Konfiguracja serwera, podział łacza.

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Konfiguracja serwera, podział łacza.

Post autor: mokry »

Witam

Mam skonfigurować serwer dla sieci (144 użytkowników 66 na kablu pozostali uzyytkownicy na radiu - 1 serwer Athlon 1,2GHz 2x SDRAM 128MB HDD 40 GB seagate 7200 2 x LAN na realtek RTL8139D, łącze DSL (TPSA) 4Mb) wcześniej administrowałem serwerem małej sieci opartej na łączu SDI gdzie nie był potrzebny podział łącza, ograniczanie p2p itd. Zapoznaje się z róznymi artykułami na ten temat np. 1 i 2 i 3 sam juz nie wiem które rozwiązanie wybrac prosze o sugestie i podpowiedzi dotyczące zarządzania ruchem ograniczania p2p itd.

jak mam to zrobic? jakie rozwiązanie polecacie?
Ostatnio zmieniony 2006-10-18, 15:20 przez mokry, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Konfiguracja serwera, podział łacza.

Post autor: Skyscraper »

Na początek dorzuć więcej pamięci RAM - 512MB, chociażby dla Squida. Dla takiej ilości użytkowników proxy www naprawde się przyda. Łącze 4MB z uploadem 512Kb na 144 użytkowników? hm... :)

Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Konfiguracja serwera, podział łacza.

Post autor: Nightwalker »

Jeżeli uruchomisz Squida i dobrze go skonfigurujesz (+ delay_pools) łącze 4mbps na biede powinno wystarczyć, u mnie do niedawna było 12mbps na 400 użytkowników i nawet nieźle do działało (no ale tutaj brawa do mojego admina).

P.s. zależy jeszcze jakie to jest łącze.
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Konfiguracja serwera, podział łacza.

Post autor: Skyscraper »

Nightwalker pisze:P.s. zależy jeszcze jakie to jest łącze.
DSL, więc zakładam, że TPSA lub Dialog... - tak na oko.

Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Konfiguracja serwera, podział łacza.

Post autor: myuser »

hmm czuje sie zaszczycony ze moje faq znalazlo sie we takim gronie:). wszystkie rozwiazania opieraja sie na tym samym - htb + imq.
nr 1. - wszystko robisz samemu, 0 automatow.
nr 2. - niceshaper tworzy za Ciebie skrypt htb.
nr 3. - za tworzenie skryptu htb odpowiedzialne sa skrypty systemowe.

ODPOWIEDZ