siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

reaverr
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2004-06-16, 14:01
Kontakt:

siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: reaverr »

Witam :) wiem ze temat nie jest bezpośrednio zwiazany z linuksem i zarazk ktoś moze powiedzieć ze mam google ale nie pytam tu o to jak to zrobić o długie dyskusje tylko najlepszy i najtańszy pomysł na to.

Wiec tak mam w domu siec lokalna po kablu dostaje adres ip po mac'u karty i planuje teraz zakup laptopa i chce by mial on siec w całym domu. I teraz jak to zrobić zastanawiam sie nad pomyslem ze moze w kompa tego co juz mam da sie wrzucić jakąś karte sieciową bezprzewodową i w ten sposób moge jakoś net udostepniać dla laptopa? Ale bardziej mnie ciekawi rozwiazanie ze moglbym kupić jakiś router albo coś co jednocześnie dawało mi net na starym kompie i na laptopie ( oczywiście bezprzewodowo) - nie musiałbym wtedy mieć non stop łączonego tego kompa tylko laptop co ma swoje plusy ;) Nie jestem obiegany w tym temacie poradzcie coś dobrego i niedrogiego a jak to zrobić to juz dojde:) Odrazu dodam ze aby mieć net na wiecej kompach niż jeden to musiałbym dopłacać do neta a wole nie:P wiec jakiś pomysł by admin nie wiedział o tym :)

Wielkie dzieki pozdrawiam :)

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

To wszystko zależy od twojego połączenia, jeśli to Lan to np. coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Linksys Router Cable/DSL WRT54GL-EU
Poszukaj sobie w najbliższym sklepie powinno kosztować nie więcej niż 230 zł.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: marek »

za 400zl mozesz kupic ruter do laczenia sie bezprzowodowego + bramke voip

cos takiego
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

reaverr
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2004-06-16, 14:01
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: reaverr »

a co powiecie o tym ? D-LINK DI-524 ?
Dokladnie to tak net idzie do mnie z sieci lokalnej zwykla skretka i chcialbym go rozdzielić na kompa ktorego mialem do tej pory czyli znow kablem i na laptopa bezprzewodowo. I tylko tyle nic wiecej nie potrzebuje, choc przydalo by sie bym bez problemu mogl sie logować z jednego kompa na drugi. I wazne by admin tego nie zobaczyl :P

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: Outlaw »

reaverr pisze: I wazne by admin tego nie zobaczyl :P

Najpierw dowiedz się lepiej czy jest możliwość rozdzielania dalej internetu na większą ilość komputerów. Bo jeżeli admin to zablokował to router Ci nic nie da.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

Najprawdopodobniej ten D-link Ci wystarczy, ale polecać to pewnie nikt z forum się nie odważy. Z nimi są często problemy po prostu.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: hanys »

reaverr pisze:a co powiecie o tym ? D-LINK DI-524 ?
ja preferuję produkty Linksys-a - mam dwa: switch i AP i oba sprawują się wyśmienicie. niestety nic nie mogę powiedzieć na temat routerów bezprzewodowych.

P.S.
taki router (D-LINK DI-524) ma któryś z moich sąsiadów i bawi się w local ISP, daje możliwość korzystania z netu dla każdego w obrębie sygnału oraz udostępnia "opcje" skonfiguruj sobie router wg swoich preferencji :-D
Registered Linux User #375982

reaverr
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2004-06-16, 14:01
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: reaverr »

dawiej zrobiłem tak ze w kompa wstawiłem drugą sieciówke nie wiem jak to fakowo nazwać ( chyba maskarada) i drugi komp który podpiołem pod sieciówke też miał neta ale terach chciałbym zrobić tak bym nie musiał mieć włączonego kompa tylko sam laptop. Proponujecie mi coś za 260-400zł tak szczerze do tego co potrzebuje to troche dużo napewno jest coś sporo tańszego bez zbednych bajerów( takich jak voip)
Ostatnio zmieniony 2007-03-22, 11:01 przez reaverr, łącznie zmieniany 1 raz.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

No niestety, za router bez przewodowy nie zapłacisz dużo mniej. Nie musisz kupować routera za 400, ale te 200 -230 to jest niezbędne minimum ile taki sprzęt po prostu musi kosztować. No chyba, że znajdziesz na allegro jakoś okazyjnie, ale to raczej my nie będziemy za Ciebie szukać:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: Outlaw »

Zawsze mozesz kupic zwykla sieciowke w ktorej mozesz ustawic tryb AP, jednak jakos takiego sygnalu pozostawia wiele do zyczenia i raczej w calym domu nie bedziesz mial sygnalu z takiej standardowej antenki ktora jest przy kartach;/

Awatar użytkownika
Barca
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 2005-01-24, 20:25

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: Barca »

1) kupujesz WRT54GL ale w wersji umożliwiającej instalację swojego firmware'u
2) instalujesz linuksa na nim
3) podbijasz TTLe (jeśli jest taka potrzeba) za pomocą iptables

Tanio i wygodnie.

Awatar użytkownika
grzywka18
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 2006-03-04, 20:45
Lokalizacja: Kielce

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: grzywka18 »

Dlink -nie chwale
natomiast polecam http://www.allegro.pl/item175250402_ovi ... o_15h.html
killall -HUP windows

reaverr
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2004-06-16, 14:01
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: reaverr »

dzieki za pomoc :) juz sam znajde cos co bedzie mi pasowalo tylko nie wiedziałem czego szukać ale juz wiem:) dzieki pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: kazalot »

miszmaniac pisze: Najprawdopodobniej ten D-link Ci wystarczy, ale polecać to pewnie nikt z forum się nie odważy. Z nimi są często problemy po prostu.
obawiam sie ze chcesz go wpedzic w maliny (albo koszty ;) )
wiekszosc tych tanich routerow(nie mowie o WRT54GL on ma chyba 2 interfejsy)jest wireless albo do adsla, maja co prawda porty ethernet ale wyglada mi to, ze te porty to poprostu jeden switch dopiety do jednego interfejsu, wiec chyba nie da rady podpiac wyjscia w internet do niego i udostepnic jeszcze siec po kablu do desktopa (wygladalo by to tak jakby kupic switcha za 40zl wpiac do sciany i do tego podlaczyc komputery - chyba marne szanse powodzenia ;)) . reaverr musialby dokupic sieciowke bez drutu do desktopa? a wtedy by wyszlo razem tyle co WRT54GL.

moge sie mylic nie mam takiego sprzetu , ani nie mialem go w reku ;) to tylko moje prywatne watpliwosci.

wrocmisiek
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-03-15, 09:40

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: wrocmisiek »

Ważne zeby miał opcję zmiany adresu mac . Ogólnie nie jestem zwolennikiem sieci Wi-Fi. Ja też pracuje na laptopie i na początku myślałem że fajnie by było jak mógł bym bez problemu poruszać się z nim w praktyce jest jak stacjonarny tyle że moge wziąść kiedy chce i gdzie chce ;)

ODPOWIEDZ