie systemu jest skromne.
W zasadzie tylko ja obciążam go najbardziej.
Co do innych spraw to jest mały serwerek intranetowy i z tego co widze (statystyki) zainteresowanie nim jest znikome.
Nie zmienia to jednak faktu że problem jest.
Mam pytanko:
w pliku /etc/HOSTNAME znajduje się nazwa maszyny MANIEK..
Te dwie kropki mnie martwią (więc je usunąłem). Podobnie z plikiem resolv.conf:
czy tam musi byc search skoro komputer nie jest w żadnej domenie :?:

Jeśli chodzi o squid'a i bind'a to już nie działają. :wink:

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: http://cośtam nie działa a http://ip tak

Post autor: bzyk » 2004-06-09, 17:14

fruzin pisze: Podobnie z plikiem resolv.conf:
czy tam musi byc search skoro komputer nie jest w żadnej domenie :?:

Jeśli chodzi o squid'a i bind'a to już nie działają. :wink:
Nie musi byc search. Wystarczy;
nameserver ip_dnsa_ktory_Tobie_najbardziej_odpowiada
In /dev/null no one can hear you scream.

ODPOWIEDZ