Blokada RapidShare

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

dan27
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-09-26, 20:12

Blokada RapidShare

Post autor: dan27 »

Witam:)Prosze o jakies rady jak zablokowac sciaganie z RapidShare.Myslalem o czyms takim ze jak gosciu wchodzi na jakic link rapidshare np www.rapidshare i cos tam dalej to ze zostanie przekierowany na strone na serwerze na ktorej bedzie orginalny komunikat z rapida ze z tego adresu juz ktos sciaga.Wtedy bedzie pewne ze sie gosc nie przyczepi ze cos jes poblokowane
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Blokada RapidShare

Post autor: miszmaniac »

Może coś takiego?

Kod: Zaznacz cały

iptables -A INPUT -m string --string 'rapidshare' -j DROP
A jeśli przekierowanie to

Kod: Zaznacz cały

-j REDIRECT --to-port xxxx
gdzie xxxx to port na ktorym masz strone, no albo w dowolny inny redirecta.

Niestety nie jestem na 100% przekonany, czy to odpowiednio zadziała.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]
Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada RapidShare

Post autor: m4jkel »

I w związku z powyższym porzuci np. pakiet zawierający Twój post ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.
Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Blokada RapidShare

Post autor: kazalot »

dan27 nie uwazasz ze troche przeginasz? to juz jest cenzura, chcesz ludziom wybierac na ktore strony wolno im wchodzic a na ktore nie?
Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Blokada RapidShare

Post autor: Nightwalker »

kazalot pisze:dan27 nie uwazasz ze troche przeginasz? to juz jest cenzura, chcesz ludziom wybierac na ktore strony wolno im wchodzic a na ktore nie?
Dokładnie, gdyby mi coś takiego admin zrobił, to dostałby tzw. opier*** z góry na dół...

komuna welcome back :rotfl:
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]
dan27
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-09-26, 20:12

Re: Blokada RapidShare

Post autor: dan27 »

Dlaczego tak burzycie do mnie.Zadałem tylko pytanie: :help: ;-( a nie mówie ze tak zrobie.Po prostu mam z tym rapidem problemy, umiera mi siec jak ktos zasysa jak poj**** i nie mozna czasmi ubijać polaczenia, a moze bym to zrobil tylko w dzień :?: :-) W nocy pal licho ,ale jakas sensowa pomoc by sie przdała.Wiec prosze o rady. :mrgreen:
Awatar użytkownika
brx
Użytkownik
Posty: 723
Rejestracja: 2004-06-24, 14:37
Lokalizacja: Poznań/Lublin

Re: Blokada RapidShare

Post autor: brx »

dan27 pisze:Po prostu mam z tym rapidem problemy, umiera mi siec jak ktos zasysa jak poj**** i nie mozna czasmi ubijać polaczenia,
No ale nie tylko z rapida można zapchać łącze :> Pomyśl nad obcięciem transferów dla każdego usera wg. porzeb i zapędów do ściągania (statycznie lub dynamicznie). Blokada jednego serwisu nie załatwi sprawy.
Slackware Current - Kernel 2.6.18 - Xfce - - Aterm - Kadu
_______________________________________
Registered Linux User 363857 :D
Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Blokada RapidShare

Post autor: kazalot »

zwlaszcza ze jak sie nie ma konta to mozna sciagnac ok 100mb / godzine wiec to nie jest duzo a jak ktos oplaca konto i wydal na nie kilkaset zl to tym bardziej nie masz prawa mu blokowac dostepu.
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Blokada RapidShare

Post autor: Outlaw »

Lepszym rozwiązaniem byłoby ogranicznie transferu takim użytkowniką którzy ciągle coś ściągają i zamulają łącze ludzią którzy chcą przejżeć tylko newsy na interi ;)
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2613
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Blokada RapidShare

Post autor: Lizard »

dan27, zamiast blokować dostęp do witryn zaintersuj się podziałem pasma. Jeśli nie chce Ci się ręcznie wszystkie ustawiać, to niceshaper Cię wyręczy. ;)
Ostatnio zmieniony 2006-09-27, 15:09 przez Lizard, łącznie zmieniany 1 raz.
Error 404 - footer not found
darekg
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2006-09-27, 17:36
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Blokada RapidShare

Post autor: darekg »

W zasadzie to shaper jest najlepszym i jak narazie jedynym wyjściem(chyba że masz router sprzętowy). Na pewno nie bedzie ten ktoś mieć możliwości zabrania całego pasma tylko dla siebie. Z innej beczki: rapidshare ma bardzo duze lącza dlatego bez problemów ktoś ciągnąc cokolwiek z rapida może przywłaszczyć sobie cały transwer.
Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Blokada RapidShare

Post autor: kazalot »

e tam przesadzasz wcale nie maja jakiegos nadzwyczajnego lacza... z rapid transfery sa ~700-1000kB/s (mniejwiecej tyle samo co ze strefy mp3 na wp) z sourceforga bodajze z mirrora switch leci ~3000kB/s z ftp jak sie sciaga slacka jeszcze lepiej ;) generalnie z wiekszosci dobrych serwerow leci szybciej niz z rapid chociaz i na rapid nie mozna narzekac, wiec argument ze rapidshare ma szczegolnie dobre lacze....to raczej nie jest prawda ;)
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2613
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Blokada RapidShare

Post autor: Lizard »

Może łącza nie ma szybkiego, ale za to luźne, bo wszyscy czekają godzinę. :)
Error 404 - footer not found
Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Blokada RapidShare

Post autor: kazalot »

mysle ze nie wszyscy ;) znajac poziom tego forum to wiekszosc nie czeka ;)
Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Blokada RapidShare

Post autor: Nightwalker »

U mnie w sieci stoi Squid (praktycznie nie do obejscia) z delay_pools, bardzo dobre rozwiazanie (Po sciagnieciu XX MB danych z maksymalna predkoscia, predkosc spada do XXkb/s, wedle uznania).
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]
ODPOWIEDZ