Zagraniczne stronki czasem nie działają

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slomek
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-03-04, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Zagraniczne stronki czasem nie działają

Post autor: slomek »

Ostatnio mam dziwne problemy z netem. Mam modem zewnętrzny od dostawcy. Dalej switch i dwa kompy. Od pewnego czasu zdarzaja sie dziwne wałki. Otóż czasowo nie działają niektóre "poważne" strony typu www.freescale.com. Przeglądarka łapie zwis na Ustalaniu adresu serwera... Momentami wszystko działa, a czasem padaka. Tylko polskie strony typu www.wp.pl zawsze działają. Spotkał się ktoś z takim czymś?
Czy możliwe, że np. administrator/dostawca coś nagmerał?

już lepszej nazwy tematu nie dało sie wymyslić?! //sayetan
Ostatnio zmieniony 2006-11-11, 22:31 przez slomek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zagraniczne stronki czasem nie działają

Post autor: m4jkel »

Eeeee, strzelam - problem z DNSem. Może ustaw inny, spróbuj wchodzić po adresie IP, sprawdź digiem, czy cos w tym guście ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

slomek
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-03-04, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Zagraniczne stronki czasem nie działają

Post autor: slomek »

No ale DNS to chyba rzecz zależna od konkretnego systemu operacyjnego?
Bo problem występuje na trzech różnych kompach, w tym na moim jest i Slack i Winda- na obu ten sam numer.
Pozatym wcześniej wszystko było ok :/

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zagraniczne stronki czasem nie działają

Post autor: m4jkel »

No ale DNS to chyba rzecz zależna od konkretnego systemu operacyjnego?
Jak najbardziej niezależna. Przecież dla wszystkich masz ten sam serwer DNS, nie?
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
filipcynarski
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2005-10-29, 00:31
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

oooo

Post autor: filipcynarski »

DNS to nie jest sprawa zalezna od komputera...

DNS jest to serwer nazw tlumaczacy nazwy wpisane w pasek przegladarki na adresy IP jest to komputer "gdzies" w sieci, ktory za Ciebie zamienia wpisane "literki" na adres IPv4

a wiec jesli te same komputery maja ten sam adres serwerow DNS, a nie daj boze nie maja ich wpisanych "z buta" tylko pobierane automatycznie moga wystapic problemy

zapytaj admina niech Ci pomoze jesli nie znasz adrsow DNS

pozdrawiam
Nie ma problemow, ktorych nie Jestes w stanie rozwiazac. Sa problemy, o ktorych nie chcesz myslec, bo boisz sie dojscia do ich rozwiazania.

Brak wiedzy nie jest wstydem, ale niechec jej zdobywania jest niegodna czlowieka.

ODPOWIEDZ