Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Jan van Czura
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2006-10-10, 12:25

Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Jan van Czura »

filtr został założony regółką:
tc filter add dev eth0 protocol ip parent 1:0 handle 4000 fw classid 1:4000
a klasa
tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:4000 htb rate 50kbit ceil 1000kbit prio 1

jak prubuje usunąć filtr poprzez zamiane słówka add na del to pisze:
RTNETLINK answers: No such file or directory
a dla klasy na takiej samej zasadzie po nieusuniętym filtrrze zostaje:
RTNETLINK answers: Device or resource busy
I nic nie zostało usunięte.

Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: myuser »

Kod: Zaznacz cały

tc qdisc del dev eth0 root
usunie wszystko.

Jan van Czura
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2006-10-10, 12:25

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Jan van Czura »

ta, ale ja nie chce usuwać wszystkiego.
Popostu mam do serwera podłączone kikla lącz internetowych i do każdego łacza przydzielam klientów. Jest mi to potrzebne do prznoszenia klientów między łączami w locie nie robiac przerwy restartwowej resztcie klientom. Raczej nauczyłem się dodawać klienta w locie, ale najpierw musze starego usunąc, żeby potem go dać gdzie indziej.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: miszmaniac »

Jak będziesz miał wszystko w jednym skrypcie tzn. usuwanie wszystkiego a potem ponowne ustalenie kolejek, to nikt nawet nie zauważy, że coś robiłeś. Spróbuj sobie.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Jan van Czura
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2006-10-10, 12:25

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Jan van Czura »

No to jest 200 klientów na którego przypada po 6 klas. przeładowanie trwa około 20s. - 30s.
Gracze zaraz podnoszą alarm ze im przerwałem.

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: bojleros »

Klasę usuniesz podając del zamiast add i wywalając wszystkie parametry od htb włącznie :

Kod: Zaznacz cały

tc class del dev eth0 parent 1:1 classid 1:4000
To powinno dać radę , przy filtrze postępowałbym analogicznie , ewentualnie stosował help albo -h :)

Jan van Czura
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2006-10-10, 12:25

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Jan van Czura »

to próbowałem zanim napisałem. dopóki nie usunę filtru nie usunę klasy, a mam spory kłopot z filtrem. Próbowałem różnych dziwnych kombinacji, zaczynając od zmany add na del i wywalania coraz to nowych fragmentów z wiersza dodającego filtr.
W helpie też wygląda wszystko pięknie, ale w praktyce zupełnie inaczej.
Ostatnio zmieniony 2006-11-24, 19:09 przez Jan van Czura, łącznie zmieniany 1 raz.

widynek
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2006-07-29, 23:41

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: widynek »

Jan van Czura pisze:filtr został założony regółką:
tc filter add dev eth0 protocol ip parent 1:0 handle 4000 fw classid 1:4000
a próbowałeś kombinacji:

Kod: Zaznacz cały

tc filter del dev eth0 parent 1:0 prio 1
RTNETLINK answers: No such file or directory
To wskazuje, że nie ma filtra...ale gdyby go nie było, to pewnie byś nie pisał postu:P

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Pajaczek »

Z wlasnych doswiadczen powiem, ze nigdy nie udalo mi sie wymyslic skladni do usuniecia pojedynczego filtru :twisted: (a przetestowalem dziesiatki). Albo usuniesz filtr root (defacto wszystkie), albo nie usuniesz zadnego. Jesli ktos jednak zna fajny sposob, to tez z checia obacze.
Ostatnio zmieniony 2006-11-24, 22:09 przez Pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Jan van Czura
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2006-10-10, 12:25

Re: Błagam o pomoć w usunięciu filtru i klasy htb

Post autor: Jan van Czura »

dokladnie. Pisze ze nie ma filtru, ale jak wylistuje filetry to są, a przy wywalaniu klassy pisze ze jest zajęta. Pozostaje pogodzić się z faktem, ze będę miał niepotrzebne klasy aż do całkowitego restartu.
Tylko jest problem. Klientowi idzie zamiast przez nowe klasy idzie przez stare, bo nowe filtry są po starych filtra. To może bysmy te fitlry stare zamiast usuwać, dali im preference maxymalne, a tym nowym, preference minimalne. W tedy bylo by ok. Jak mi się to uda, to napisze.

ODPOWIEDZ